U21 dam: Sverige till final!

För första gången sedan 1994 har Sveriges D21-landslag (fd U 20) gått till final i Nordic cup. Sista gruppspelsmatchen mot Norge, tillika på bortaplan, slutade 2-2 (1-1). Finland förlorade med 1-2 mot Kanada. Sverige möter USA i final på tisdagen.

Lotta Runesson hade andel i båda Sveriges mål. Hon spelade fram till Salina Olssons 1-0 och slog hörnan som Josefin Christensen gjorde 2-1 på med ett skott tätt under ribban.

Förbundskapten Helena Kihlberg Bystedt kommenterar:
- Vi startade med samma uppställning som mot Kanada. Bytet av Josefin Ovesson i halvtid betingades av att Josefin hade Norges bästa spelare Lena Kaurin mot sig. Inbytta Charlotte Nygren hade fördelen av att ha mött Lene Kaurin när Mallbacken spelade mot Asker. Det gav ett psykologiskt övertag. När Frida Nordin byttes mot Carolin Hagberg var det en förberedelse för mera försvarsspel i andra halvlek. Carolin gjorde ett mycket starkt inhopp, ja rent av den bästa matchen på länge i D21-landslaget. Vi ändrade till 4-5-1. Samtidigt gick Norge ner på trebackslinje. Det gav oväntat oss ytor att själva anfalla. Inbytta Anna Ahlstrand hade faktiskt ett läge när hon hade kunnat avgöra. Norge hade också chanser, bl a ett stolpskott i andra, utöver ett antal avslut då Sofia Lundgren räddade storstilat i målet.

Nordic Cup, Grupp B, Kapp
Norge-Sverige 2-2 (1-1)
Mål:
0-1 (35) Salina Olsson, 1-1 (39) Tonje Hansen, 1-2 (60) Josefin Christensen, 2-2 (63) Tonje Hansen.
Sverige: Sofia Lundgren, Nadja Gyllander, Karolina Rinman, Josefin Christensen, Josefin Ovesson (Charlotte Nygren 35) - Frida Nordin (Caroline Hagberg 57), Marlene Sjöberg (Therese Brogärde 72), Therese Jönsson, Lotta Runesson - Salina Olsson, Emma Lindqvist (Anna Ahlstrand 72).

Upplagt av: Thorsten Frennstedt