Experters tankar om volontärsuppdrag

Vi söker volontärer som tillsammans med oss vill skapa ett fantastiskt evenemang kring UEFA Europa League-finalen på Friends Arena den 24 maj. Men varför bli volontär? Förutom en upplevelse utöver det vanliga innebär det även viktig erfarenhet. Vi har pratat med Mia Lerner, HR-chef på Svenska Fotbollförbundet, och Linus Eklund, researcher på Technogarden, om fördelarna med volontärsuppdrag i ett CV.

Hej Mia Lerner, HR-chef på Svenska Fotbollförbundet.

Hur ser du på en arbetssökande som har volontärsuppdrag i sitt CV?
- Jag tänker att det här är en person som på frivillig och ideel basis vill engagera sig och bidra i ett konkret område. T.ex. istället för att skänka pengar. Och för sin egen del ser det som en möjlighet att utvecklas och lära sig mer tillsammans med andra.

Varför är det ett plus?
- Det visar på en nyfikenhet, initiativkraft och vilja att vara med och bidra i ett större sammanhang och att utvecklas som människa. Viktiga egenskaper att ha som medarbetare kopplat till arbetskultur i en organisation/företag.

Har du några råd till de som söker volontärsuppdrag för UEFA Europa League-finalen?
- Vi vill göra Europa League till en positiv upplevelse för alla som på något sätt berörs. Att vara volontär under Europa League-finalen bygger mycket på att ge hjälp och service till andra. Därför är det viktigt att gå in i volontäruppdraget med engagemang, glädje och lust. Tänk efter varför du är intresserad av att vara volontär under UEFA Europa League-finalen, vad kommer det att ge dig och vad tror du att du kan bidra med?

Hej Linus Eklund, researcher på Technogarden Engineering Resources AB.

Hur ser du på en arbetssökande som har volontärsuppdrag i sitt CV?
- Att tidigare engagerat sig ideellt som volontär ser jag definitivt som ett plus i CV:t. Olika volontärsuppdrag ger såklart olika insikter och erfarenheter att ta med sig ut till sin framtida arbetsgivare.

Varför är det ett plus?
- Jag tycker att det visar på ett driv hos personen, att engagera sig i något som i slutändan inte kommer att generera ett ekonomiskt tillskott till den personliga kassan. Utan som istället genererar i en ny erfarenhet, med nytt umgänge och där man verkar för att skapa en positiv miljö för andra.

- Om man inte har någon tidigare arbetslivserfarenhet är volontärsuppdrag en fantastisk möjlighet att öva sig på att ta eget ansvar och att arbeta tillsammans med andra. Något som är en värdefull erfarenhet att ha på sitt CV.