Regeringen säger nej till EM 2016-ansökan

Vid ett möte i Oslo på onsdagen, med deltagande av Kulturdepartementen från Norge och Sverige samt Norges Fotballförbund och Svenska Fotbollförbundet, har de båda Regeringarna meddelat att de avser att säga nej till statliga pengar till de arenainvesteringar som de kommuner som ingår i arbetet med ansökan om EM 2016 anser nödvändiga.

Svenska Fotbollförbundet kan bara påverka finansieringen kring en arena: Swedbank Arena i Solna - och denna är löst. De övriga arenorna är kommunägda och frågan om de nödvändiga investeringarna är därmed en diskussion mellan staten och kommunerna.

Svenska Fotbollförbundet avvaktar nu det formella beslutet från Regeringen innan beslut tas om hur processen ska fortgå. Men dagens besked omöjliggör en ansökan.

- Det här är naturligvis en besvikelse, säger SvFF:s ordförande Lars-Åke Lagrell. Vi har efter Regeringsförklaringen i oktober 2006, där det sägs att "Sverige ska aktivt verka för att få fler stora internationella idrottsevenemang till vårt land", haft förhoppningen att staten skulle hjälpa kommunerna med investeringarna.

- Vi konstaterar att den faktiska redovisningen från EM 2008 visar att ett EM-slutspel är ett stort vinstarrangemang för det arrangerande landet. Men vi noterar från dagens möte att den politiska viljan för att arrangera EM gemensamt i Sverige och Norge inte finns. Det känns tungt, fortsätter Lagrell.