32 lag slåss om finalplats på Friends

Uefa UEL Final 2017

UEFA Europa League-finalen på Nationalarenan Friends Arena 24 maj 2017 närmar sig. På måndag är det lottning med de 32 kvarvarande lagen i turneringen.
– Det ser ut att bli en mycket spännande lottning och dramatiskt slutspel i vår, säger Patrik Andersson, UEFA-ambassadör för tävlingen.

Den stora fotbollsfesten är blott fem månader bort och det är väldigt bra lag som i februari ger sig in i kampen om att nå finalen i Sverige. I veckan stod det klart att Besiktas, FC Köpenhamn, Lyon, Tottenham, Legia Warszawa, Ludogorets, Borussia Mönchengladbach och Rostov är de lag som ansluter från gruppspelet i Champions League.

– FCK har imponerat stort och kunde med litet tur och marginaler gått vidare i Champions League. Fortsätter de så här kan de gå hela vägen i vår och det är verkligen kul, kommenterar Patrik.

Patrik Andersson, ambassadör för UEL-finalen 2017.Glädjande nog är det många svenska spelare kvar i turneringen. I FC Köpenhamn återfinns Robin Olsen, Ludwig Augustinsson, Erik Johansson, Mikael Antonsson och Per Nilsson; i AZ har vi Muamer Tankovic och Mattias Johansson, i Gent Jakob Rinne och Emir Kujovic, Zlatan Ibrahimovic i Manchester United, Andreas Granqvist i Krasnodar, Oscar Wendt i Mönchengladbach och John Guidetti i Celta Vigo.

– Manchester United och Tottenham kommer nog att ge betydligt mer i vår med tanke på att bara de fyra bästa i Premier League är de som når Champions League nästa år. Europa League är ytterligare en väg och de vill vara med där. United började bra i gruppspelet, har sedan varvat sina insatser, men är nu på gång igen, fortsätter Patrik.

Han gladdes vidare åt Muamer Tankovics fina insats och avgörande mål för AZ liksom John Guidettis i Celta Vigo.
– Det är självklart väldigt kul när svenskar är framstående i klubblagen, menar han.

Patrik Andersson är som ambassadör för turneringen på plats vid lottningen på måndag. Den startar klockan 13.00 och streamas live på uefa.com.

– Spännande! Shakhtar Donetsk har gått "rent" i gruppspelet och det är flera starka lag i den seedade gruppen. Bland annat United och Mönchengladbach och andra mycket respekterade lag är oseedade så det blir mycket tuffa och dramatiska matcher att se fram emot, säger Patrik.

Inför lottningen:

Seedade lag: Ajax, APOEL, Besiktas, Fenerbahce, Fiorentina, FC Köpenhamn, Genk, Lyon, Osmanlıspor, Roma, Schalke, Shakhtar Donetsk, Sparta Prag, Saint-Étienne, Tottenham, Zenit.

Oseedade lag: Anderlecht, Astra Giurgiu, Athletic Club, AZ Alkmaar, Borussia Mönchengladbach, Celta Vigo, Gent, Hapoel Beer-Sheva, Krasnodar, Legia Warszawa, Ludogorets, Manchester United, Olympiacos, PAOK, Rostov, Villarreal.

Speldatum

  • Sextondelsfinaler 16 och 23 februari
  • Åttondelsfinaler 9 och 16 mars
  • Kvartsfinaler 13 och 20 april
  • Semifinaler 4 och 11 maj
  • Finalen 24 maj kl 20.45 på Friends Arena.

Biljetter:

Släpps i februari eller i början på mars. Håll utkik på svenskfotboll.se!