Nytt tv-avtal klart för 2011-2015

I dagarna har svensk fotboll skrivit ett nytt tv-avtal för perioden 2011-2015. Det är uppdelat i tre delar, ett för Svenska Fotbollförbundet (SvFF), ett för Svensk Elitfotboll (SEF) samt ett för Elitföreningen Damfotboll (EFD), där parterna förhandlat var för sig men inväntat varandras arbete. Köpare är återigen det schweiziska tv-bolaget Kentaro.

TV4-Gruppen har sedan i sin tur köpt rättigheterna till all svensk fotboll under kontraktstiden: samtliga landskamper på hemmaplan för damer och herrar (inklusive EM och VM-kvalmatcher), Allsvenskan för damer och herrar, Superettan, Cupfotboll samt exklusiva Magasinsrättigheter.
Den stora nyheten är därmed att Sveriges herrlandskamper kommer att sändas i en markbunden kanal, vilket SvFF krävt i förhandlingarna.

Sex av de tio mest sedda sportsändningarna 2009 var fotboll med VM-kvalet Danmark-Sverige, 1,8 miljoner tittare i Kanal 5, i topp- Vi är väldigt nöjda med avtalet för SvFF:s räkning. Nivån på avtalet är en affärshemlighet mellan parterna men att det trots en tillfällig finanskris och reklamnedgång blir en höjning av avtalsbeloppet är vi mycket nöjda med, säger SvFF:s ordförande Lars-Åke Lagrell.
- Det sker en så snabb utveckling inom området att det känns bra att få till stånd ett samarbete med en så stark och kreativ part som TV4. Därför känns det också bra att vi är överens om att ha en gemensam arbetsgrupp med uppgift att ytterligare förbättra fotbolls-TV-situationen för den svenska fotbollen, fortsätter Lagrell.

Svensk Elitfotbolls ordförande Bosse Johansson är också tillfreds med avtalet:
- Det är ett bra avtal på en bra nivå och med en bra partner, i ett läge när konjunkturen ser ut som den gör. Så vi i elitklubbarna är glada över det här, säger Bosse Johansson.

EFD, som förhandlat för Damallsvenskan, är också mycket nöjda med utfallet av sitt avtal.
- Höjningen på nivån visar att värdet av Damallsvenskan har ökat år från år. Matcherna som sänts i TV4 har bra tittarsiffror och därmed ökar värdet kommersiellt. Så Damallsvenskan står sig stark och visar att våra svenska spelare lockar tv-tittare, säger Susanne Erlandsson, ordförande i EFD.

TV4-Gruppen sänder närmast herrlandslagets januariturné i Oman och Syrien.

- Vi vet att våra fotbollslandslag verkligen engagerar svenska folket och är därför glada över att kunna erbjuda våra tittare ett omfattande utbud av landslagsfotboll de kommande fem åren. Det här omfattande och långsiktiga avtalet innebär också att vi behöver bredda och fördjupa vårt rättighetssamarbete med andra aktörer på mediemarknaden, säger Göran Ellung, programdirektör på TV4.

För 2010 gäller det avtal som skrevs 2006-2010 och som innebär att Viasat (TV3, TV6, TV8) äger rättigheterna till Sveriges hemmalandskamper för herrlandslaget. TV4 delar av Allsvenskan, Superettan, Svenska cupen, Damlandslaget och Damallsvenskan samt Canal+ för herrallsvenskan.