Linköping har säkrat SM-guldet

LFC-jubel efter 2-0 mot Vittsjö. En stund senare, efter Rosengårds förlust mot Eskilstuna, kunde de fira SM-guldet.

Linköping är svenska mästare efter en dramatisk söndag. Först vann Linköping borta mot Vittsjö med 2-0. Laget stannade kvar på Vittsjö IP för att på tv se Rosengård förlora hemma mot Eskilstuna med 1-2.
Därmed är SM-guldet klart när det fortfarande återstår två omgångar. Det andra i klubbens historia.
– Vi har varit suveräna i år, inte förlorat en enda match. En underbar känsla att få vinna serien, jublade Pernille Harder.

Linköping var överlägset Vittsjö. Att det blev bara blev 2-0 kan förklaras med dålig skärpa i avsluten och ett bra målvaktsarbete av Katie Fraine.
Kristine Minde nickade in 1-0 efter en dryg halvtimme. Norskans andra raka nickmål, hon nickade även in viktiga 1-0 mot Rosengård för en vecka sedan.

Landslagsanfallaren Stina Blackstenius har haft en höst med många missade målchanser. Mot Vittsjö prickade hon både stolpe och ribba, dessutom ett friläge, innan hon kunde sätta 2-0 i 60:e minuten efter ett nytt friläge.
Blackstenius gick därmed upp i delad skytteligaledning med lagkamraten Pernille Harder på 18 mål.

Pernille Harder i guldhatt. Danskan har varit tongivande i LFC över hela säsongen.Linköpingsspelarna stannade kvar i omklädningsrummet för att se andra halvlek mellan Rosengård och Eskilstuna. Eskilstuna hade ledningen med 1-0 i halvtid efter mål av Mimmi Larsson och det började lukta guld.

Greppet om Prinsessans Victorias pokal blev ännu kraftigare när Marija Banusic skruvade in en frispark till 2-0 i 63:e minuten. Jublet steg i omklädningsrummet.
Det blev dock nervöst i slutet sedan Natasha Andonova reducerat till 1-2 för Rosengård i 75:e minuten. Men Eskilstuna höll undan och fixade guldjubel hos LFC-spelarna.

– Det känns helt fantastiskt och helt magiskt. Vi har byggt upp ett lag under lång tid, vi gör allt tillsammans och vi vill alla utvecklas, förklarade Fridolina Rolfö.

Lagkaptenen Magdalena Ericsson till Radiosporten:
- Vi har haft förmågan att hålla en jämn och hög nivå hela säsongen. Vi har en fantastisk sammanhållning och alla strävar efter att hela tiden bli bättre.

Det var ett blekt Rosengård mot Eskilstuna. Visserligen saknade man skadade anfallstrion Lotta Schelin, Lieke Martens och Gaëlle Enganamouit, dessutom tvingades Marta utgå med misstänkt axelskada efter en timmes spel, men anfallsspelet var åter långsamt och saknade flyt. Man lyfte en del långa bollar in mot Eskilstunas straffområde men där härskade Louise Quinn och kompani.

Nu gäller det att ladda om till Champions League om en knapp månad. Då bör Schelin och Martens vara tillbaka.

Piteå-Kristianstad 2-1

Kristianstad var några futtiga centimeter från en viktig poäng borta mot Piteå. Men Elin Karlssons nick i 78:e minuten tog i underdelen av ribban. Piteå lyckades sedan hålla undan och vinna rättvist med 2-1.

Fortsatt tufft läge för Kristianstad i bottenstriden som i nästa match möter Kvarnsveden borta (13 p). Det kommer troligen att avgöras i sista matchen, då KDFF möter Umeå (11 p) hemma. Tredje laget i bottenstriden är Mallbacken (13 p).

Tempest-Marie Norlin placerade snyggt in 1-0 för Piteå i första halvlek. Norlin gjorde åter en toppmatch och var ständigt farlig framåt. Av någon anledning får hon inte nytt kontrakt med Piteå nästa år.

Faith Ikidi stod för årets självmål i damallsvenskan till 1-1 för Kristianstad. Nigerianskan skulle rensa undan ett inlägg från vänster men fick felträff och bollen gick stenhårt in i egen målbur.

Nina Jakobsson dundrade in segermålet, 2-1, med ett jätteskott med vänsterfoten i 66:e minuten. Piteå ligger fortfarande på tredjeplats, en poäng före Eskilstuna.

Senaste nytt: Damallsvenskan

Upplagt av: Stig Lindmark