Anja Mittag räddade Malmö - igen

Vild glädje i LdB Malmö efter Anja Mittags segermål i slutsekunderna mot Vittsjö.

Vittsjö var nära att lugga LdB Malmö på en poäng i Skånederbyt. Men som så många gånger förr klev tyska stjärnan Anja Mittag fram och avgjorde med sitt 3-2-mål i slutminuten.
Mittag toppar därmed skytteligan på 19 mål och kan föra Malmö till tredje raka SM-guldet.
– Anja har ett fantastiskt målsinne och är oerhört värdefull för oss, kommenterar tränaren Peter Moberg.

Första halvtimmen var jämn men i slutet av första halvlek tog Malmö över spelet och lyckades även göra två mål genom Katrine Veje (41) och Ramona Bachmann (45).
– Vi spelade bra då och hade även bra kontroll på matchen i andra halvlek. Men så får Vittsjö 1-2 kvarten kvar och en hel del energi kommer in i laget, säger Moberg.

Vittsjö låg på hårt i slutet för en kvittering. Den kom också i 87:e minuten genom Kirsty Yallop.
Men blott två minuter senare dyker läget upp för Anja Mittag och ensam med Loes Geurts är hon hur säker som helst.
– Det känns bittert att vi inte får med oss en poäng. Tjejerna gjorde en mycket stark upphämtning, men Malmö har ett par klasspelare som kan avgöra matcher och Anja Mittag är unik, säger Vittsjös tränare Thomas Mårtensson som i fredags förlängde kontraktet till 2013.
– Vi har haft en hel del skador, fått in nya spelare och varit i en liten svacka. Men nu känns det som om vi är på rätt väg igen och det ska bli en intressant avslutning av Damallsvenskan.

Vittsjö ligger på fjärdeplats på 29 poäng, samma som Kopparbergs/Göteborg. Malmö toppar på 45 poäng, fem pinnar före jagande Tyresö, som har en match mindre spelad (AIK borta på tisdag).
Närmast väntar sextondelsfinal i Champions League borta mot ungerska MTK Budapest på torsdag.

Djurgården prickade både stolpe och ribba borta mot Umeå IK men fick åka hem med noll poäng, 0-2. Det var framför allt i början av den andra halvleken som Djurgården hade sin fina period. Först missade Matilda Rosqvist i öppet läge framför duktiga hemmamålvakten Caroline Jönsson. Sedan sköt Sofia Nilsson både i ribban och i stolpen men bollen ville inte in.
Umeå IK kunde rida ut stormen och i den 80:e minuten avgjorde Jenny Hjolman med sitt 2-0-mål. Första målet gjorde Rita Chikwelu på nick i första halvlek.

Minna Meriluoto och Mimmi Löfwenius räddade tre poäng till Jitex i bortamatchen mot Piteå. Meriluoto höll nollan och nyförvärvet Löfwenius svarade för matchens enda mål i den 18:e minuten. Fri med Maria Rönnbäck i Piteås mål gjorde hon inget misstag.
Piteå hade mängder av målchanser, framför allt i den första halvleken, men utan att lyckas göra mål. Löfwenius, 18 år, lämnade Kopparbergs/Göteborg för tre veckor sedan. Hon ville ha mer speltid och det har hon fått i lokalkonkurrenten Jitex.
På söndagen blev hon matchhjälte.

Upplagt av: Stig Lindmark