Chawinga skjuter Kvarnsveden till toppen

Kvarnsveden är utan tvekan säsongens överraskning i Elitettan. Efter nio omgångar toppar laget tabellen på 22 poäng och 15 plusmål.
Förklaringen är en ny tränare. En mindre spelartrupp. En forward som gör mål på minsta möjliga chans. Och ett försvar som hållit nollan i sju av nio macher.

Kvarnsveden har fått åtskilliga tillfällen till att jubla i år.

Tränaren Jonas Björgren, 42 år, är rutinerad med tidigare uppdrag i herrklubbarna Brage, Dalkurd och Gute. En ödmjuk lagbyggare som med ett stort engemang tar sig an sitt uppdrag.

Jonas Björgren- Det har fungerat väldigt bra. Vi hittade snabbt våra roller, jag och spelarna, och det flyter på fint. Vi har en liten och väldigt tajt grupp på 16 stycken där jag försöker se samtliga. Och alla får speltid, säger Björkgren.

Så var det inte riktigt i fjol, enligt ordföranden Olle Davidsson, Kvarnsvedens stora eldsjäl.

- Vi hade en stor grupp på 22-23 spelare och det blev inte riktigt bra. Vi tappade bland annat Petra Larsson (Eskilstuna), Hanne Gråhns (Örebro) och Sabrina Henriksson (Mallbacken) till Damallsvenskan i år. Tre väldigt duktiga spelare. Dessutom sade vi upp några kontrakt. Till den här säsongen beslutade vi oss för att minska spelartruppen, flytta upp fem unga spelare från vår egen akademi, och det har gett resultat. Vi är väldigt nöjda med Jonas och hans arbete. Vi har haft diskusioner tidigare om att träna Kvarnsvedens damer och nu föll allt på plats, säger Davidsson.

Den sista brickan i Kvarnsvedens goda start stavas anfall och försvar.

Längst fram spelar årets succévärvning i Elitettan – Tabitha Chawinga, 19 år. På nio matcher har hon gjort elva av lagets 19 mål och toppar skytteligan före Mia Jalkerud, Djurgården, tio mål.

Tabitha ChawingaFörra säsongen gjorde Chawinga 39 mål på 16 matcher för Krokom/Dvärsätt i division 1 norra.

- Tabitha har varit fantastisk bra och effektiv. I vissa matcher kan hon hålla en hel backlinje sysselsatt. Hon är väldigt snabb men ordnar själv fram målchanser som man inte tror kan bli något. Dessutom är hon säker när chanserna kommer, berättar Björkgren.

Chawinga kommer från Malawi, ett av Afrikas fattigaste länder. Hur hon hamnade i Sverige är en fantastisk historia.

- Krokom hade ett par amerikanskor i laget för två år sedan, en av dessa var i Malawi för ett skolprojekt och hon fick se Chawinga spela. Hon tipsade Krokom och efter en lyckosam säsong i div 1 lyckades vi värva henne. Det är vi verkligen glada för. Fabitha har fortfarande mycket kvar att lära, säger Olle Davidsson.

Längst bak har tränare Björgren ett ramstarkt försvar som bara släppt in mål i två matcher, tre mot Djurgården och ett mot Sirius.

- Det gäller att hitta sina roller och det har vi verkligen gjort. Tjejerna jobbar väldigt hårt för varandra. De accepterar att Fabitha inte är så ofta på egen planhalva utan får enbart ägna sig det offensiva, det som hon är bäst på. Kan vi vara ödmjuka, träna hårt och målmedvetet, ta varje match för sig, så har vi många roliga matcher framför oss, säger Björgren.

Siktar ni på Damallsvenskan?
- Nej, nej, vi har inte någon sån resultatmålsättning. Jag har fått i uppgift att utveckla alla i laget, spela in ett gäng yngre tjejer. En match i taget är en väldigt bra klyscha (skratt).

På lördag åker Kvarnsveden till Stockholm för bortmatch mot Bollstanäs. Serietvåan Limhamn/Bunkeflo möter QBIK hemma. Tippade topplaget Djurgården har en svår bortamatch mot formlaget Jitex.

Upplagt av: Stig Lindmark