Kristianstad klarade kontraktet

Kristianstad spelar kvar i Damallsvenskan nästa år. Laget klarade oavgjort, 1-1, i den sista och avgörande matchen hemma mot Umeå. Gästerna behövde vinna för att hålla sig kvar men nu är den allsvenska resan över för ett av världens bästa lag under 2000-talet.
- Det känns otroligt skönt och det är en lättnad. Jag känner även en stolthet över att vi klarade av den här matchen. Det har varit jobbigt och väldigt nervöst. Jag vill verkligen tacka alla som ställt upp kring laget och hjälpt oss. Samtidigt lider jag med Umeå, de har ett bra lag när alla är friska, sade Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir.

Mallbacken gör Umeå sällskap ner till Elitettan efter storförlust borta mot Rosengård med 0-7.

Vilans IP i Kristianstad var i ett bedrövligt skick efter ett ihållande regn. Laget kunde inte ens träna på gräsplanen i fredags utan spelarna fick söka sig till en annan plan i närheten.

Under hela matchen föll ett ihållande regn och en kall hård vind blåste in över arenan.

Kristianstad fick en smakstart med ledningsmål redan efter 14 minuter genom Ida Guehai. Hon vände snyggt bort Umeåförsvararen Lisa Lantz och tryckte in bollen bakom Malin Reuterwall.

Hemmalaget var klart vassare i första halvlek och kunde haft en större ledning efter 45 minuter.

Ett offensivare Umeå kom ut till den andra halvleken och man fick snabb utdelning. I 52:a minuten serverades Lina Hurtig en öppnande djupledspassning av Jenny Hjohlman och satte bollen säkert i mål.

Nästan 40 minuter återstod av dramat. Umeå hade ett bra tryck under de första 20 minuterna men kunde inte skapa några riktiga målchanser. Kristianstad redde ut stormen och kunde spela av den sista kvarten mot ett tröttkört Umeå.

Vild glädje utbröt på planen som hade förvandlats till en lervälling. Hemmaspelarna låg i en enda stor hög och kramade om varandra. Smutsiga av lera, men oerhört lyckliga.

Starkt gjort av Kristianstad att klara pärsen och pressen. Klubben har haft stora ekonomiska problem och det har förstås även påverkat lagets prestation.

- Vi var nära konkurs men klarade oss undan på övertid. I dag klarade vi nytt kontrakt på övertid. Nu måste vi verkligen gå igenom allt inför nästa säsong, vill inte hamna i samma hemska ekonomiska situation igen. Jag hoppas att så många spelare är kvar nästa år, för då siktar vi uppåt och en plats på den övre halvan, sade Gunnarsdottir.

2000-talets suveräna svenska lag Umeå, med sju SM-guld (2000, 2001, 2002, 2005, 2006, 2007, 2008) och fyra cupsegrar (2001, 2002, 2003, 2007), får nu spela i Elitettan. Man kan skriva en lång lista om misstag som klubbledningen gjort. Den sista var när klubbens ordförande helt plötsligt sparkade tränartrion, utan någon som helst förankring bland spelare. Sedan avgick ordföranden tillsammans med några i styrelsen.

Även om spelarna har knutit nävarna och gjort sitt bästa så har det där lilla sista saknats. Besvikelsen har säkert legat och gnagt. Flera tongivande spelare lär lämna klubben som får börja om från början i elitettan.

Mallbacken gör Umeå sällskap till Elitettan

Mallbacken var som väntat utan chans borta mot Rosengård. Rosengård hade gjort tre mål i den 23:e minuten och matchen var över. Det blev till slut hela 7-0 mot ett uppgivet Mallbacken.

I fjol klarade sig Mallbacken kvar med minsta möjliga marginal. I år har man inte varit tillräckligt effektivt och missat mängder av målchanser. Dessutom har laget varit dåligt på bortaplan. Det lär även ske stora förändringar i Mallbacken inför nästa säsong – i elitettan.

Glädjande för tränaren Jack Majgaard Jensen att Lotta Schelin och Lieke Martens var tillbaka efter skada. Och att Gaëlle Enganamouit åter spelade från start samt fick göra första målet. Schelin och Martens gjorde två mål vardera och det ser bra ut inför Champions League kommande vecka.

Upplagt av: Stig Lindmark