Ett rum att fylla

Foto: Karl Nordlund

De kommer ombytta precis innan träning – och lämnar så fort passet är över. Tommy Söderberg oroas av att vi är på väg att förlora mer än ett fysiskt utrymme.
– För mig är omklädningsrummet och mötet där något av det finaste och viktigaste som finns i idrotten.

Från Magasinet Fotboll #1-2018

Vintern har slagit tillbaka plusgraderna. Det är slutet av februari och snötäcket ligger tungt över Hjorthagens IP:s sju- och femspelsplan i Stockholm. Den fullstora planen hålls mellan november och mars spelbar av ett övertryckstält som Djurgårdens IF bekostat. Tommy Söderberg pulsar fram till den låga intilliggande gula byggnaden som inhyser omklädningsrummen och ett kafé. Klockan har inte hunnit bli fem, men ett par yngre ungdomslag finns på plats.

– I dag står föräldrar ofta och väntar, och så hoppar barnen in i bilen direkt efter träningen. Det är bråttom och man ska skynda sig iväg. Någonstans måste vi våga stanna upp också. Den stressen som barnen utsätts för är inte sund, säger Tommy Söderberg och tar en klunk te ur pappmuggen på kaféet.

Det kan vara ett storstadsfenomen, som i sin tur kan ha en delförklaring i att många föreningar i större städer saknar riktiga klubbhus med omklädningsrum. Men Tommy Söderberg säger sig ha pratat med många och signalerna han har fått är otvetydiga. Dessutom finns det andra indikationer som ger bränsle åt hans argument.

I en omfattande enkät som Sveriges Radio har gjort över hela landet för ett drygt år sedan svarade 60 procent av högstadieeleverna att de inte alltid duschar efter skolidrotten. De flesta uppgav att de avstår för att duscharna är smutsiga. Men en nästan lika stor andel vill inte visa sig nakna. Och flera sa att de låter bli att duscha och visa sig nakna av rädsla för att bli filmade eller fotograferade.

– Sociala medier, att folk filmar varandra bidrar säkert till att unga idag inte duschar eller är rädda för att visa sig nakna. Jag har pratat med skolpersonal i Borås som berättade att man ska sätta in duschkabiner istället för de öppna duschar som är vanliga idag. Kanske är det en lösning, säger Tommy Söderberg och tittar igenom det träningspass han ska genomföra om en stund.

Ett yngre akademilag från Djurgården har tagit plats vid bordet bredvid. Killarna dricker juice efter avslutat pass. På frågan om de nyttjar omklädningsrummet svarar samtliga jakande.

– Vi samlas alltid innan och efter träning för att byta om och duscha. Efter har vi reflektion. I mitt förra lag gjorde vi inte så. Det är oproffsigt att inte samlas i omklädningsrummet. Fotbollsspelare gör ju det, säger en av pojkarna.

Frågan om "idrottens sakristia" är dock större än integritet och hygien. För äldre generationer sitter lukten av fotsvett, liniment och bastuns fuktiga furupanel för alltid fastetsad i minnet.

Tommy Söderberg
Foto: Karl Nordlund

Det var också i omklädningsrummet man hann ventilera dagens händelser. Efter avslutat pass visades färska blessyrer upp. Beröm, kritik, frustration och reflektion var självklar, omedelbar och delades bland de närmaste.

– Man ska inte underskatta att det rör sig om ett slutet rum. Det skapar en helt annan atmosfär och gemenskap där relationer skapas. Omklädningsrummet kan hjälpa oss ledare att bli tydligare och fokusera på det vi ska göra och det vi har gjort utan alla störningsmoment som finns utanför, menar Tommy Söderberg.

Klockan har hunnit bli 18.30. På den långa träbänken längs omklädningsrummets ena tegelvägg tar spelarna i Värtans IK:s P05-lag varsin plats. De tycks nästan lite ovana av proceduren. Men ganska snabbt hittar killarna rätt avstånd till varandra också här. 12- och 13-åringarna från kvartersklubben i Hjorthagen i Stockholm har knappt någon erfarenhet av att klä om och samlas i omklädningsrum en god stund innan passet drar i gång. Tommy Söderberg klappar i händerna och hälsar alla välkomna. Februari, eller "vabruari", har tagit några ur trafik och till dagens träning dyker bara 13 av de 25 spelarna i truppen upp.

– Hur har dagen varit? Vad har ni fått för mat i skolan? Går ni i samma skola allihop?

Barn i omklädningsrumVardagliga frågor inleder samlingen innan Tommy Söderberg byter spår och går in på kvällens träning. Temat är passningar där nummerboll är inledande övning. Avslutningen blir match där djupledsspel betonas.

– Sedan går vi hit igen och stretchar. Vi tränare ger lite återkoppling och frågar hur ni upplevde träningen. Känns det bra? Ni får också uttrycka vad ni tyckte var bra eller mindre bra. Har ni förstått?

Efter ett unisont "ja", kliver truppen ut ur den låga gula byggnaden och tar sikte på tältet 50 meter bort. För ett lag med spelare födda 2005 är Tommy Söderberg som offentlig person inte lika självklar som Erik Hamrén, Pia Sundhage eller Janne Andersson. "Jag ska fråga Tommy om han känner Lars Lagerbäck", säger 12-årige Pontus Hansson i förtroende till en av Värtans ordinarie tränare.

Passet drar igång på en plan som är delad i en mängd tårtbitar. Större delen av ena planhalvan upptas av ett gäng olika lag från innerstadsklubben Norrtulls SK, medan Djurgårdens damjuniorer har den andra. Värtan P05 har tilldelats en hyfsat stor "remsa" längs ena långsidan.

Nummerbollen startar i två grupper. Tommy Söderberg lägger stor tonvikt vid att spelarna ska nyttja hela ytan och att passningarna ska vara distinkta. Efter avslutat moment samlas killarna i en ring för kort genomgång innan nästa moment tar vid. En passningsövning där bollen alltid spelas framåt, men där spelarna har fyra olika löpvägar. Träningen avslutas med matchspel där Tommy noterar att lagen inte riktigt klarar av att fylla ut spelplanen.

– De saknar fortfarande lite fysik för att orka ta djup och bredd vid omställningarna. Dessutom behöver passningarna vara lite hårdare, på spelare eller på yta. Men det kan också ha med deras speluppfattning att göra, att de behöver utveckla den ytterligare, menar den forne idrottsläraren när han betraktar matchen från sidan.

Kvicksilvret har sjunkit ännu lägre i termometern. Klockan har passerat 20.00. Det knastrar ljudligt under fötterna när killarna går den korta promenaden tillbaka till omklädningsrummet. Snabbt slår de sig ned, 13 killar på rad. Tommy Söderberg ber dem sluta ögonen och visualisera träningspasset igen under 90 sekunder. Därefter får killarna återge vad de gjort under den senaste timmen och framför allt vad de tar med sig för lärdomar från kvällens övningar.

– Mitt intryck är att ni har en väldigt fin relation i gruppen. Det pratar man inte om så mycket inom idrotten, men idrott är så mycket mer än att bara tävla och vinna.

– Omklädningsrummet är ett bra forum för att bygga relationer, säger Tommy Söderberg efter att flera av barnen delat med sig av sina tankar om träningen.

Tommy Söderberg instruerar
Foto: Karl Nordlund

Som en sista passning glider diskussionen in på den dynamik som uppstått spelarna emellan denna kalla februarikväll, där killarna har hunnit prata en stund innan och efter kvällen pass.

– Det var bra upplägg idag. Nu fick vi reda på vad vi skulle göra innan vi samlades ute på planen, säger Anton Langeggen, 12 år.

– En sak som jag tror är bra är att man "snackar av sig" innan man går in på planen. Det skulle nog fler lag kunna göra, säger Elliot Köpper, 12.

Träningen för Värtans P05 är över. Ett par föräldrar har sökt värmen i den lilla korridoren utanför omklädningsrummen. Ett pass som vanligtvis brukar innebära drygt en timmas vistelsetid på Hjorthagens IP har runnit iväg till nästan det dubbla. Men trots ovanan att samlas både före och efter säger flera av barnen att de är positiva till att flytta in i omklädningsrummet.

– Hur vi ska ta tillbaka omklädningsrummet? Jag är medveten om att det finns hinder. Idag är familjerna beroende av att bägge föräldrarna arbetar. Men det handlar om att lyfta frågan och förstå värdet av att vi faktiskt förbereder oss inför en uppgift rent fysiskt och psykiskt. Och att vi också behöver ta oss tid att ägna en tanke åt vad vi uträttar, säger Tommy Söderberg och öppnar dörren till en större diskussion.

Den hinns inte med denna kväll. Den förre förbundskaptenen och idrottsläraren vandrar på sitt karakteristiska sätt förbi sju- och femspelsplanen mot parkeringen. Han har tagit farväl av killarna med ett löfte om att komma tillbaka om ett halvår. Då ska hela Värtans P05-lag kunna stå på händer. Det tänker Tommy Söderberg ge återkoppling på.

Senaste nytt: Start

Upplagt av: Juan Martinez - Foto: Karl Nordlund