Andersson ambassadör för EL-finalen

Patrik Andersson

I dagarna lottas grupspelet i 2016-17 års UEFA Europa League, där finalen spelas på Nationalarenan Friends Arena onsdagen den 24 maj 2017. Aktiv ambassadör för hela turneringen blir Patrik "Bjärred" Andersson, en av svensk fotbolls framgångsrikaste spelare.

- Stolt och glad över att ha fått uppdraget och ser det som angeläget att bidra till att turneringen blir en positiv upplevelse för alla, säger Patrik Andersson.

Patrik Andersson lyfter CL-bucklanPå klubbsidan har IFK Göteborg vunnit UEFA-cupen, föregångaren till UEFA Europa League, två gånger. Dessutom har flera svenska spelare vunnit UEFA Champions League: Patrik Andersson med Bayern München 2001, Jesper Blomqvist (Manchester United, 1999) och Henrik Larsson (FC Barcelona, 2006). Spelare som har vunnit Europacupen för mästarlag (föregångare till Champions League) är Kurt Hamrin (AC Milan, 1969) Ove Kindvall (Feyenoord, 1970), Conny Torstensson (Bayern München, 1974 och -75) och Björn Andersson (Bayern München, 1975).

- Vi är mycket glada att Patrik vill verka som ambassadör för UEL-finalen. Med sina stora framgångar, VM-bronset 1994 och UEFA Champions League-vinsten samt två Guldbollar som höjdpunkt, blir han mycket värdefull i arbetet med att göra finalen till den bästa någonsin, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Varje mästerskapsturnering har en ambassadör med internationella meriter. Uppgiften är att företräda fotbollen, UEFA, turneringen och det arrangerande landet på en rad olika sätt.

- Det är ett arbete jag verkligen brinner för. UEFA och svensk fotboll är sällsynt viktiga idag som samlingsplats, vi kan via fotbollens språk nå många nyanlända och bidra till en positiv miljö. Jag hoppas vi kan engagera hela rörelsen, nya som redan medverkande, ung som gammal i arbetet, säger Andersson vidare.

Det första uppdraget består i att medverka vid lottningen i Monaco den 26 augusti. Senare blir det "Trophy Tour" och "Cup Handover", flera lottningar och besök i prioriterade områden, ungdomsturneringar, fan zones och en rad saker under själva finalveckan.

- Nationalarenan Friends Arena är en av Europas modernaste arenor med alla faciliteter och är därmed en idealisk finalarena. Det blir en av de största matcherna som spelats på svensk mark. Det gläder mig också att Manchester United, nu med min gode kamrat Zlatan Ibrahimovic i laget, med hårt arbete kan vara en stark kandidat till att dyka uppsom en part i finalen maj 2017, slutar Patrik Andersson.

Patrik Andersson

  • Född 18 augusti 1971
  • 96 landskamper, tre mål
  • Klubbar: Bjärred, Malmö FF, Blackburn Rovers, Borussia Mönchengladbach, Bayern München, FC Barcelona, Malmö FF.
  • Yrke: VD och delägare i Intreat AB, styrelseuppdrag: Athlete Sports Academy AB, Gegant AB, Visca AB och LdB FC Malmö (2010-2011).
  • Arbetat med FIFA (bla VM 2011) och UEFA (bla Champions League Ambassadör 2011-2013 och Dam-EM 2013)
  • Tidigare skandinavisk representant för Manchester United "on incoming transfers", arrangerar FC Barcelonas fotbollscamper i Sverige och Barcelona sedan 2013 och har personlig stiftelse i Malmö FF till gagn för dess ungdomsfotboll.