Huddinge har en plan för alla

I november förra året prisades Huddinge IF av kommunen för sitt jobb mot rasism och främlingsfientlighet. Klubben arrangerar spontanfotboll varje fredag, där ungdomar spelar mot polisen och brandkåren.
- Då blir deltagarna Niklas och Achmed i stället för »snuten« och »blatten«, säger Huddinges idrottskonsulent Linus Söderling.

Huddinge IF har 1400 medlemmar fördelade på 80 lag. Som spindeln i nätet sitter Per Brick, som varit ordförande i 18 år. Foto: Tobias Lundgren

Huddinge IF:s kansli badar i ett orange ljus från Källbrinks idrottsplats. En grupp ungdomar hoppar av bussen och går längst de upptrampade stigarna mot klubbstugan. När de närmar sig byggnaden hörs en visselpipa. Inne i lokalen hoppar Huddinges pojklag födda -98 omkring, under ledning av före detta brottaren och Let's dance-vinnaren Martin Lidberg. Det är inte så konstigt som det låter, Martins son spelar i laget.
- Knäna ska upp till bröstet, manar Martin på grabbarna, som för varje hopp blir mer rosiga om kinderna.

På kontoret håller klubbdirektören Per Brick och Linus Söderling på att avsluta dagen. De båda har varit drivande krafter bakom integrationssatsningen, som klubben prisades för.

- Vi blev väldigt stolta över priset. Inte för pengarna i sig utan för erkännandet att vi jobbat med de här frågorna i många år och vågat ta oss dit vi är nu, säger Per.

Klubbens upptagningsområde omfattar, förutom Huddinge, även Flemingsberg och Vårby. För drygt sju år sedan försvann fotbollsklubbarna i dessa områden.
- Det är områden med en jobbig socioekonomisk situation, där jag tror fotbollen gör mycket gott. Men det har inte funnits någon som stått för fotbollen där, tills projekten Handslaget och Idrottslyftet gjorde det ekonomiskt möjligt för oss att starta en verksamhet.

Klubben anordnade en gratis testverksamhet för ungdomar som ville spela fotboll.
- Vi märkte att intresset var enormt, det kryllade av barn. Både killar och tjejer, säger Linus.

Att hitta spelare var ingen svårighet, men att rekrytera ledare var en annan femma. Drygt en tredjedel av föreningens 1 400 medlemmar har invandrarbakgrund.
- Förut hade vi en obalans med många invandrarspelare, men inte så många ledare med samma bakgrund. Därför tog vi fram vårt utbildningsmaterial.

En dvd och en broschyr på svenska, spanska, arabiska, engelska och turkiska, blev resultatet. Där förklarar klubben vad det går ut på att vara ungdomsledare och vilka fördelar man kan få av det.
- Översättningen är mer en psykologisk grej som gör att medlemmarna känner att det här är deras klubb. Så de tänker »oj, alla har inte svenska som modersmål«. Det blir en goodwillgrej, säger Linus.

Tim Helgesson & Isak Lidberg hör till Huddinges P98-lag som är näst bäst i Sverige. Nästa år kommer laget slås ihop med spelare från Vårby och Flemingsberg. Allt enligt Huddinges »spela där du bor«-modell. Foto: Tobias LundgrenSatsningen har gett resultat. Man har nu ledare från jordens alla hörn och dessutom har man hjälpt till att starta systerföreningar i Flemingsberg och Vårby. Föreningen satsar också stort på spontanfotbollen, att alla som vill ska kunna spela oavsett bakgrund eller skicklighet. Varje fredag arrangeras Football Fridays på fyra ställen i Huddinge kommun.

- Varje gång deltar runt 300 ungdomar. Det är gratis och man kan lira i strumplästen. Polisen och brandkåren är också där. De håller inte föredrag utan spelar bara. Sedan står de och pratar med ungdomarna när de väntar på sin tur. Då blir man Niklas och Achmed i stället för »snuten« och »blatten«, säger Linus.

Trots att klubbens motto är »fotboll för alla« har inte spetsen fått stå tillbaks för bredden. P98-laget, som för en stund sedan körde fysträning inne på kansliet, springer nu omkring på den uppskottade konstgräsplanen utanför fönstret. De tillhör den absoluta toppen av pojklag i Sverige, bara Brommapojkarna rankas högre.

- Fotboll för alla innebär att man måste hitta modeller för att alla ska vara med. Vi har tagit in 16-åringar som inte kan spela fotboll, men det måste vara så att de ändå får en chans. Ett elittänk har vi fortfarande, säger Per.

- Det är okej om en förening har som mål att ta fram elitspelare, men för vår del avspeglar sig policyn med både bredd och elit, säger Linus.

Nu vill klubben bli ännu bättre på att finnas tillgänglig för nya medlemmar. Linus och Per vill inte bara luta sig tillbaka och tänka att spelarna kommer till dem. Istället ska föreningen finnas på plats och räcka ut en hand. Linus sitter på dagarna ute i Vårby och det finns även en representant i Flemingsberg.

- Det kommer nya människor till de här områdena varje dag och många har sagt att det betyder jättemycket för dem att kunna spela fotboll här. Att få glömma allt annat och bara vara barn. Och så tror jag det är viktigt om man inte kan språket och känner sig dum i många sammanhang. Fotboll pratar man med fötterna, man börjar från noll ute på planen. Det är ju faktiskt så, säger Linus.

Prispengarna, 20 000 kronor från Huddinge kommun, ska läggas till en fond som medlemmarna kan söka bidrag från, till overaller eller hjälp med medlemsavgifterna.
- Ingen ska behöva säga att de inte har råd att vara med, säger Per.

HUDDINGE IF

Grundad: 1912 av Otto Hellsten.
Antal medlemmar: Har drygt 1 400 medlemmar fördelade på 80 lag.
Hemmaplan: Har genom åren haft ett antal idrottssektioner, bland annat bandy, bordtennis, cykel och friidrott, men är nu en renodlad fotbollsförening.
Division: Herrlaget spelar i division 4 och damerna i division 3.
Främsta merit: År 2000 tog flickor födda -85 klubbens enda SM-guld, i inomhusfotboll.

Artikeln är tidigare publicerad i Magasinet Fotboll #1-2010

Upplagt av: Tobias Lundgren