Frida Broströms viktigaste fajt

Frida Broström vill inte åka ur Damallsvenskan för tredje gången.

Frida Broström är inne på sin 13:e säsong i Mallbacken. Hon har varit med och åkt ur damallsvenskan två gånger, 2006 och 2013. På söndag deltar Broström ännu en sista och avgörande match i kampen om nytt kontrakt.
- Det skulle vara grymt orättvist om vi inte klarar oss kvar i år, säger Broström.

Inför sista och avgörande omgången på söndag ligger Mallbacken ovanför nedflyttningsstrecket på 17 poäng och minus 17 i målskillnad. Hammarby ligger strax under strecket med 17 pinnar och minus 18 i målskillnad.
Mallbacken möter Umeå IK på bortaplan, medan Hammarby har emot topplaget Piteå hemma på Zinkensdamm. Värmlandslaget kan hänga kvar även om man förlorar. Men då måste Hammarby förlora med samma eller större förlustsiffror.

Om båda lagen spelar oavgjort är Mallbacken klart för damallsvenskan nästa år. Om båda förlorar blir det målskillnad som avgör.
- Vi har gjort en väldigt bra allsvensk säsong, tagit 17 poäng, vunnit fem och tagit poäng mot Rosengård. Vi har stått upp bra och förlorat nio matcher med bara uddamålet. Det skulle kännas väldigt snöpligt om vi inte klarar oss den här gången.

Mallbacken hade kontraktet klart i 70 minuter hemma mot Hammarby i söndags. 2-2 hade räckt. Men i 71:a minuten satte Clara Markstedt 3-2 och Bajen höll undan och vann. En oerhört tuff förlust för Mallbacken. Orkar laget komma tillbaka?
- Absolut, vi har en bra känsla. Vi blev tagna av stundens allvar i söndags, blev lite för fega. Det var en sur förlust och det kändes väldigt tungt efteråt. Men vi hade en bra genomgång av matchen och bestämde oss direkt för full fokus mot Umeå. De har visserligen många skador men i stället kommer det in unga och hungriga spelare som vill visa vad de kan. Vi vet hur vi ska spela och behåller vi full koncentration i 90 minuter ska det gå bra, säger Frida Broström.

33-åriga lagkaptenen kommer att få ett stort ansvar på Gammliavallen på söndag. Broström har spelat samtliga 43 matcher i damallsvenskan 2013 och 2015. Nu återstår den viktigaste.
Hammarby tar alltså emot Piteå på söndag. Piteå har fortfarande en liten chans att bli tvåa. Då krävs att både Eskilstuna förlorar mot Göteborg och Linköping borta mot Rosengård. Norrbottenslaget behöver dessutom plocka in fyra mål på Eskilstuna.

Upplagt av: Stig Lindmark