AIK och Östersund vidare i kvalet

Jublande AIK

Två av tre svenska lag är vidare till tredje kvalrundan till UEFA Europa League. Östersund åkte till Turkiet och spelade oavgjort, 1-1, mot Galatasaray. Det betydde 3-1 totalt och avancemang. Även AIK löste uppgiften hemma på Friends Arena mot Željezničar. Solnalaget vann med 2-0.

För IFK Norrköpings del är Europakvalet över. Norrköping hade 2-1 med sig från hemmamötet. Men i Litauen vann Trakai med 2-1 och tog sig sedan vidare efter att besegrat Norrköping i den efterföljande straffläggningen.

AIK - Željezničar

AIK spelade 0-0 borta mot Željezničar från Bosnien och Hercegovina. Upplagt för att spela hem avancemanget hemma på Friends Arena, Solna. Men det skulle dröja till den andra halvleken innan AIK fick hål på Željezničar.

Kristoffer Olsson skickade in en frispark som kapten Nils-Eric Johansson mötte med pannan. Målet betydde 1-0, ett mål som i det läget skulle ta AIK vidare. Men 1-0 är ett lurigt resultat. Ett enda bortamål skulle ta Željezničar vidare. Med fem minuter kvar av matchen skulle dock AIK sätta spiken i kistan. Henok Goitom med 2-0 och AIK vidare till tredje kvalrundan.

Galatasaray - Östersund

Östersund stod för en gedigen insats hemma för en vecka sedan när Galatasaray besegrades med 2-0. På bortaplan skulle Östersund ställas inför en kokande arena men spelarna höll sig kalla.

I den 60 minuten fick Östersund straff och kapten Brwa Nouri klev fram och skickade in ledningsmålet. Målet betydde 3-0 och Galatasaray behövde plötsligt göra fyra mål för att avancera.

Kvitteringen kom redan nio minuter senare men närmare kom inte det turkiska laget. Östersund höll 1-1 borta mot Galatasaray och tog vidare till kvalrunda tre med totala 3-1.

Trakai - Norrköping

IFK Norrköping spelade 2-1 hemma mot Trakai, Litauen, för en vecka sedan. På bortaplan hamnade Norrköping i tidigt underläge och 20 minuter senare stod det plötsligt 2-0. IFK Norrköping fick börja jaga ett reduceringsmål och inte förrän med fyra minuter kvar av ordinarie tid knoppade Simon Skrabb in 2-1.

Matchen gick till förlängning som slutade mållöst. Det hela skulle avgöras från straffpunkten. Trakai satte alla sina fem straffar, Norrköping satte en i stolpen. Trakai vidare och Norrköpings Europaspel över för denna säsong.

Tredje kvalrundan

Om en vecka börjar kvalspelet i runda tre. Östersund kommer spela dubbelmötet mot Fola Esch, Luxemburg, och börja på hemmaplan. För AIKs del väntar portugisiska storklubben Braga. Även AIK börjar på hemmaplan.