VSK och ”Real Utsikten” tränarnas favoriter

Johan Mjällbys VSK får mångas tips.

Division 1-serierna drar igång i påskhelgen och det blev en publikfest direkt i Västerås ikväll när VSK, av tränarna favoriter till seriesegern i norra serien, tog emot degraderade Assyriska och vann med 3-0 - inför 5.672! I söderettan är "Real Utsikten" utsedda som favoriter.

Den förre landslagskaptenen Johan Mjällby är tränare i Västerås, som ifjol fick ge sig mot Brommapojkarna i kampen om en plats i Superettan. Mjällby kan i år mer rikta in sig på tränaruppdraget, då klubben stärkt sin organisation bland annat efter att äntligen ha kompenserats av Benfica för Victor Nilsson Lindelöfs övergång för flera år sedan.
- Vår ambition är att bli jämnare, vi spelade väldigt bra i flera matcher ifjol men hade också rejäla dippar, sa Mjällby på upptaktsträffen härom veckan.

Nio av 14 tränare tror på VSK som segrare, men själv nämnde Mjällby Vasalund, Brage och Nyköping som kandidater till segern.

Vasalund tillhörde också topplagen ifjol och har bland annat besegrat Syrianska på försäsongen. Kalle Karlsson, som till vardags jobbar på Sportbladet och ibland dyker upp i tv-studior som expert, bygger laget långsiktigt.

Division 1 är en jämn och svår serie att klara över en hel säsong och från Superettan kommer Assyriska vars tränare Erik Acar har ett ungt lag till sitt förfogande, med David Durmaz som den mest rutinerade i truppen.

Utsikten siktar högt

I division 1 Södra fick "Real Utsikten" bära favoritskapet av tränarna på samma upptaktsträff. Utsikten, som vann division 1 Södra 2014, har fått många nya spelare med hög kvalitet och tränaren Bosko Orovic ser förstås fram emot säsongen.

– Vi har en målsättning att ta en av de två första platserna, och vi vill gärna vinna i år, uttryckte Bosko Orovic.

Däremot tror Svenska Spels oddssättare på Landskrona BoIS, Landskrona ger 3,25 och Utsikten fyra gånger pengarna för serieseger. Nykomlingen Skövde AK ger 75 gånger pengarna, men den minnesgode vet att Varbergs BoIS vann division 1 södra som nykomling 2011.

Kristianstad och Mjällby nämns också i sammanhanget. Jonas Andersson och Mattias Asper leder Blekinges stolthet i år och vann bla genrepet mot Ängelholm med 3-1.

- Det känns som det är positiva vindar på Listerlandet igen, sa Jonas Andersson på upptaktsträffen.

Spelande klubbchefer

Två kuriosa detaljer är att två klubbchefer kan titulera sig spelande klubbchefer 2017: Emil Dolk i Oskarshamn och Mikael Thorstensson I Sollentuna. Ifjol var Hannes Stiller spelande klubbchef i Ljungskile SK, men han hoppas att han ska "slippa" vara spelare i år…

Flera av division 1-lagen (se Skövde AIK:s film nedan och Husqvarna FF:s bilder) kommer att bära lagkaptensbindel med budskapet "Alla är olika – olika är bra" vilket visar att man ställer sig bakom SvFF:s kampanj för mångfald, jämställdhet, hbtq och funktionsanpassning i vår fotboll.

- Vi är stolta och glada över föreningarnas ambition att vara en del av vårt viktiga arbete, säger Sevana Bergström, integrationssamordnare och projektbärare på SvFF.

Kommande matcher

Not: 2017 blir ett speciellt år för division 1-lagen, eftersom serierna utökas till 16 lag per serie till nästa säsong. Det innebär att tre lag åker ur direkt men inget riskerar att åka ur via kval. Division 2-lagen får göra upp om de nya platserna till nästa års division 1.