Unga LB07 siktar uppåt

IF Limhamn Bunkeflo har gjort starka värvningar den här säsongen, bland annat Malin Gunnarsson från Rosengård.

I fjol var IF Limhamn Bunkeflo med och fajtades i toppen av Elitettan. Men efter en sämre höst lyckades man inte haka på Kvarnsveden och Djurgården i toppen. Det blev till slut en fjärde plats för Skånelaget.
I år siktar Limhamn Bunkeflo högre.
- De två främsta går upp i damallsvenskan och där vill vi gärna spela. Men prio ett i klubben är vår ungdomsverksamhet som vi är väldigt stolta över, säger tränaren Sven Sjunnesson.

Sven Sjunnesson har varit med allt sedan Limhamns IF och Bunkeflo IF slogs ihop 2007. Ledare och spelare använder helst den kortare varianten - LB07. En ung förening som satsar på ungdomar.
- Vi har cirka 1400 tjejer och killar i föreningen. Det känns väldigt bra, för det är ungdomarna vi satsar på – till hundra procent. LB07 har en sportchef (Johan Andersson) som jobbar dygnet runt och tillsammans med övrig personal, tränare och ledare är det en väl fungerande klubb, säger Sjunnesson.

Det finns även en elitstatsning i unga LB07 med en medelålder på blott 20 år. De tillhör en av favoriterna i Elitettan 2016. Man har förstärkt truppen med Malin Gunnarsson (Rosengård), Olivia Welin (Kristianstad) och Johanna Ejdelind (Vittsjö). Trion är mellan 19 och 21 år men de har har allsvenska meriter från spel i Rosengård, Kristianstad och Vittsjö.
- I fjol saknade vi rutin, kraft och styrka för att hålla hela säsongen. I vissa matcher hade vi spelövertag men lyckades inte göra mål och sedan stänga matcherna. Nu är truppen ett år äldre, fått mer rutin, vi har ett par nyförvärv som breddar och förbättrar truppen. Vi har också haft stort fokus på fysträningen och laget är starkare i år.

Malin Gunnarsson, 21 år, spelade i toppklubben Rosengård förra säsongen. Det blev fyra matcher från start, tre inhopp och två mål i damallsvenskan. Hon valde att byta klubb till LB07 för att få mer speltid.
- Det var ett givande år i Rosengård. Man lärde sig att disciplin är viktigt. Jag blev starkare, både fysiskt och psykiskt. Men jag vill spela matcher för att utvecklas ytterligare och LB var ett perfekt alternativ. Vi har ett ungt och bra lag med mycket talang. Det finns en del att jobba på men lagdelarna funkar allt bättre, säger Gunnarsson som kommer att få en viktig roll på det centrala mittfältet.

LB07 inleder borta mot nykomlingen Holmalund på lördag. Truppen är skadefri, förutom landslagsspelaren Nellie Lilja. Den 17-åriga talangen är knäskadad och blir borta cirka tre månader.

Övriga favoriter i Elitettan

Hammarby

Åkte ur damallsvenskan i fjol med minsta möjliga marginal. Har tappat större delen av startelvan, bland andra toppspelarna Sofia Lundgren (Rosengård) och Katrin Schmidt (Djurgården). Men Anna Lindblom, Anna Oscarsson, Madeleine Tegström och Olga Ekblom är kvar och håller hög klass. Laget är även förstärkt med lovande U-landslagsspelarna Filippa Angeldahl och Julia Zigiotti Olme från AIK. Träningsmatcherna har varit okej och klubben vill tillbaka omgående.

IFK Kalmar

Nykomling i fjol med en övertygande tredjeplats bakom Kvarnsveden och Djurgården. Tränaren Jonas Walfridsson har kunnat jobba vidare med i stort sett samma trupp som i fjol. Målvakten Lovisa Johansson håller allsvensk klass. Vassa målskytten Linnéa Johansson är tillbaka efter att ha missat större delen av fjolårssäsongen på grund av skada. Hemmaplanen Gröndals IP är alltid ett segervapen. Kalmar har inte förlorat där på över två år.

Premiäromgången

Upplagt av: Stig Lindmark