Damallsvenska frågor

På söndag drar Damallsvenskan igång med fem matcher. Premiäromgången fullbordas på måndag med en het match mellan nykomlingen Eskilstuna United och fjolårets överraskning KIF Örebro.
Stor favorit är FC Rosengård. Nedflyttningskandidater är i första hand Jitex och AIK.
Inför förra säsongen ställde vi två frågor om och kring samtliga lag. Några enkla men även ett par svårare som klubbarna bör lösa för att säsongen ska bli bra. Svaren har vi efter sista omgången 19 oktober.

Matchbild från div 1 2011, Vittsjö-Eskilstuna. Nu är båda allsvenska lag. Felicia Karlsson (t h), 14 mål i Elitettan ifjol, hur många blir det i år?

AIKAIK. Finländska landslagsmittbacken Maja Saari är ännu en bit från spel efter korsbandsskada. Andra mittbacken av klass, Malin Levenstad (FC Rosengård), har ett lånekontrakt fram till sommaren. Kommer klubben att hitta ersättare under säsongen för de bästa och mest rutinerade spelarna?

Emma Lundh, 24 år, gjorde sitt första landslagsmål mot Nordirland förra helgen. Lundh har gjort 31 mål på 118 matcher i Damallsvenskan och blir den som måste leverera för att klubben ska hålla sig kvar. Klarar hon det och klarar hon sig undan skador?

EskilstunaEskilstuna United. Försvaret, med mittbackarna Vailey Barsley och Louise Quinn, var klubbens bästa lagdel förra säsongen och starkt bidragande orsak till serieseger. I år har man förstärkt defensiven med ytterbackarna Annica Svensson, 31, och Sara Thunebro, 34. Fyra mycket duktiga och kloka försvarare men hänger de med mot snabba allsvenska spelare?

Vem ska göra målen i nykomlingslaget? Italienskan Pamela Conti, som värvades i sista minuten, har spelat i flera klubbar i Italien, Spanien och Ryssland och öst in 170 mål. Nyförvärvet från Kamerun, Gaëlle Enganamouit, är också en bra målskytt. Eller blir det fjolårets bästa målskytt Felicia Karlsson (14 mål i Elitettan)?

JitexJitex Mölndal BK. Hela laget försvann efter förra säsongen och ett ungt, nytt står redo inför en mycket tuff uppgift. Klubben har dock en stark sponsor i Panos Papadopoulos, kan den fotbollsälskande klädföretagaren öppna plånboken under säsongen för att förstärka laget med några toppspelare?

Emily Zurrer har spelat 67 landskamper för Kanada och varit med i ett OS (2008) och ett VM (2011). I OS 2012 var hon lårskadad men fick ändå en bronsmedalj eftersom hon var med i truppen. Pallar den kanadensiska mittbacken med förväntningarna och pressen hon får bära i det nederlagstippade Mölndalslaget?

KIF ÖrebroKIF Örebro. Fjolårets överraskningslag hade en grymt bra defensiv förra året - över hela planen. Kryddat med snabba och vassa omställningar gav det många sköna poäng. I år är truppen ännu bättre och man blir favorit i många matcher. Klarar man av att vara det spelförande laget mot ett lågt försvar?

Linda Hallin, 18, Adelisa Grabus, 17, Michelle de Jong, 16, är tre synnerligen lovande spelare med meriter från olika flicklandslag. De två förstnämnda är tillbaka efter knäskada. Hur mycket speltid kommer de att få där konkurrensen är knivskarp på framför allt mittfältet?

Kopparbergs/GöteborgKopparbergs/Göteborg FC. Laget har tappat ett urstarkt mittfält, Yael Averbuch, Marie Hammarström, Anita Asante och Johanna Almgren, från förra säsongen. Vem eller vilka kliver fram som ersättare?

Sara Lindén är en klok och användbar forward. Bra målskytt men minst lika duktig som framspelare. Hur många mål kommer från Lindén och målmaskinen Manon Melis (101 mål på sex säsonger) i år?

KristianstadKristianstads DFF. En repris från i fjol: Elisabeth Gunnarsdottir är fortfarande enda kvinnliga tränare i damallsvenskan. Elva kvinnliga förbundskaptener har coachat olika flick- och ungdomslag de senaste tio åren, men ingen har gått vidare, eller kommer ifrån allsvenska klubbar. Varför?

Margrét Lára Vidarsdóttir är gravid och missar säsongen. Den isländska skyttedrottningen har svarat för hela 43 poäng (32 mål/11 assist) på 50 matcher i klubben. Klarar någon ur kvartetten Johanna Rasmusen (4 mål i fjol), Marija Banusic (4), Linna Liljegärd (3) och/eller Susanne Moberg (2) att öka på målskörden i år?

Linköpings FCLinköpings FC. Toppspelarna Linda Sällström (knä) och Pernille Harder (fot) är skadade och laget tappar förstås offensiv kraft. Harder spelade samtliga matcher i fjol och gjorde hela 18 mål (tvåa i skytteligan). Hur effektiva kommer den unga anfallsduon Stina Blackstenius, 18, och Fridolina Rolfö, 20, att bli i år?

Många allsvenska lag har starka försvarslinjer. LFC är inget undantag, som bara släppte in 25 mål förra säsongen. Hur många blir det den här säsongen för Jessica Samuelsson, Jennie Nordin, Charlotte Rohlin och Magdalena Eriksson med Kathlynn Fraine som säker sista utpost?

PiteåPiteå IF. Laget har haft väldigt bra och etablerade landslagsmålvakter de senaste åren, bl a Stephanie Labbé (Kanada) och Lydia Willams (Australien). I år har klubben satsat på 22-åriga Hilda Carlén. Senast ordinarie i Hammarby men tidigare reservmålvakt i Linköping och LdB Malmö. Hur kommer skånskan att klara sig i Damallsvenskan?

LF Arena fruktas av de flesta bortalag, men älskas av hemmaspelare och publik. Förra säsongen tog man 17 av 27 poäng i hemmaborgen där konstgräset påstås vara till egen fördel. Hur många poäng kommer Piteå att ta i år?

RosengårdFC Rosengård. Laget har utan tvekan den starkaste startelvan. När alla är friska och fräscha. Men försäsongen har varit krokig för tränare Jonas Eidevall. Flera spelare har dragits med skador och startuppställningen har ändrats till varje träningsmatch. Hur kommer det att påverka under säsongen?

Anja Mittag värvades till Malmö för att göra mål. Och den tyska landslagsanfallaren har levererat. Första året vann skyttligan på 21 mål. I fjol räckte 13 mål till en tredjeplats. Samtidigt som hon svarade för hela elva målpass. Vem ska hota Mittag i årets skytteliga?

TyresöTyresö. Frågorna hopar sig kring klubben som har 7,5 miljoner kronor i skulder och är under rekonstruktion. Klart är att den amerikanska trion Press, Klingenberg och Engen lämnar klubben efter Champions League. Boquete blir proffs i USA och Seger samt Marta lämnar klubben innan 1 juni. Vilka spelare finns kvar när laget möter Linköping borta den 4 juni? Och finns föreningen kvar?

UmeåUmeå IK. Gladys Akpa, 28, Rita Chekwelu, 26, Tuija Hyrrynen, 26, Lisa Lantz, 26, samt 25-åringarna Emma Berglund, Hanna Folkesson och Emmelie Konradsson är äldsta spelarna i det unga Umeå-laget. Snittåldern ligger på strax under 22. Räcker rutinen för en plats bland de fyra främsta?

Emma Berglund är tillbaka efter korsbandsskada. Få spelare har samma vinnarskalle som mittbacken. Vad betyder hennes återkomst, både defensivt, offensivt och för laget?

 VittsjöVittsjö GIK. Ifeoma Dieke är äntligen tillbaka i fin form igen efter en svår knäskada. Den skotska mittbacken har provat på landslagsspel och var bländande mot Frankrike för en månad sedan. Har klubben någon ersättare om Dieke inte skulle hålla den här säsongen?

Jane Ross blir bara bättre. den skotska landslagsanfallaren gjorde 12 mål förra säsongen och slutade delad femma i skytteligan. Det lär bli fler mål i år men Ross behöver hjälp. Sofie Andersson halverade målfabrikationen i fjol, från tio till fem mål. Hon har sett vass ut i år och hur många fullträffar blir det i år?

Upplagt av: Stig Lindmark