BP-skräll och mästarna vidare

Brommapojkarnas Viktor Gyökeres och Kevin Kabran stormar vidare till semifinal i cupen.

Brommapojkarna skrev cuphistoria på Borås Arena då de vann kvarten mot Elfsborg med 2-1. BP visade ingen som helst respekt mot det allsvenska motståndet och segern måste betraktas som rättvis. AIK och Häcken såg länge ut att bli en mållös historia men tre mål i slutet av andra halvlek innebar att regerande cupmästarna Häcken är klart för semifinal. Häcken vann med 3-0.

Elfsborg-Brommapojkarna 1-2

Ville man se mål på Borås Arena gällde det att man kom i tid för redan efter 1 minut och 45 sekunder ledde gästande Brommapojkarna. Det var Kevin Kabran som förvaltade Christopher Brandeborns högerinlägg på bästa tänkbara sätt. Tio minuter senare stod det 1-1. Issam Jeball tog sig in i straffområdet och kvitterade med ett rappt högerskott.

Det kunde – ja, kanske borde – ha blivit ytterligare ett mål före pausvilan då Brommapojkarna fick en straff sedan offensive Christopher Brandeborn fällts. Markus Gustafsson slog straffen, men inte bättre än att Kevin Stuhr Ellegaard kunde rädda.

- Jag är lite missnöjd med resultatet. Jag vet att vi möter ett bra lag, men vi kunde ha gjort ett mål till med tanke vår straff, sa BP-tränaren Olof Mellberg i paus.

Målet skulle komma.

I den 83:e minuten fick Viktor Gyökeres en långboll på högerkanten i höjd med Elfsborgs straffområde, han dribblade sig förbi Joakim Nilsson och Adam Lundqvist och när Kevin Stuhr Ellegaard kom ut och gjorde sig stor sköt han bollen i mål mellan benen på honom.

Vild BP-glädje och en cup-sensation på gång.

- Jag försökte bara vinna bollen och sen gav det sig självt. Norrköping borta i semi? Ja, gör vi vårt jobb har vi chansen att vinna där också, sa segerskytten Viktor Gyökeres.

I Elfsborg var det deppigt. I tre tidigare cupmöten med BP har det blivit vinst. Nu blev det förlust.

- Vi visste att det var en tuff match som väntade och att vi var tvungna att komma upp hög standard för att vinna, men det gjorde vi inte, sa Daniel Gustafsson, som gjort åtta mål i vår.

Därmed väntar IFK Norrköping borta i kommande helgs semifinal för - Brommapojkarna.

Häcken-AIK 3-0

AIK jagade historiens tredje cupseger mot Häcken, men efter 45 minuter stod det 0-0 mot regerande mästarna på Bravida Arena. AIK, som inte släppt in något mål i de tre gruppmatcherna, visade åter ett stabilt försvarsspel och ju längre matchen led desto närmre kom lagen en förlängning.

Det saknades inte målchanser där man minns Daniel Sundgrens nick på hörna, men Peter Abrahamsson svarade för en kanonräddning och hemmalaget kunde andas ut. Då stod klockan på 55 minuter och åtta minuter senare kunde Häcken ha tagit ledningen då Alexander Farnerud placerade en frispark i ribban.

Men det skulle komma mål. 1-0, 2-0 och 3-0.

I den 70:e minuten gjorde, med ansiktsmask försedda, Rasmus Lindgren 1-0 efter en frispark på ett skott via stolpen. När Alhassan Kamara gjorde 2-0 med två minuter kvar av ordinarie tid var slaget förlorat för AIK och som lök på laxen satte Paulinho 3-0 på straff på tilläggstid.

- En jämn match och det kändes som om första målet skulle avgöra och tyvärr var det Häcken som gjorde det, menade AIK:s tränare Rikard Norling efter förlusten.

Mikael Stahre, Häckens tränare (tidigare i AIK) var givetvis nöjd:

- Många sekvenser i vårt spel gjorde att vi vann, men jag vill gärna framhåll Peter Abrahamsson. Han räddade oss flera gånger.

Därmed väntar Östersund hemma i kommande helgs semifinal för Häcken.

Finalen spelas 13 april.

Samtliga matcher visas av C More.

Upplagt av: Larne Wallisson