Kalmar längtar till 11 april då Guldfågeln Arena invigs

Det pågår en arenaboom i svensk fotboll - och den drog intresse när den visades upp på Elmia Fotboll.

Elmia Fotboll

Kontinuerlig rapportering

Fredag till söndag återkommer vi med fler rapporter från Elmia Fotboll.

Swedbank Arena är ett och ett halvt år från att stå klar med allt vad det innebär.

– Det är 75 år sedan Råsunda invigdes som Nationalarena, det är dags för en ny. Stockholm växer så det knakar så det känns helt rätt att vi får en toppmodern Nationalarena. Och vi tror förstås på fortsatt utveckling för fotbollen och därmed bättre komfort så Swedbank är efterlängtad. Dagens Råsunda har sin egen historia, men den har tjänat ut, sa Sune Hellströmer på SvFF.

Svante Samuelsson, klubbchef i Kalmar FF, bedyrade vad arenabygget betyder för optimismen för föreningen och hela bygden. Invigningen av Guldfågeln Arena blir den 11 april mot Djurgården hemma och Svante tryckte på speciellt tre saker:
– För våra spelare förstås, en tajt arena utan löparbanor, jag vet av egen erfarenhet vad det betyder, sedan för vår publik, man ser lika bra nästan på alla platser och för oss som förening förstås. Vi ska försöka se till så arenan blir en mötesplats för regionen, sa Svante.

Guldfågeln Arena invigs 11 april.Arenan ska ta 10 500 åskådare. I framtiden behöver därmed Kalmar inte spela på bortaplan i europacupspelet - Fredrikskans har fåt nej av UEFA.
– Ja, vi slog Feyenoord borta, fick sedan spela returen i Borås, det var inte kul. Det ger oss en enorm energi att kunna spela sådana matcher hemma i framtiden, sa Svante vidare.

Även Östers IF bygger nytt. Hela Växjö bygger stort i Arenastaden. 12 000 åskådare ska "Österarena2012", som arbetsnamnet är, ta.
– För oss betydde beslutet om att Dam-EM 2013 ska spelas i Växjö mycket i beslutet. Idag är vi i Superettans nedre regioner, men vi tror att det här kan innebära att vi sportsligt blir starkare. Vår arena påminner en del om Kalmars nya arena, vi räknar med invigning i augusti 2012, sa Claes Löfgren från Östers IF.

Roger Gustafsson: alla kan bli bra i fotboll!

Roger GustafssonIFK Göteborgs ungdomsansvarige, tidigare elittränaren, Roger Gustafsson, menade i en intervju under Elmia Fotboll att alla kan bli bra i fotboll.

– Det krävs inte så mycket medfött, det går att träna sig till viss färdighet, det är en demokratisk sport och där träningen och intresset är avgörande, menade Roger.

IFK Göteborg har startat "Änglaskolan" för att man insåg att träningen på fritid inte räcker till. Idag har man 300 elever som går i årskurs 4 till 9.

– Ungdomarna måste ha roligt, orka träna och det ska brinna i ögonen och vara full fart på skorna. Fysiskt är det sällan problem att träna tre pass i skolan och tre med föreningen i veckan. Snarare att de orkar skolan bättre, fortsätter Roger.

Han själv klev av tränartåget för att kunna utveckla människor/spelare på sikt.

– Som tränare blir du ifrågasatt efter tre förluster, att utveckla ungdomar tar längre tid men är väldigt intressant, sa Roger.

Stort intresse vid starten av Elmia Fotboll

Tidigt på fredagsförmiddagen inleddes Elmia fotboll, en utställning över tre dagar i Jönköping där i princip allt kring fotbollen ventileras.
Först ut var "arenasport" med diskussioner om ekonomiska fördelar med mästerskap, framgångsexempel kring sponsring, den lönsamma arenan bland annat.
Sverige och Norge var ju länge långt inne med en ansökan om att få arrangera EM 2016, men det sprack då regeringen inte ställde upp med garantier, vilket var ett UEFA-krav.

- Sverige har varit gäst på 21 olympiska vinterspel, men aldrig bjudit tillbaka. Så länge man från regeringshåll inte ändrar synsätt i frågan så kommer vi inte heller göra det – eller bli värd för något annat av de största internationella idrottsevenemangen.
Det sade Peter Rohmeé, fristående evenemangsanalytiker, när han vid Elmia Fotboll talade om ekonomiska och andra fördelar med att arrangera internationella mästerskap.

Rohmeé pekade på den alltmer ökande konkurrensen mellan länder om att få hem de stora idrottsevenemangen, inte minst på fotbollssidan. För att Sverige ska lyckas med detta måste vi få till en nationell samling, menar Rohmeé och framhöll ett antal framgångsfaktorer för ett sådant arbete, bland annat:

  • Skapa nationell evenemangsstrategi
  • Regeringen och besöksnäringen medspelare
  • Tala inte om kostnader, tala om investeringar

Upplagt av: Jonas Nystedt