Jesper Blomqvist om Europafinaler

Jesper Blomqvist har spelat i bland annat Allsvenskan, Premier League och landslaget. På meritlistan finns flera SM-guld, 30 landskamper, VM-brons och titlar med Manchester United. 1999 vann Blomqvist trippeln med United; Fa-Cupen, Premier League och Champions League. Inför Europa League-finalen på Friends Arena pratar Jesper Blomqvist om hur det är att spela en final i Europa, samt om hans egna minnen från den där Champions League-kvällen 1999.

Den 24 maj spelas årets final i UEFA Europa League på Friends Arena. Slutspelet i turneringen har kommit fram till kvartsfinalerna och åtta lag har fortfarande möjlighet att nå finalen; Lyon, Ajax, Anderlecht, Genk, Manchester United, Celta Vigo, Besiktas och Schalke. Om Jesper Blomqvist får bestämma vet han i vilket fall ett av lagen han skulle vilja ha på plats i finalen.

- En hel drömfinal vet jag inte om jag har. Men ett drömlag såklart. Vore otroligt kul om Manchester United kunde stå på ena sidan av den här finalen. Och jag kunde få ta och guida Sir Alex Fergusson runt Stockholm innan. Det hade ju varit toppen.

1999 spelade Jesper Blomqvist Champions League-final med sitt Manchester United. På andra sidan stod Bayern München och när klockan nått 90 minuter var Bayern i ledning med 1-0. Tre minuter senare hade Manchester United vänt och Jesper Blomqvist fick vara med och fira en Champions League-seger. Blomqvist är således en av få svenska spelare med en finalseger i Europa.

Hur tänker man i klubbarna, som spelare, inför så här viktiga matcher?

- Det blir ju något väldigt speciellt och upphaussat på alla sätt och vis. Tror det är viktigt att på något sätt, trots att det är en liten klyscha, inte göra det till så mycket mer än en fotbollsmatch som alla andra. Då är det lätt att man hamnar lite högt i anspänningsnivån, man blir lite för nervös eller lite för laddad och kan inte prestera som man kan en normal liga- eller kvalmatch.

Se hela intervjun med Jesper Blomqvist i spelaren ovan.