Cupdagboken: DIF mästare på övertid

Louay Chanko, segerskyttCupdagbokens sista kapitel detta år blev dramatiskt. Nio minuter in på förlängningen sköt Louay Chanko (bilden) Djurgården till cupguldet och fullbordade därmed DIF:s dubbel. Först svenska mästare och veckan senare även cupdito.

Avgörandet var vackert att skåda. Elegant förarbete av Elmander från högerkanten följdes av Chankos insats. Med kraft och vilja tryckte Lollo upp bollen högt bakom Daniel Andersson.

Kraft och vilja fanns det för övrigt gott om på råsundamattan. Det var ju föralldel inte bara cupfinal utan även ett möte mellan tvillingklubbarna i Stockholm. Det satsades därför friskt från början, kanske rent av i tuffaste laget.
Djurgårdstränaren Sören Åkeby var kritisk efteråt mot att domare Ingvarsson väntat för länge med att markera vilken nivå som var acceptabel.
En mycket bra match blev det ändock där Djurgården var det något bättre laget före paus medan AIK kom igång bättre i andra halvlek.
- Det blev mer kämpatakter än skönspel från vår sida i första halvlek men andra halvlek tycker jag är klart godkänd. Synd bara att vi inte kunde avgöra, menade Dusan Uhrin, AIK-tränaren.

Under ordinarie tid kunde matchen alltså inte avgöras, båda lagen hade svårt att få till det i straffområdet.
- Och vi hamnade totalt fel i positionerna för våra centrala mittfältare efter paus, menade Åkeby som räknade in den andra titeln inom loppet av en vecka.

- Med en sån här otroligt fin feststämning på Råsunda - det känns äckligt skönt, menade Åkeby innan djurgårdarna lämnade nationalarenan för firande på Foresta. Några större utsvävningar är dock inte att vänta i natt.

- Vi firade två dagar efter SM-guldet men det går inte den här gången, då har redan nästa match börjat, log Sören som istället kallar in killarna till rehabträning redan på söndagmorgonen. På tisdag väntar Bordeaux borta i uefacupreturen.
- Därför känns det skönt att det inte blev några 30 förlängningsminuter ikväll, menade Åkeby.

Råsunda Stadion
lördag 9 november 15.30


AIK

Djurgårdens IF

0-1  efter golden goal

0-1 (99) Louay Chanko

AIK: 1 Daniel Andersson - 3 Karl Corneliusson, 4 Benjamin Kibebe, 5 Per Nilsson, 2 Jimmy Tamandi - 23 Mats Rubarth (11 Martin Åslund 54), 7 Stefan Ishizaki, 14 Krister Nordin, 8 Daniel Tjernström - 9 Daniel Hoch, 10 Andreas Andersson.
Djurgården: 15 Andreas Isaksson - 18 Nicklas Rasck, 2 Patrik Eriksson Ohlsson, 12 Markus Karlsson, 3 Mikael Dorsin - 20 Stefan Rehn, 10 Andreas Johansson, 16 Kim Källström - 14 Babis Stefanidis (24 Makondele Rene 91), Johan Elmander, 17 Samuel Wowoah (21 Louay Chanko 68).
Varningar: A: Rubarth (9), Andreas Andersson (15), Kibebe (28), Nordin (36).
D: Wowoah (36), Rasck (48), Eriksson-Ohlsson (71).
Domare: Martin Ingvarsson, Hässleholm. Ass. domare: Peter Ekström, Enköping, och Fredrik Nilsson, Svalöv. Publik: 33.727.