Helsingborg vann inför storpublik

Drygt 8 000 kom till Olympia för Helsingborgs hemmapremiär mot Öster.

Falkenberg och Örgryte är i topp efter två omgångar i Superettan med full pott. Helgens segrar togs mot Athletic Eskilstuna respektive Frej.
För Helsingborg och Halmstad, vars premiär blev uppskjuten, blev det också segrar mot Öster respektive Degerfors. Imponerande 8 124 åskådare fanns på Olympia i Helsingborg.

Helsingborg-Öster 3-1

8 124 åskådare på Olympia när HIF gjorde sin favoritplikt mot Öster och vann med 3-1 efter två mål av Max Svensson, 19-åringen som fick sitt genombrott i fjol med totalt tre mål i Superettan.
– Vi har fått matchen dit vi vill, vi vill hålla i taktpinnen, sa Max Svensson i paus i C More efter att ha gjort halvlekens enda mål i den 39:e minuten.

Max Svensson gjorde två av HIF:s mål mot Öster.Andra halvlek var bara 50 sekunder gammal när han från nära håll gjorde 2-0 sedan Mario Vasilj försökt nicka bort ett inlägg i straffområdet. Ett självmål av Andri Runar Bjarnason på Simon Helgs hörna i den 51:a minuten gav Öster poänghopp, men när domaren Granit Maqedonci pekade på straffpunkten i den 66:e minuten gjorde Darijan Bojanic inget misstag och trots att Öster försökte reducera blev det inga fler mål på Olympia.

– Jag tycker vi vinner rättvist. Vi har ett bra spel och hög kvalitet på våra nyckelspelare, menade HIF:s Mikael Dahlberg belåtet.

Lika nöjd var inte Östers anfallare David Johannesson som hade några chanser att göra mål.
– Slarvigt av oss att låta dom göra 2-0 direkt efter paus. När vi gjorde 2-1 kändes det som om att vi kunde komma i fatt, men efter den tveksamma straffen gick det inte riktigt vår väg.

Norrby-Varberg 2-1

Norrby tog årets första seger tack vare mål av Marcus Översjö i första halvlek och Adam Eriksson efter paus. Perparim Beqaj gav Varberg hopp med sin kvittering i den 72:a minuten men endast fyra minuter senare krutade hemmalagets kapten in segermålet på halvvolley från 20 meter.

Norrby hade ytterligare chanser att göra mål och behöver inte be om ursäkt för årets första seger. Varberg har däremot inlett med två förluster.

Örgryte-Frej 2-1

Diego Montiel inledde målskyttet för ÖIS.Örgryte har full pott och ligger tvåa och även om segern mot Frej satt hårt inne blev det tre nya poäng efter premiärsegerns 2-0 mot Varberg. Då gjorde David Engström Örgrytes första mål. Mot Frej gjorde han åter mål, nu Örgrytes andra. Diego Montiel gjorde det första på straff. ÖIS båda mål kom i första halvlek.

När Nsima Peter reducerade för Frej 59 minuter in i andra halvlek blev det spänning på Gamla Ullevi, men Örgryte höll undan och kunde ha vunnit större om man omsatt chanserna i mål.

Degerfors-Halmstad 1-2

Samtliga mål före paus och det var exallsvenska Halmstad som satte sig i förarsätet efter mål av Andreas Hadenius och Gabriel Gudmundsson inom loppet av fem minuter. Hadenius, ny från IFK Norrköping, gjorde HBK:s första mål efter 20 minuter. Gudmundsson ökade på ledningen i den 24:e minuten.
När Oliver Ekroth, ny från Kristianstad, reducerade till 1-2 i den 33:e minuten blev det både halvtids- och slutresultat.

Rättvisan i resultatet kan givetvis diskuteras då Degerfors hade minst lika mycket av spelet som Halmstad, men till syvende och sist är det målen som räknas.
– Vi kom inte igång på det sättet vi ville. De första 25 minuterna blev vårt fall, summerade Degerfors tränare Stefan Jacobsson förlusten på Stora Valla.

Jönköpings Södra-Landskrona BoIS 0-2

Spelades på Borås Arena och för nykomlingen Landskrona blev det en lyckoarena då de sensationellt besegrade från Allsvenskan nedflyttade Jönköpings Södra, som därmed inlett "Återtåget till Allsvenskan" med två förluster.
Och inte nog med det. I paus byttes lagkaptenen Tommy Thelin ut, skadad och ovisst när han kan vara tillbaka. Landskrona tvingades också till ett byte i pausen då Amr Kaddoura ersatte Viktor Noring i målet.

Efter en spelmässigt jämn första halvlek kom Landskronas mål efter paus och det var Sadat Karim som slog till två gånger om, i den 57:e respektive 78:e minuten.
– Riktigt skönt för mig att komma igång direkt med målskyttet efter en lite besvärlig försäsong, säger tvåmålsskytten på Landskronas hemsida.

Falkenberg-AFC Eskilstuna 2-0

Falkenberg har inlett med två segrar.I fjol hade Falkenberg tre poäng efter fem omgångar och första segern kom inte förrän i sjätte matchen (4-2 borta mot Gefle). I år har FFF sex poäng efter två omgångar tack vare segrar mot Landskrona och 2-0 mot Athletic Eskilstuna.

– Sex poäng på två matcher är inte helt fel. Vi hade det lite svårt i första halvlek, men fick bättre utdelning efter paus. Kalle Söderström och Robin Östlind är två lyckade nyförvärv som gör det väldigt bra för oss, säger tränaren Hasse Eklund på klubbens hemsida.

I premiären mot Landskrona (3-2) stod Robin Östlind för tre målgivande passningar. Mot AFC gjorde han själv 1-0 i den 63:e minuten och två minuter senare gjorde Kalle Söderström 2-0, hans andra mål i år. Alltså har Östlind från Öster och Söderström från Varberg fått en smakstart i sin nya klubb.

Andra omgången avslutas med måndagens Brage-Gefle och onsdagens Värnamo-GAIS. Tredje omgången avgörs 14-17 april. Samtliga matcher visas i C More/TV4 Sport.

Senaste nytt: Superettan

Upplagt av: Larne Wallisson