Historiskt gruppspel inleds i helgen

Spelbild Hammarby-Djurgården
Djurgården och Hammarby möts i premiäromgången.

Helgen bjuder på tävlingsmatcher för de bästa svenska damlagen när gruppspelet i Svenska Cupen börjar. Det är första gången som damernas upplaga av cupen spelas med gruppspel och en annan nyhet är att vinnaren premieras med vinstpengar.

Redan på lördag inleds tävlingssäsongen på allvar för de bästa svenska damlagen. Efter önskemål från klubbarna blir det gruppspel i Svenska Cupen där vinnarna i respektive grupp går vidare till semifinal.

En annan nyhet är att vinnaren av damernas upplaga premieras med vinstpengar – segraren får 150 000 kronor, tvåan 50 000 kronor.

Två av de 16 lagen spelar i div 1, Qviding från Göteborg och Älvsjö från Stockholm. Kvarnsveden, Lidköping, Uppsala och Örebro är fyra lag från elitettan.

- Helt fantastiskt att få tampas med de bästa så här tidigt på säsongen, säger Lidköpings klubbchef Hans-Fredrik Johaansson.

Lidköping inleder cupspelet på lördag då man tar emot Kopparbergs/Göteborg. Veckan efter kommer mästarlaget Linköping till Lidköping för match i den andra omgången i gruppspelet.

- Matchen mot Linköping ska dessutom sändas i TV, i Sportkanalen/CMore. Cmore ringde och frågade om vi kunde ställa upp och ordna det. Vad svarar man på det? Självklart fixar vi det. Vi ringde kommunen som fixar bredband och så får vi en bra ställning för tv-kameran. Ibland kommer julafton väldigt tidigt på året, säger Hans-Fredrik Johansson och skrattar.

I Lidköping finns ett par amerikanska spelare samt Sarah Michael, tidigare vass målskytt i Djurgården och Örebro.

- Vi ser det som ett stort äventyr och det är viktiga matcher för oss inför elitettan där vi är nykomling. Men vi kommer att vara taggade till tusen mot Göteborg och Linköping, lovar Lidköpings klubbchef.

Göteborg befinner sig för tillfället på ett kortare träningsläger i Danmark. I lördags besegrades norska Vålerengen med 2-0 och i måndags blev det 1-3 mot danska mästarlaget Fortuna Hjörring.

Mot Vålerengen spelade Filippa Curmark mittback och Nathalie Persson vänsterback. Pauline Hammarlund stannade hemma och körde rehab efter knäoperation.

Linköping spelade 1-1 borta mot Djurgården i lördags. Nye tränaren Marcus Walfridsson var nöjd med matchen och gillar tidigt gruppspel i Svenska Cupen.

- Det är betydligt roligare att spela cupmatcher i februari än att ha två och en halv månad vinterträning kvar till seriestart. Förhoppningsvis blir det fyra stycken för oss, fram till final, men det är en tuff grupp med i första hand Göteborg och LB 07. Dock all respekt för Lidköping som kommit till gruppspelet och jag har lovat Matilda Haglund att stå mål i den matchen eftersom hon kommer från Lidköping, säger LFC-tränaren Marcus Walfridsson.

Hur ser det ut i spelartruppen?
- Emmaliina Tulkki blev sjuk under den finländska landslagssamlingen och är kvar hemma. Hoppas hon kommer tillbaka snart. Vi misstänkte en bristning hos Lina Hurtig men det var bara en lättare sträckning och hon är tillbaka i träning. Marija Banusic drog på sig lunginflammation i höstas och har inte kunnat träna för fullt. Vi bygger upp hennes fysik sakta men säkert och hon fick ju hoppa in mot Djurgården.

Om en dryg månad (20/3) spelar Linköping kvartsfinal i Champions League borta mot Manchester City. Returen spelas hemma på Linköping Arena den 28 mars.

- Vi har inte börjat titta så långt bort ännu, men visst hjälper det oss när man får spela en tuff match en dryg vecka innan (11/3), säger Walfridsson.

I premiäromgången av Svenska Cupens gruppspel spelas också Stockholmsderby mellan Hammarby och Djurgåden. Matchen spelas på lördag klockan 14.00 och sänds i Sportkanalen.

Svenska Cupen

Grupp 1: Kopparbergs/Göteborg, Lidköping, Linköping, Limhamn/Bunkeflo.
Tips: Linköping vidare till semifinal efter en tuff avgörande match hemma mot Göteborg.

Grupp 2: Kristianstad, Rosengård, Qviding, Vittsjö.
Tips: Rosengård är stor favorit men Kristianstad kommer att få en bra säsong och kan överraska.

Grupp 3: Eskilstuna, Kvarnsveden, Uppsala, Älvsjö.
Tips: Eskilstuna har fått en förhållandevis lätt väg mot semifinal.

Grupp 4: Djurgården, Hammarby, Piteå, Örebro.
Tips: Jämnt mellan Djurgården och Piteå. Fördel av hemmaplan för Dif.

Upplagt av: Stig Lindmark