Linköping säkrade SM-guldet

Linköping säkrade SM-guldet efter 0-0 borta mot Kvarnsveden.

Aldrig har väl Linköpings spelare blivit så glada efter en 0-0-match. En poäng borta mot Kvarnsveden räckte för att andra raka SM-guldet skulle vara klart.
– Så jäkla skönt att det blev klart, nu kan vi spela ut och ladda för Champions League, jublade Emma Lennartsson.

Visa bildspel

Lagledare Rolf "Loben" Gustafsson hurrade för full hals med laget direkt efter matchen. De klassiska guldhattarna plockades snabbt fram och champagnekorkarna small i luften på Ljungbergsplanen i Borlänge.
Det stora kramkalaset bröt förstås ut. Alla spelare var bara vansinnigt lyckliga och glada.

– Vi har ju legat i topp hela tiden och under hösten har man känt lite press. Inte så att det varit nervöst, men man har haft den där pressen att hela tiden vinna matcher. Nu känns det så jäkla skönt att det är klart. Vi har inte presterat riktigt som vi kan i några matcher i höst, särskilt när vi haft en ledning. Men nu ska vi kunna spela ut och bara köra på i matcherna som är kvar, sade Emma Lennartsson.

Inför säsongen förlorade Linköping toppspelare som Pernille Harder, Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius. Under säsongen har halva backlinjen försvunnit; Jessica Samuelsson och Magdalena Eriksson, båda landslagsspelare.
Dessutom blev det tränarbyte eftersom förra guldteamet Martin Sjögren och Anders Jacobsson tog över Norges landslag. In kom en relativt orutinerad ersättare - Kim Björkegren. Han har gjort ett kanonjobb som fått ihop i många delar ett helt nytt lag.

Nya lovande och bra spelare har kommit. Men många spelare, som varit i klubben, har även tagit steg i utvecklingen i år.
Emma Lennartsson är en av dom. Hon har i princip agerat inhoppare under sina fyra första säsonger i LFC. Många hade sökt sig till en annan klubb för mer speltid. Men hon har hela tiden tagit små steg och den här säsongen har 26-åringen startat i 16 matcher. Mot Kvarnsveden gjorde Lennartsson åter en bra match på mitten.

Jonna Andersson är en annan spelare som bara blivit bättre och bättre. Känns ibland som om hon varit med i "hundra år" men hon är bara 24. Vänsterbackens kontrakt går ut efter säsongen.

– Det är svårt att jämföra känslorna. Det är två helt olika år med helt olika förutsättningar. Nu har vi bytt ut nästan halva truppen och ändå står vi här och har vunnit. Det är en styrka i sig. Det är starkt att ha klarat av det och jag är verkligen stolt över laget, sa Jonna Andersson till Corren.

För Linköping väntar nu åttondelsfinal i Champions League mot Sparta Prag, 8 november (borta) och 15 november (hemma). En drömlottning för LFC som har väldigt god chans att ta sig vidare till nästa års efterlängtade kvartsfinal. En bra morot när den allt tidigare vinterträningen kör igång.

Kvarnsveden gjorde en bra match mot guldlaget. Men ramlade ändå under nedflyttningsstrecket sedan Göteborg vunnit borta mot Eskilstuna med hela 5-1.
Nu krävs troligen seger mot både Rosengård hemma och Kristianstad borta för nytt kontrakt. Utan tvekan tufft läge för Borlängelaget.

Senaste nytt: Damallsvenskan

Upplagt av: Stig Lindmark