Mallbacken förbi Umeå

Umeå ligger illa till inför avslutningen i Damallsvenskan.

Mallbacken greppade sista chansen till nytt kontrakt i Damallsvenskan på lördagen. Sunnelaget vann den superviktiga bottenmatchen mot Umeå IK med 1-0. Matchhjälte var inhopparen Antonia Göransson som slog in segermålet i 75:e minuten.

Mallbackens tre poäng innebär att man passerade Umeå i tabellen men ligger fortfarande kvar på nedflyttningsplats. Kristianstad, som på söndag möter Piteå borta, har 9 måls bättre målskillnad och ligger kvar på fast mark.

– En väldigt, väldigt skön seger. Nu har vi fortfarande chansen kvar att greja nytt kontrakt. Hade vi inte vunnit hade det varit ett mycket svårt läge för oss, sade Mallbackens lagkapten Frida Broström.

Mallbacken har kvar att möta Linköping hemma och Rosengård borta.
– Jo, det är tuffa matcher kvar men vi ger aldrig upp. Och det är inte många lag som trivs att spela på Strandvallen.

Antonia Göransson kom in i andra halvlek och satte Umeåförsvaret i arbete med många fina löpningar. Målet kom också från vänstersidan när Madelen Janogy tog sig förbi en försvarare och ner mot kortlinjen. Passet kom snett inåt bakåt till Göransson och skottet ändrade riktning på Fanny Hjelm, vilket ställde Tove Enblom i Umeås mål.

Umeå var bättre i första halvlek och hade även några bra mållägen. I 23:e minuten lyfte Lina Hurtig en boll i ribban och Rita Chikwelu hade några farliga hörnickar som räddades av hemmaförsvaret.

Umeå ligger en poäng bakom Mallbacken och Kristianstad. I nästa omgång väntar Göteborg hemma och därefter en helt avgörande match borta mot Kristianstad. Kristianstad möter Kvarnsveden i näst sista omgången.
Det lär bli en kamp om nytt kontrakt till sista spelminuten.

Kollmats avgjorde för Göteborg

Beata Kollmats avgjorde för Göteborg.Kopparbergs/Göteborg tog tredje raka segern efter 2-1 hemma mot Kvarnsveden. Beata Kollmats slog in segerbollen efter en hörna i början av andra halvlek.
Pauline Hammarlund gjorde 1-0 i början av första halvlek (7:e minuten) efter en fin framspelning av Rebecka Blomqvist. Det var Hammarlunds elfte mål för säsongen och sjätteplats i skytteligan.

Tabitha Chawinga kvitterade till 1-1 tio minuter senare och avancerade till delad tredjeplats i skytteligan med sina 13 mål.
Kristin Hammarström, 34 år, var hur säker som helst i målet i sin andra match för året. Hammarström ersatte skadade Jennifer Falk.

– 1-2 mot Göteborg är väl okej siffror för en nykomling. Men jag är inte nöjd med insatsen, den var inte bra, sade en besviken Jonas Björkgren, tränare i Kvarnsveden.

Tung trepoängare för Örebro

Örebro tog en efterlängtad seger borta mot Djurgården med 2-1. Det var första trepoängaren sedan 10 juli och laget har rasat i tabellen till tiondeplats. Det var också första segern med nya tränaren Martin Skogman.

Stor del i segern hade Ogonna Chukwudi som fick chansen på topp i stället för avstängda Melissa Tancredi. Nigerianskan gjorde båda målen och det kunde ha blivit ytterligare någon fullträff med lite tur. Örebros anfallsspel fick bättre fart samtidigt som hela laget jobbade hårdare tillsammans.

Senaste nytt: Damallsvenskan

Upplagt av: Stig Lindmark