Inför semifinalerna i Svenska Cupen herr

Viktor Gyökeres, matchvinnare för BP mot Elfsborg, berättar om klubbens förberedelser inför semifinalen mot IFK Norrköping.

Svenska cupen är framme vid semifinaler.
Häcken och Östersund möts på lördag. IFK Norrköping och Brommapojkarna möts på söndag. Båda matcherna börjar 18.30 och sänds av C More.
Finalen spelas 13 april.

När Svenska cupen nu går in sitt slutskede väntar evig ära och en biljett till Europa League-kvalet för den vinnande klubben, med undantag av IFK Norrköping som redan har en kvalplats till denna turnering tack vare fjolårets tredjeplats i Allsvenskan.

Om IFK Norrköping vinner cupen tar IFK Göteborg Sveriges tredje kvalplats till Europa League.

Här följer lite information inför helgens semifinaler.

Häcken-Östersunds FK, lördag 18.30

Häcken vann sin grupp före Örebro, Åtvidaberg, Norrtälje och vann sin kvartsfinal hemma mot AIK med 3-0. Häcken har ett cupguld, senast 2016. I finalen mot Djurgården 1989 blev det 0-3.

- Östersund är ett oerhört spännande lag. Jag har studerat dem i veckan och det blir en svår nöt att knäcka, säger Häckentränaren Mikael Stahre, som vunnit cupguld som tränare både med AIK och IFK Göteborg.

När lagen möttes i Allsvenskan i fjol vann Östersund hemma med 2-1 och Häcken hemma med 3-1.

Östersund vann sin grupp före Hammarby, Varberg, Nyköping och vann sin kvartsfinal hemma mot Trelleborg med 4-1. Östersund har aldrig vunnit cupen eller varit i semifinal.

I fjol tog sig Östersund till gruppspelet där man blev trea efter IFK Norrköping och Jönköpings Södra men före Athletic FC United.

- Vi har skrivit historia och fortsätter gärna göra det, har tränaren Graham Potter sagt efter såväl gruppspelet som kvartsfinalen.

- Det här är stort, riktigt stort för oss i ÖFK.

Hur stort det är att ÖFK spelar i Allsvenskan för andra året och tagit sig till cupsemifinal för första gången förstår man av följande upprop på klubbens hemsida.

"Intresset för våra träningar ökar. Både från media och supportrar. Vi tycker givetvis att det är fantastiskt roligt att många vill följa våra träningspass, samtidigt har spelare och ledare uppfattat det som störande i vissa fall.
I och med detta har klubben beslutat att hänvisa alla besökare till läktarplats för att följa våra träningar. Efter och före träning är det inga problem att prata med spelarna i spelargången eller i anslutning till arenan. Dock vill vi ha fotbollsplanen för oss själva under träningstid."

IFK Norrköping-Brommapojkarna, söndag 18.30

IFK Norrköping vann sin grupp före Vänersborg, Halmstad, Örgryte och vann sin kvartsfinal borta mot IFK Göteborg med 2-1. Norrköping har sex cupguld, senast 1994.

IFK är skadedrabbat. Henrik Castegren är den senaste spelaren på skadelistan. Han är borta resten av säsongen. Men det finns också ljuspunkter.

- Det var en rad omständigheter som inte var bra för oss då vår semifinal placerades på söndagen i stället för lördagen. Ur skadeperspektivet var det ändå bra, säger tränaren Jens Gustafsson och tänker på att David Moberg Karlsson får ytterligare en dags träning inför sin troliga comeback.

Saknas gör dock fortfarande Marcus Falk Olander (tillbaka i träning), David Mitov Nilsson, Gudmundur Thorarinsson och Simon Skrabb.

I veckan presenterades U21-landslagets trupp inför möten med Serbien och Tjeckien i Marbella. Tre spelare kommer från IFK. Backarna Linus Wahlqvist och Filip Dagerstål samt mittfältaren David Moberg Karlsson.

Brommapojkarna vann sin grupp före Degerfors, Djurgården, Helsingborg och vann sin kvartsfinal borta mot Elfsborg med 2-1. BP har aldrig vunnit cupen.

- Vi tränar på och följer våra planer och ju bättre det går i matcherna desto lättare och roligare är träningarna. Vi har studerat IFK Norrköping i veckan och gör vi vårt jobb, som vi gjorde mot Elfsborg, kan vi vinna igen, funderar Viktor Gyökeres, matchhjälten mot just Elfsborg.

Olof Mellberg gör sin andra säsong i BP och hittills har allt gått som på räls – serieseger i div 1 Norra och uppflyttning till Superettan och nu vårens framgångar i cupen där unga BP går in med mottot allt att vinna, inget att förlora.

Förlorad – för BP – är däremot mittfältaren Serge-Junior Martinsson Ngouali som efter 174 tävlingsmatcher och elva mål skrivit på för allsvenska Hammarby.

Det är tredje gången BP spelar semifinal i cupen. 1991 blev det förlust med 3-0 mot Öster och 1996 vann Malmö FF med 3-1. Norrköping har BP har mötts en gång tidigare i cupen, 2003, då vann FK med 1-0 (Antti Sumiala).

Upplagt av: Larne Wallisson