Hansen och Hegerberg - norska tonårsstjärnor

Caroline Hansen och Ada Stolsmo Hegerberg - norska tonårsstjärnor i EM-finalen.

Den 10 juli inleddes EM. Samma dag fyllde Ada Stolsmo Hegerberg 18 år. Hon firades med tårta av sina norska landslagskamrater och fick en extra grattiskram av jämngamla kompisen Caroline Graham Hansen.
De två tonåringarna har stor del i Norge spelar EM-final på Friends Arena mot Tyskland.

Den 10 juli inleddes EM. Samma dag fyllde Ada Stolsmo Hegerberg 18 år. Hon firades med tårta av sina norska landslagskamrater och fick en extra grattiskram av jämngamla kompisen Caroline Graham Hansen.
De två tonåringarna har stor del i Norge spelar EM-final på Friends Arena mot Tyskland på söndag.

Caroline Hansen håller undan för Hollands Siri Worm.Ada Hegerberg spelar redan proffsfotboll i Tyskland i topplaget Potsdam. På elva matcher under våren gjorde hon fem mål. Året innan, i Stabaek, dundrade hon in 28 mål på 23 matcher.
Caroline Hansen debuterade i Stabaek som 15-åring. Målfacit: 26 fullträffar på 63 matcher.
Hansen och Hegerberg har varit kompisar i flera år. De träffades på olika läger när de var 13-14 år och hade stjärnstatus tidigt. De spelade också en säsong tillsammans i Stabaek.
Den norska anfallsduon är lika vältaliga som nyfikna.

– Jag har alltid spelat i pojklag, ända fram till jag var 16 år. Det var kul att spöa grabbarna, jag var med i ett regionslag när jag var 15 år och vi vann. Dessutom gjorde jag mål i finalen och det gillade dom inte, säger Hansen och skrattar.
– Jag har också spelat mycket med och mot pojkar i olika lag och det har gjort mig starkare och tuffare, säge Hegerberg

Under EM har Hansen spelat till höger medan Hegerberg har varit ensam toppforward. Hansen har tröttat ut sina motståndare med att hela tiden löpa och dribbla. Hon har inte varit lika effektiv i det offensiva spelet, men har hela tiden offrat sig för laget. Stabaekspelaren har en underbar teknik, samt luriga finter i mycket hög fart.
– Jag har alltid gillat att dribbla och utmana, det tycker jag är kul.

En glad Ada Hegerberg efter 3-1-segern mot Spanien där hon själv satte 3-0-målet.Ada Hegerberg är inte lika snabb, men har en imponerande fysik. Som ensam anfallare på topp har hon fått stångas med många tuffa försvar. Men oftast har hon vunnit duellerna och lyckats få fast bollen där uppe för att ge sina medspelare lite andrum.
– Fysiken och första bolltouch är väl den jag bättrat på mest sedan jag flyttade till Potsdam. Vi tränar stenhårt och det är bara att hänga med. Men det ger resultat för jag har blivit mycket starkare och orkar nu 90 minuter i högt tempo, säger Hegerberg.

Hansen och Hegerberg slog igenom internationellt redan 2011. Det var sensationellt att de kom med i Norges trupp till U19-EM eftersom Hansen endast var 16 år och Hegerberg bara var 15 år. Tillsammans avgjorde de semifinalen, 3-2 mot hemmanationen Italien.
– Det var hur coolt som helst att spela U19-EM. Vi hade ett fantastiskt go i laget och vi gjorde varsitt mål mot Italien i semi. Det glömmer jag aldrig, säger Hansen som funderar över framtiden.
– Jag har varit och tränat med Tyresö och det var coolt. De har väldigt många duktiga spelare men jag får se efter EM om jag flyttar eller spelar kvar säsongen ut i Stabaek. Det finns även intresse från andra klubbar i Sverige och jag vill gärna spela där. Intresset för damfotboll är mycket större än i Norge och mediabevakningen går knappt att jämföra, säger Hansen.

För Hegerberg är det Tyskland som gäller de närmaste åren. I Potsdam har hon också storasyster Andrine, 21 år.
– Jag trivs kanonbra, säger Hegerberg

Hur det gick i finalen i U19-EM?
Norge-Tyskland 1-8..!

Upplagt av: Stig Lindmark