Kristianstad vann Skånederbyt

Kosovare Asllani och Katrin Omarsdottir firar den senares 2-1 mål när Kristianstad vann derbyt mot Vittsjö med 3-1.

Kristianstad vann det heta Skånederbyt hemma mot Vittsjö med 3-1 efter en händelserik andra halvlek.
Tyresö fick bra fart på målskyttet hemma mot Piteå som besegrades med 5-1. Man toppar därmed Damallsvenskan på 24 poäng, tre pinnar före LdB Malmö som på tisdag möter Linköping hemma.

Hela 2 750 åskådare kom till Vilans IP för derbyt mellan Kristianstad och nykomlingen Vittsjö. I Vittsjö finns hela tio spelare och ledare med förflutet i Kristianstad och de ville väldigt gärna besegra storasyster KDFF.
Det såg också bra ut för Vittsjö som tog ledningen efter tolv minuter i den andra halvleken. Emma Sjödahl tåade in bollen efter ett inspel från Sofie Andersson. Även om bortalaget skapade ett par bra målchanser var det Kristianstad som dominerade sista halvtimmen och fick full utdelning.

Johanna Rasmussen gjorde två viktiga mål, det första kom efter en snygg frispark som gick i krysset bakom Loes Geurts. Hon gjorde även 3-1-målet som avgjorde matchen. Däremellan satte Katrin Omarsdottir 2-1 med en välriktad bredsida.
– Det var en tuff match och härligt med så mycket folk på läktarna. Vi kom i underläge men vände snabbt och vi vann rättvist. Härligt också med tre mål då vi inte gjort något i matcherna innan, sade hemmatränaren Elisabet Gunnarsdottir.
Vittsjö drog på sig hela fem gula kort.

Tyresö hade inga problem med att besegra Piteå hemma, 5-1. Marta inledde målskyttet på straff, spanjorskan Veronica Boquete gjorde två mål medan Caroline Seger och Elaine Moura gjorde varsitt.
I nästa omgång väntar Vittsjö borta för storfavoriten Tyresö.

Kristin Hammarström höll nollan mot Umeå.I tisdags kväll låg landslagsmålvakten Kristin Hammarström med dropp på sjukhus i Göteborg efter en svår magåkomma. Borta mot Umeå IK höll hon nollan när Kopparbergs/Göteborg vann med klara 3-0.
– Jag har kunnat äta i en och en halv dag och känner mig starkare. Det var en jäkla pärs i tisdags och onsdags, men nu är det på rätt väg, sade hon.

Hammarström hade en del att göra mot Umeå. Redan efter tio minuter räddade hon ett friläge från Emmelie Konradsson. Sedan hade hon hjälp av stolpen en gång. Men Göteborg var effektivare och gjorde tre snygga mål bakom Caroline Jönsson.
– Vi gjorde psykologiska mål, 1-0 kom ett par minuter efter deras friläge och 2-0 i 44:e var väldigt bra för vår del. I den andra bevakade vi ledningen rätt så säkert, trots allt. Skönt med tre poäng och lite häng på topplagen, sade Kristin Hammarström.

Vad tror du om dina chanser att komma med till OS?
– Dom är nog små. Jag tror det blir läktaren för min del.

Långtidsskadade Sara Larsson gjorde comeback med ett sent inhopp mot Jitex.En spelare som hoppas på OS är Sara Larsson. Borta mot Jitex hoppade hon in i slutet och kunde hjälpa till att rädda tre poäng till Kif Örebro som vann med 1-0. I februari opererade hon hälen och gjorde nu säsongens första inhopp.

Var det Sara Larsson-effekten?
– Ha ha, det vet jag väl inte. Men det var i alla fall väldigt skönt att vara med på plan igen och att vi tog tre poäng. Jag kunde väl ha hoppat in tidigare, men nu blev det i alla fall sju-åtta minuter och det kändes jättebra. Hade inga problem med foten och konditionen är det nog inget fel på.

Vad tror du om dina chanser att komma med till OS?
– Jag vet inte, har ingen aning och har heller inte talat med Thomas Dennerby (förbundskapten) på ett tag.

Linda Fransson var matchhjälte i Kif Örebro med matchens ända mål i 65e minuten. Jitex tryckte på för kvittering i slutet men bortalaget lyckades hålla undan och fixa tre viktiga poäng. Nu skiljer det fyra poäng ner till Djurgården som ligger under nedflyttningsstrecket.

Djurgården vann Stockholmsderbyt hemma mot AIK med 2-1 sedan Sofia Nilsson slagit in segermålet på frispark från långt håll i 64:e minuten.

På onsdag kväll presenteras den svenska OS-truppen i Halmstad,

Upplagt av: Stig Lindmark