Tipskupongen firar 75 år!

1 2 X 1 X 2  1 1 1  1 1 1

Du har just kollat in en 75-årig klassiker! Siffer- och bokstavskombinationen här ovan är historisk. Det är den första rätta raden i Tipstjänsts (numera Svenska Spel) historia. Den blev officiell lördagskvällen den 20 oktober 1934. Då var de tolv engelska ligamatcherna, som premiärkupongen bestod av, färdigspelade.

Denna text är en kortad version av Claes-G Bengtssons artikel i Bolletinen nr 3 2009.

Dagen därpå handlade det om tolv svenska matcher. Här fick tipparna uppleva en premiärrad utan kryss. Däremot innehöll den sex tvåor och därmed också sex ettor. Så gick det till när det första legala fotbollstipset hade premiär i Sverige.

Premiärkupongen för det svenska stryktipset 21 oktober 1934

Visst hade det förekommit organiserad vadhållning på fotbollsmatcher - och andra idrottsävlingar - tidigare. Ofta i regi av någon idrottsförening. Men verksamheten var svår att kontrollera. De flesta tispbolagen hade karaktären av slutna sällskap och i början av 30-talet började en illegal tipsverksamhet att blomstra.

Artikeln ursprungligen publicerad i Bolletinen nr 3 2009Nu krävdes ordning i leden. Statsmakten måste agera. Och det gjorde man med ett gammalt beprövat politiskt recept, nämligen: "Det bästa sättet att komma till rätta med brottslig verksamhet är att legalisera den".

Sagt och gjort: Den 24 september 1934 medgav regeringen bildandet av AB Tipstjänst, som hade att "för allmänheten anordna vadhållning i samband med idrottstävlingar, dock ej hästtävlingar". Förutsättningen var att hela nettobehållningen skulle komma idrottsrörelsen till godo.

Bolaget konstituerades den 4 oktober och höll sitt första sammanträde den 10 oktober. Till bolagets förste styrelseordförande utsågs riksdagsman Harald Åkerberg (ordförande 1934-1937). Den första legala tipsomgången beslöts ha premiär den 20-21oktober.

På premiären fanns det fyra olika fotbollstips att spela på:

  • Det engelska stryktipset (tolv matcher)
  • Det svenska stryktipset (tolv matcher)
  • Siffertipset (fem matcher från engelska ligan)
  • Pooltipset (det fanns fem olika pooler att välja bland, t ex att tippa åtta matcher, fyra bortasegrar eller tre oavgjorda bland 44 matcher).

Engelskt och svenskt stryktips kan vi fortfarande tippa. Från 1969 är det 13 matcher.
Pooltipset lades ner 1962, siffertipset 1980. Sedan dess har utvecklingen skenat i väg, spelmöjligheterna är i dag enorma. Du kan spela på i stort sett allt inom fotbollen, utom möjligen på hur många undertröjor Zlatan har på sig under matchtröjan.

Wolves och 2 x Hälsingborg

En kommentar till de båda premiärkupongerna på stryktipset är att Tipstjänst var betydligt mer noggrann med presentationen av de engelska lagen än de svenska, t ex Tottenham H (Hotspur), Derby Co (County), Preston N.E (North End), W. Bromwich A (West Bromwich Albion) och Plymouth A (Argyle). Wolverhampton fick dock heta Wolves (utrymmesskäl?). Matcherna 1-11 var från dåvarande högsta serien, division 1 (samtliga matcher då serien innehöll 22 lag), match 12 från division II.

På den svenska kupongen var konsekvensen betydligt sämre. Där återfinns bl a två Hälsingborgslag. Laget i match 3 är självfallet Hälsingborgs IF i Allsvenskan, laget i match 9 är IFK Hälsingborg i division II södra. Förhoppningsvis hade tipparna koll på detta. Gävle i match 5 på tipskupongen är Gefle IF i Allsvenskan. Sandviken i match 4 är Sandvikens IF.
De fem första matcherna var från Allsvenskan, match 6-12 från div II.

Matchvalet på den svenska stryktipskupongen var något märkligt. Lunds BK i match 9 kom till spel mot IFK Hälsingborg med nio raka förluster. Här kom den tionde. Inte helt oväntat för tipparna. Däremot saknades matchen Djurgården-Åtvidaberg i div II östra, som slutade med en sensationell bortaseger, 3-2. Något som dock var svårt att förutse för kupongkompositören.

Siffertipset gav mest

Priset per rad var 25 öre och kupongerna måste vara Tipstjänst tillhanda senast kl. 16.00 dagen före speldagen. Det distribuerades 675.000 kuponger till 1.800 ombud (främst tobakshandlare) runt om i landet till premiäromgången. Omsättningen uppgick till 37.000 kr.

Premiäromgångens storvinnare blev herr O.W Jansson, Ringvägen 8 i Stockholm. Han var ensam om tre rätt på det engelska siffertipset och inkasserade hela 2.263 kr och 17 öre. På det engelska stryktipset fanns det ingen vinnare med tolv rätt. Där erhöll fyra vinnare med elva rätt 679 kr och 91 öre var. På det svenska stryktipset var det hela 18 tippare med tolv rätt. De erhöll 288 kr och 27 öre vardera. På pooltipset blev den högsta vinsten 220 kr.

Tipservice till läsarna

Dagstidningarna i dag är överfyllda av spelservice. I kvällstidningarna upptar spelet flera sidor varje dag. Hur var det då inför tipspremiären 1934?
Jo, Dagens Nyheter hade faktiskt en spelservice i tidningen lördagen den 20 oktober. Alltså samma dag som de engelska matcherna spelades. Så den var knappast till hjälp för spelarna. Den får mer betraktas som en allmän fotbollsservice, där tidningen hade möjlighet att visa upp sin kunskap om engelsk och svensk fotboll.
På det engelska stryktipset gick fyra favoriter in: Arsenal, Portsmouth, Sheffield W och Stoke, på det svenska fem: Sandviken, Sleipner, Mjölby, IFK Hälsingborg och Gårda.

Upplagt av: Claes-G Bengtsson, SFS