Östersund-Trelleborg, första paret ut i cupen

Östersund med ditresta supportrar firar europaframgången i Berlin

För Östersund blev drömmen om Europa sann tack vare segern i Svenska cupen ifjol. Och i viss mån tack vare Trelleborgs FF - laget man slog i kvartsfinalen. På fredag möts just de båda lagen igen i årets första cupmatch. Och på nytt är det drömmen om Europa som gäller…

32 klubbar finns kvar i Svenska Cupen herrar 2017/18. För 30 av dem inleds gruppspelet helgen 17-18 februari, men för Östersund och Trelleborg är det cupspel redan på fredag klockan 19.00 på Jämtkraft Arena.

Anledningen till denna tidiga cuppremiär är att Östersund ska spela sextondelsfinal i Europa League mot Arsenal torsdagen den 15 februari, med retur i London en vecka senare.

Till hemmamatchen är alla biljetter sålda och medieintresset från Sverige och England är enormt. Hur är biljettrycket och medieintresset då det gäller cupmatchen mot Trelleborg?

Patrick Sjöö- Inte riktigt lika hett, svarar Östersunds presschef Patrick Sjöö med ett skratt.

- Till den matchen finns det plats för alla.

Det blir historiens blott andra möte mellan Östersund och Trelleborgs FF och som nämndes i ingressen har skånelaget en liten del i att Östersund spelar i Europa League.

Klubbarna möttes nämligen i fjolårets kvartsfinal, som Östersund vann med klara 4-1 och därmed var jämtarna i semifinal. Här besegrades Häcken borta med 3-1 och nu väntade final på hemmaplan mot IFK Norrköping. En final som Östersund vann med 4-1 och nu väntade Europa…

Östersunds FK, som bildades så sent som den 31 oktober 1996 genom ett samarbete mellan IFK Östersund och Ope IF, tog Europa League med storm och efter kvalframgångar mot Galatasaray, Fola Esch och PAOK fortsatte succén i gruppspelet mot Hertha Berlin, Zorja Luhansk och Athletic Bilbao där det blev en andraplats och spel i sextondelsfinalen som belöning.

Ekonomiskt har framgångarna i Europa League inneburit enorma 5,68 miljoner euro till fjolårets allsvenska femma.

- Jag har följt klubben från start. Jag flyttade från Härnösand till Östersund 1995 och var fram till maj 2016 sportjournalist på Östersunds-Posten. Efter ett halvår som reporter på Travronden fick jag en förfrågan från ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg om jag ville börja som press- och medieansvarig i klubben. Då visste jag inte vad som väntade…, säger Patrick.

Och minns några år tillbaka:

- När Rosenborg var som störst och mötte europeiska toppklubbar gick det busslaster från Östersund 25 mil väster ut till Trondheim för att se Champions League. I dag är det tvärtom. Nu kommer bussarna från Norge till Östersund i stället…

Tiderna förändras.

Om Östersund också kan fälla jätten Arsenal återstår att se. Först ska det spelas cup mot Trelleborgs FF.

Östersund har inlett säsongen med fyra träningsmatcher utan någon seger. Efter 0-1 mot skotska Motherwell och GIF Sundsvall blev det 3-3 mot Lokomotiv Moskva och 2-2 mot Dynamo Kiev på det spanska träningslägret utanför Marbella.

Samtidigt har Trelleborgs FF hållit sig på hemmaplan där man vunnit med 3-1 mot Värnamo och spelat 3-3 mot Öster samt besegrat div 3-laget IF Lödde med 2-1.

Inför fredagens cupmatch och inför historiens andra möte med Östersund fick Trelleborgs sportchef Mattias Kronvall frågan:

När Trelleborg förlorat fjolårets kvartsfinal med 4-1 kunde du då tro att Östersund mindre än ett år senare skulle spela sextondelsfinal i Europa League mot Arsenal.

Mattias Kronvall- Nej, lika lite som jag trodde att vi skulle gå upp i Allsvenskan. Det är bara att gratulera Östersund till cupframgångarna och till den propaganda och reklam de gjort för svensk fotboll och just cupen.

Trodde du inte på TFF i Superettan?

- Inte till en början. Det var andra klubbar som bar favoritskapet och vår målsättning var att smyga med bakom dessa. I sommaruppehållet såg det annorlunda ut och under hösten höjde vi ribban, då var det Allsvenskan som gällde.

Och nu är ni där, med vilken målsättning?

- Vi ska hänga kvar.

Och vilken målsättning har ni då det gäller cupen?

- I fjol gick vi till en kvartsfinal med en tunn trupp och vi fick lida lite för dessa matcher då Superettan inleddes. I år är truppen bredare och starkare, men jag föredrar ändå att ligga lågt. I vår första cupmatch har vi full respekt för Östersund, summerar Mattias Kronvall.

Med tillägget:

- Men tävling är tävling och cup är cup, så vem vet…?

I samma grupp (5) som Östersund och Trelleborg återfinns också Kalmar FF samt Åtvidabergs FF och Östersunds målsättning är klar för på hemsidan är uppmaningen till hemmapubliken:

"ÖFK:s nästa match är alltid den viktigaste. På fredag startar gruppspelet av Svenska Cupen 2018 med hemmamatch mot Trelleborg – resan mot nästa Europa-äventyr börjar där och vi behöver ditt stöd på plats. Tillsammans försvarar vi cuptiteln från 2017.

18 klubbar har vunnit Svenska cupen

Helsingborg var först, 3-1 mot Sleipner 1941. Malmö FF har flest titlar, 14. Östersunds FK är regerande mästare.

14 cupguld: Malmö FF; 8: AIK; 7: IFK Göteborg; 6: IFK Norrköping; 5: Helsingborgs IF; 4: Djurgården: 3: Elfsborg, Kalmar FF; 2: Åtvidaberg; 1: Degerfors, GAIS, Halmstads BK, Häcken, Landskrona BoIS, Råå, Örgryte, Öster, Östersund.

Upplagt av: Larne Wallisson