Chawinga avgjorde igen för Kvarnsveden

Tabita Chawinga har gjort hela 33 mål i Elitettan så här långt. Och då återstår fortfarande sex omgångar att spela.

Kvarnsveden stärkte sina aktier till en plats i Damallsvenskan på lördagen. Borlängelaget vann den svåra bortamatchen mot Hovås Billdal med 2-0 och toppar Elitettan på 53 poäng.
Sju poäng före Djurgården och hela elva pinnar före Limhamn Bunkeflo som har en match mindre spelad.
– Vi smyger med i toppen, säger tränaren Jonas Björkgren och skrattar.

Som så många gånger förr var Chabita Chawinga den stora matchhjälten. 19-åringen gjorde båda målen för Kvarnsveden och är nu uppe i 33 fullträffar. Chawinga satte 1-0 i 51:e minuten. Hon avgjorde sedan med 2-0 på tilläggstid i 95:e minuten.

– Chabita var som vanligt fantastik. Men man får inte glömma bort de övriga i laget. Vi höll nollan för 13:e matchen och har bara släppt in tio mål. Vi har väldigt bra defensiv och det tunga jobbet slipper Chabita. Hon får koncentrera sig på det offensiva och man måste väl säga att hon levererar, säger Björkgren.

Tabita Chawinga kommer från Malawi och gör sin andra säsong i Sverige. Förra säsongen gjorde Chawinga 39 mål på 16 matcher för Krokom/Dvärsätt i division 1 norra.
Andra halvlek är Chawingas starka del i matcherna. Av hennes 33 mål har 24 kommit under den andra halvan. Hela elva mål har kommit mellan 82:a och 95:e minuten, sex av dessa har Chawinga gjort i 90-95:e minuten.

I tre matcher har Chawinga avgjort med matchens enda mål. I ytterligare två matcher har hon gjort samtliga mål, tre mot Kungsbacka och två mot Hovås. Rekordet är fem raka fullträffar mot Djurgården (7-2).
– Intressanta siffror. Tabita brukar trötta ut motståndarna, det blir jobbigt om man ska hänga med henne i 90 minuter, säger Björkgren.

I nästa match, lördag 5 september, väntar topplaget Limhamn Bunkeflo på bortaplan.
– Alla lag vill förstås slå oss nu. Men vi vet vad vi kan och släpper inte till så många målchanser. Sen har vi Chabita på topp.