Kvarnsveden vidare efter straffrysare

Djurgården, Kvarnsveden, och Rosengård är klara för semifinal i Svenska Cupen.
Djurgården hade enda laget från Elitettan på sin lott, Mallbacken, och vann borta med 2-0. Rosengårds försvarare Amanda Ilestedt blev matchhjälte när hon satte 1-0 borta mot Piteå, ett resultat som stod sig matchen ut. Kvarnsveden slog ut Kristianstad efter straffar (7-6) i en riktigt rysarmatch.

Rosengård har några jobbiga dagar. På lördagen väntade en tuff cupmatch borta mot Piteå. På onsdag spelar Malmölaget kvartsfinal i Champions League hemma mot Barcelona.

Matchen på LF Arena blev så jämn och oviss som de flesta hade tippat. Det dröjde till 76:e minuten innan Amanda Ilestedt kunde göra 1-0. Mittbacken petade in en hörna från nära håll och resultat stod sig tiden ut.

Båda lagen hade möjligheter för fler mål men det blev bara ett i matchen, till Rosengårds stora lycka.

- Jag är förstås glad över att vi tog oss vidare i cupen. Vi gör en godkänd match men det är alltid lika svårt att spela borta mot Piteå och det var jämnt. De spelade som vanligt väldigt fysiskt och det blev många dueller som kanske inte passade oss helt, sade Rosengårds tränare Jack Majgaard Jensen.

I slutet av andra halvlek valde Rosengårds tränare att sätta in Marta som haft skadeproblem under veckan. In kom även Hanna Folkesson som gjorde en bra sista kvart.

- Jag tycker vi hade bra koll på matchen i andra halvlek sedan vi gjort 0-1. När det gäller form tycker jag den var bättre för några veckor sedan. Det märks att det är många i laget som har spelat mycket på slutet, sade Rosengårdstränaren.

Piteå har ännu aldrig besegrat Rosengård. Nu kom åter en knapp förlust.

Kvarnsveden-Kristianstad på Ljungbergsplanen i Borlänge blev en rysare. 1-1 vid full tid och efter förläggning, 2x15 minuter. Tabitha Chawinga satte 1-0 redan i den femte minuten.

Kristianstad kvitterade till 1-1 på hörna i slutet av första halvlek.

Kristianstad hade lite mer boll under matchen men hade samtidigt svårt att spela sig fram till heta målchanser mot ett starkt hemmaförsvar.

Den bästa möjligheten att avgöra matchen hade Kvarnsvedens nyförvärv Armisa Kuc, men hon lyckades skjuta över när hon hade öppet mål i 93:e minuten.

I den spännande och nervösa straffsparksläggningen räddade Lina Lundqvist två straffar, vilket räckte till seger och avancemang till semifinal.

- Väldigt stort att vara vidare till semifinal. Vi sätter Kvarnsveden på fotbollskartan. Jag är mycket nöjd med vår insats i dag, vi spelade inte bra mot Hammarby förra helgen, men nu var det något helt annat. Försvarsspelet satt perfekt, sade tränaren Jonas Björkgren.

Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir var förstås besviken efter förlusten.

- Det är en helt jämn match och det känns surt att åka ut så här. Vi lyckades inte skapa dom där riktigt heta chanserna, men jag är stolt över tjejerna som krigade i 120 minuter. Jag ser fram mot att säsongen börjar snart, vi har ett spännande lag.

På söndag spelar Linköping hemma mot Örebro i den fjärde kvartsfinalen.

Semifinalerna spelas 28 maj och finalen avgörs 27 augusti.

Upplagt av: Stig Lindmark