Piteå jagar första vinsten mot Rosengård

Piteå är ute efter att klå Rosengård en gång för alla i Svenska Cupen-kvarten.

Piteå har ännu aldrig besegrat Rosengård. På lördag hoppas laget och halva stan att första segern ska komma i Svenska Cupens kvartsfinal.
- Jag läste det i lokaltidningen och nu är det väl dags då... Vi har definitivt chansen, säger nyförvärvet från Mallbacken, Julia Karlenäs.

Rosengård har vunnit enkelt hemma i Malmö de senaste fyra åren: 4-0, 5-2, 6-1, 1-0.
I Piteå har det blivit betydligt jämnare: 1-1, 2-2, 2-4, 2-2.
- Rosengård är ett oerhört bra lag, med många individuellt skickliga spelare. De spelar ju Champions League på onsdag (Barcelona) men de kommer att ge allt för att besegra oss. Självklart vill de också vinna Svenska Cupen, säger Karlenäs som kommit bra in i laget.

-De har varit oerhört hjälpsamma och jag trivs jättebra i stan. Vi har ett jämnt lag och det är tuffa träningar med högt tempo. Jag gillar det och känner att jag utvecklas. Har fått spela till vänster på mitten och det har gått bra. Jag har också gjort några mål och det är ju alltid roligt.

Piteå har hållit sig i Norrbotten så här långt och matchat lugnt. De har förvisso spelat mot tre pojklag men i matcherna mot kvinnligt motstånd har det blivit 17-0 och 5-0.
- Jag är enormt taggad inför matchen. Jag kände det redan på träningen i dag (fredag), det ska bli otroligt roligt och jag längtar redan, säger Karlenäs.

Rosengård har inte imponerat hittills i år. Man har haft många spelare borta på landslagsspel och inte kunnat träna ordentligt. Men nu, när det är dags för en viktig utslagningsmatch, brukar Marta och co tända till. I laget finns dessutom enorm rutin.

Linköping-Örebro

Jonna Andersson är bara 24 år men ändå den som spelat längst i Linköping. Hon skrev på för klubben 2009 och har tre cupguld (2009, 2014, 2015) samt ett SM-guld från ifjol. På söndag tar mästarlaget emot Örebro på hemmaplan. Båda lagen har ändrat mycket i trupperna.

Lämnat har trion Pernille Harder (23 mål), Stina Blackstenius (19) och Fridolina Rolfö (5) som svarade för 47 fullträffar förra säsongen i LFC. Inte helt lätt att ersätta den målfabriken.
- Det är nya utmaningar i år. Vi har många nya spelare och en ny ledarstab. Självklart måste vi ha ett större tålamod i år. Står det 0-0 i andra halvlek gäller det att bibehålla lugnet och fortsätta spela bra. Då vinner man matcher, säger vänsterbacken Jonna Andersson.

Andersson fick mycket speltid som vänsterback i Algarve Cup. Hon är rätt så ny på positionen men tar hela tiden stora kliv. Det offensiva spelet är ännu så länge hennes styrka, med lite tuffare och mer fysiskt defensivt spel kan hon bli riktigt bra framöver.

- Det gick bra under Algarve Cup, jag fick mycket speltid. I klubblaget har vi ändrat om lite, vi började med 3-5-2 men gick tillbaka till 4-3-3 inför Rosengårdsmatchen senast (1-1) och det funkade bra. Vi borde ha vunnit den matchen, säger Andersson.

Örebro har många nya och unga spelare. Seger senast med 3-1 mot Djurgården imponerar.

Kvarnsveden-Kristianstad

Även Kvarnsveden och Kristianstad har en hel del nya spelare. Borlängelaget har värvat från öst: Lara Ivanuša (Slovenien), Armisa Kuć (Montenegro), Melisa Hasanbegović (Bosnien och Hercegovina).

Kristianstad har bland annat värvat nigerianskorna Rita Chikwelu (Umeå IK) och Ogonna Chukwudi (Örebro). I förra matchen vann Kristianstad borta mot Chelsea, 0-1.
- Jag var jättenöjd med matchen och förstås resultatet. Vi är bättre i år, Chikwelu har betytt mycket. Vi har fått en spelare som kan styra och ställa lite på mitten. Det kommer att bli en jämn och tuff match mot Kvarnsveden. Båda lagen spelar fysiskt, säger Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir.

Förra mötet i Borlänge blev en tuff batalj. Speciellt i slutet. I 93:e minuten gjorde Tabitha Chawinga 2-1 för Kvarnsveden, minuten efter kvitterade Mia Carlsson till 2-2.

I den tredje kvartsfinalen på lördag spelar enda elitettanlaget Mallbacken hemma mot Djurgården.

Svenska Cupens kvartsfinaler

Lördag:
Kvarnsveden-Kristianstad
Piteå IF-Rosengård
Mallbackens Sunne - Djurgården

Söndag:
Linköping-Örebro

Upplagt av: Stig Lindmark