Spännande SM-final i futsal att vänta

Örebro FC och IFK Uddevalla. Det är lagen som gör upp om SM-guldet i Örebro klockan 17.00 på lördag. Matchen sänds på svenskfotboll.se.

Säsongen börjar lida mot sitt slut, och det har blivit dags att kora en svensk mästare. Försäsong, seriespel, kvartsfinal och semifinal är historia nu. Den allra viktigaste matchen är kvar att spela för två av årets 16 SFL-lag. Matchen som ska avgöra om IFK Uddevalla Futsal försvarar sin mästartitel, eller om det blir Örebro FC som får ta hem guldet på hemmaplan.

Matchen, som ovan nämnt, kommer att spelas i Örebro. Gamla Idrottshuset, för att vara mer specifik. Årets upplägg såg ju ut på ett sådant sätt att rankingen från seriespelet hade en stor betydelse i slutspelet, och i finalen kanske en än större betydelse. Det lag som står som högst rankat ifrån seriespelet skulle nämligen få arrangera matchen på sin hemmaplan.

Örebro FC slutade etta i SFL Norra, medan IFK Uddevalla Futsal slutade tvåa i söderserien. Därmed hamnade finalen inte konstigt nog i Örebro. Någonting som ÖFC-tränaren Pontus Eriksson hoppas kunna dra nytta av.

Pontus Erikssons Örebro öppnade säsongen strålande och radade upp segrar, men mot slutet var det en desto tuffare period. När slutspelet drog man igång var man dock redo, och nu väntar en rafflande final.- Ja, men det är ju jätteskönt. Det är en jättefavör för oss, och det blir ju ett slags psykologiskt övertag direkt egentligen. Sedan är det rent mentalt skönt för killarna att det är hemma i Örebro, så man slipper bussresan och hotellnatten. Alla kan sova hemma och man har nära och kära runt omkring sig. Sådant tror jag är viktigt.

- Killarna är fruktansvärt laddade och jag tror att publiken på läktaren och alla runtomkring kommer få se ett ÖFC de inte sett tidigare. I de matcherna vi visat den här inställningen vi kommer ha på lördag, som i derbyna mot ÖSK bland annat, vi visar att vi ett av Sveriges bästa futsallag. Det kommer vi återigen att bevisa på lördag.

Örebro har matchplanen klar

Men att tvåla dit den regerande mästaren är ingenting man gör hur som helst. Uddevallalaget kommer till årets final med tre raka finaler bakom sig. En historik som säger mycket om motståndaren, men tränartrion Pontus Eriksson, Leif Järnkvist och Christoffer Skoog har sin matchplan klar.

- Vi har vår gameplan klar. och det kommer nog synas väl på planen hur den ser ut. Vi har haft chansen att se Uddevalla ett par gånger, och därför har vi nu det mesta klart för oss hur vi ska spela för att slå Uddevalla, säger han och fortsätter:

- Jag tror att det blir en ganska tajt tillställning där ingen vill släppa in det första målet. Men allt eftersom kommer det att släppas och luckras upp. Alla kommer få se att det är Sveriges två bästa lag som möts, både i det taktiska och det tekniska. Sedan kommer flera spelartyper att växa i matchbilden, och det kommer bli avgörande i den här finalen.

Han avslutar med en uppmaning till invånarna i Örebro:

- Det är SM-final i Idrottshuset i Örebro, med ett Örebrolag på planen. Hade min pappa bott i Örebro och jag hade spelat fotboll så hade jag varit där. Det är en SM-final, och det går man på. Så är det bara.

Fjärde SM-finalen i rad för Uddevalla

På andra sidan planen kommer ett desto mer rutinerat finallag vänta. IFK Uddevalla Futsal har tagit sig till sin fjärde (!) raka final, och man har inga andra planer än att säkra sitt andra SM-guld.

- Det är imponerande, och ett bra betyg på vårt arbete. Det är jättekul med en ny final, men vi är inte nöjda ännu. Det finns bara en sak som fullföljer det här, och det är guldet. Bedriften är bra men uppgiften är inte klar, säger Uddevallas matchcoach Mikael Alfredsson.

Under torsdagskvällen gjorde laget sitt sista träningspass inför den match som ska avlsuta säsongen.

- Jag är personligen är jätteladdad för det, och det ska bli otroligt roligt att spela final igen. Lite tråkigt att det inte är i Uddevalla, men det ska bli kul att åka till Örebro, som precis som Uddevalla blivit en futsalstad. Killarna kändes lugna och sansade efter träningen, men samtidigt otroligt fokuserade på uppgiften. Det var en bra genomförd träning av samtliga och vi längtar efter matchen, säger Alfredsson som kommer att få se bortasupportrar på läktaren:

- Det betyder otroligt mycket. Det är väldigt kul att de åker med nästan land och rike runt för att stötta oss. Man gör det ju lite extra om folk från hemstaden åker för att kolla på oss. Då måste man verkligen kämpa om det gör ont.

Motståndaren Örebro FC har gjort sig kända för att kunna stänga matcher när det verkligen behövs, och har flera gånger överraskat sin motståndare med ett annorlunda spel.

- Jag tror det kommer bli en match med mycket snabba omställningar och ett högt bolltempo från båda håll. Nu har vi inte mött de på länge, men de senaste matcherna har de fiskat lite och avvaktat för att sedan ställa om. Jag tror att det blir ett snabbt bolltempo med attacker och mycket skott på mål.

Hur är känslan?

- Den är bra. Jag tycker vi har visat prov på bra spel det senaste och är inne i ett bra tempo. Vi slog ut ett av Sveriges bästa lag i semifinalen och kommer från en härlig segersvit.

Matchen startar klockan 17.00 i Gamla Idrottshuset i Örebro. Är du inte på plats kan du se matchen via svenskfotboll.se.

Upplagt av: David Gerd, Futsalmagasinet