Cupfinal: Vem får sin första titel?

Både Östersunds tränare Graham Potter och Norrköpings dito Jens Gustafsson är hyllade och högt respekterade. Men trots många framgångar har ingen av dem tagit hem en titel. Än, ska tilläggas. På torsdag kommer någon av dem hem med ett cupguld, en av årets två stora titlar i elitfotbollen.

Vi ställde några frågor om smått och gott till de båda tränarprofilerna. Två trevliga och tillmötesgående herrar, båda med ytterst professionell framtoning.

Cupfinalen är Östersunds FK:s största succé hittills i er korta men extremt framgångsrika historia. För IFK Norrköping är det första finalen på 23 år. Vad betyder det?

Graham Potter: – Well, för oss är detta naturligtvis en historisk händelse. För många här, framförallt de yngre, "en chans i livet"-upplevelse att få se en sådan match. Det är jättestort för fotbollen här i den här delen av världen (in this part of the world). Jag är verkligen laddad inför den här uppgiften.

Jens Gustafsson: – För oss är det naturligtvis positivt att få spela fotbollsmatcher om titlar. En av drivkrafterna för oss som håller på i det här yrket. Inte minst en ärofylld sak för IFK Norrköping att få möjligheten att kunna skriva in sig i historien ytterligare en gång.

Vad betyder cupfinalen för er personligen?

I söndags möttes finalisterna på Jämtkraft Arena. ÖFK vann den allsvenska matchen med 1-0 inför 4.644 åskådare.GP: – Jag är som sagt mycket laddad. Jag ser fram emot att få njuta av finalen.

JG: – Jag tänker väldigt sällan på mig själv när det gäller sådana här saker och har egentligen inte funderat någonting på det. För klubbens, supportrarnas och spelarnas del är det väldigt skojigt att vara med så här långt fram. Men visst känns det jättekul, och
spännande, för mig också.

IFK Norrköping har redan en plats i kvalet till Europa League tack vare tredjeplatsen i Allsvenskan förra året. Vinner IFK dagens final går den sista kvalplatsen till Europa League till IFK Göteborg. Vinner Östersund tar de kvalplatsen. I så fall en historisk bedrift. Tankar kring det?

GP: – Vi tacklar frågan, eller möjligheten, att få spela ute i Europa som ett trevligt "problem"! Det var hur som helst inget vi behövde fundera på för några år sedan, om man säger så. Nej, vi har en stor match framför oss. Låt oss ta det därifrån. Vi har fortfarande en lång väg att gå innan vi behöver oroa oss för det.

JG: – När det gäller Europa League-deltagande spelar som sagt den här matchen ingen roll för vår del. Förutom möjligen att komma in i kvalet en omgång senare om vi vinner cupen. Men motivationsfaktorn när det gäller en titelmatch påverkas inte alls. Båda lagen kommer att vara enormt motiverade oavsett.

I finalen har Östersund hemmaplan och Norrköping bortaplan. Vad tror ni det får för betydelse?

GP: – Ska jag vara ärlig är jag lite osäker på det. En match är en match och vi måste spela maximalt oavsett var vi befinner oss. Men visst ser vi fram emot att få spela på vår egen plan och inför vår fina publik.

JG: – Vi hade väl helst av allt spelat hemma på Östgötaporten. Men vi är väldigt glada att vi får spela en cupfinal oavsett. Hade vi vunnit lottningen så hade vi varit jättenöjda men inte Östersund. Hade det varit neutral plan hade vi säkert båda tyckt att det varit bättre med ett hemmalag, med allt vad det innebär av intresse kring matchen. Nu blir ju ändå situationen lite annorlunda i och med vårt möte i Allsvenskan här dagarna före cupfinalen.

För både Graham Potter och Jens Gustafsson skulle en seger i dag, trots många andra meriterande framgångar, innebära deras första titel som tränare. Hur går funderingarna?

GP: – Mina största framgångar hittills har varit att föra upp Östersund genom seriesystemet. Så det här känns lite speciellt och som en enastående möjlighet. Vi räknar dessutom med publikrekord, vilket skulle vara fantastiskt för oss.

JG: – Jag har varit med om en del avgörande matcher, bland annat med Halmstad, där vi tog oss upp från Superettan till Allsvenskan. Och även klarat att kvala oss kvar i Allsvenskan. Inga titlar, så klart, men matcher där allting står på sin spets. Men en cuptitel skulle göra mig lycklig.

Not: Cupfinalen klockan 16 på Skärtorsdagen på Jämtkraft Arena sänds i TV12 och CMore.

Lagens väg till finalen
Östersund Norrköping
18/3 Häcken (b) 3-1 19/3 Brommapojkarna (h) 4-0
11/3 Trelleborg (h) 4-1 11/3 Göteborg (b) 2-1
5/3 Hammarby (h) 1-0 4/3 Halmstad (h) 7-0
25/2 Nyköping (b) 5-1 25/2 Vänersborg (b) 2-2
18/2 Varberg (h) 2-1 19/2 Örgryte (h) 1-1
6/9 Sollentuna (b) 2-0
24/8 Västerås (b) 4-0

Not: Kursivt=gruppspel

Upplagt av: Michael Ljungberg