Slutspelsklart i SFL

Så var den fjärde upplagan av Svenska Futsalligan avslutad. Totalt har 112 matcher i SFL spelats och vi har fått uppleva otroligt mycket. En av höjdpunkterna från säsongen måste naturligtvis vara det tv-sända göteborgsderbyt i Scandinavium med nytt svenskt publikrekord på 2.457 personer.

Matchen i sig slutade 5-5, och det var sannerligen ett fint sätt att göra reklam för sporten på bästa sändningstid.

Vi har också sett heta derbyn i både Örebro och Stockholm. De båda nykomlingarna Hammarby och Djurgården bjöd verkligen in till fest när de ställdes mot varandra i Eriksdalshallen.

Säsongen är dock inte helt över. För vissa har den snarare bara börjat. Nu går vi in i slutspelstider, och i och med det nya upplägget till i år får vi se åtta lag i slutspelet i stället för fyra. De fyra bästa från den södra serien, och de fyra bästa från den norra.

Men allra först är det dags att summera det som varit, innan vi sakteligen börjar blicka mot kval- och slutspel.

Slutspelslag - SFL Södra

I den södra serien blev det Borås AIK som tog hem seriesegern. Man befäste tidigt toppositionen, och efter segern borta mot IFK Uddevalla Futsal (5-6), där Jahid Jawid avgjorde med endast fyra sekunder kvar, drygades ledningen ut än mer.

Men avslutningen har varit desto mer svajig, och man vann till slut serien på enbart målskillnad.

På andra plats slutade regerande svenska mästaren IFK Uddevalla. Fjolårets suveräna lag har haft en säsong som kantats av skador på flera nyckelspelare, men man nådde det första delmålet att nå slutspel. Och med ett nyförvärv i landslagsspelaren Kristian Legiec från Malmö City kan mycket hända.

IFK Göteborg Futsal avslutade säsongen riktigt starkt, och därför kommer de helt välförtjänt att spela kvartsfinal till helgen. Man började säsongen svagt, och valde då att omplacera tränaren Guillermo Sotorrio och istället fick Mattias Rönning-Hallongren, tillsammans med Nicklas Asp ta ett större ansvar. Någonting som verkar ha gett en positiv effekt på laget.

Den sista slutspelsplatsen knep Skoftebyn. Laget från Trollhättan har imponerat stort, och i den sista avgörande matchen mot Torslanda presterade man som allra bäst. I en match där man till och med "hade råd att förlora" med tre mål, körde man istället över motståndarlaget Torslanda med klara 11-2.

Slutspelslag - SFL Norra

Örebro FC:s säsong har väl egentligen varit på pricken lik den södra seriens segrares säsong. Man var inledningsvis helt överlägsna, poängmässigt, och visade tidigt vem som bestämde. Förstaplatsen cementerades, och det kändes tidigt klart. Men den senaste tidens spel visar inte på någon slutspelsform, och man vann till slut serien med "bara" två poäng mer än tvåan Nacka Juniors.

Just Nacka Juniors måste väl ändå ha varit säsongens stora överraskningslag. I premiären föll man hemma mot Falcao med hela 5-1. Ett Falcao som senare skulle visa sig sluta sist i serien. Det blev ytterligare en förlust för Nacka, denna gång mot Djurgården, innan man verkligen tog sig i kragen och bevisade väldigt mycket. Revanschen på Falcao fick man i den sista omgången när man via sin 3-0-seger skickade ut stockholmslaget ur SFL. Nu väntar Nackas första slutspel.

På tabellens tredje plats slutade Örebro SK Futsal. Ett lag som hann hamna i en smärre kris. Efter fem spelade omgångar hade laget endast plockat två poäng, vilket placerade fjolårssemifinalisten på en nedflyttningsplats. Man valde då att sparka tränaren Mikko Seppälä, och in kom Fredrik "Honken" Holmquist. Ett byte som gav effekt, och målet att säkra en femteplats överträffades med en tredjeplats och nytt slutspel.

Den fjärde och sista kvartsfinalplatsen knep Djurgården. Och man gjorde det i sista stund. Efter en svajig avslutning av serien tappade man sin fjärdeplats till Hammarby inför den sista omgången. Seger i sista matchen mot Örebro FC, samtidigt som Bajen föll mot Norrköping, gjorde att man till slut kunde ta sig till sitt första slutspel.

Så spelas kvartsfinalerna

Lagen med högst placering i serien har fördel av hemmaplan i möte två som synes.

Utöver de fyra slutspelsplatserna i serien fanns det också ytterligare fyra placeringar att hamna på. En femteplats som inte betydde någonting för den här säsongen - men så otroligt mycket ändå. Femteplatsen betyder visserligen inget slutspel, och så slipper man kvala för att hålla sig kvar. Men det betyder också en säkrad plats till nästa säsongs nationella SFL-serie.

På femteplats i den norra serien slutade KFUM Linköping, och i den södra Torslanda IK.

Plats sex och sju i de båda serierna betyder kvalspel. De fyra lag som slutade där var från norr Hammarby (6) och Norrköping (7). Från söder Malmö City (6) och GAIS Futsal (7). De här lagen kommer nu spela ett förkval, då fyra SFL-lag ska bli två innan kvalet tillsammans med division 1-vinnarna drar igång.

Så spelas förkvalet

Spelprogram
Tid Match Resultat Publik Spelplats
Röd text
= Ändrad matchtid 
Röda utropstecknet
= Peka på utropstecknet så visas en notering 
Widget
Hämta widgets för denna tävling
Omgång 1
2018-02-04 12:00 Norrköping Futsal Klubb - Malmö City FC 6 - 1 65 Mässhallen
2018-02-04 15:00 GAIS Futsal - Hammarby IF FF Futsal 3 - 3 177 Lisebergshallen
2018-02-11 15:00 Hammarby IF FF Futsal - GAIS Futsal 3 - 2 450 Eriksdalshallen
2018-02-11 16:00 Malmö City FC - Norrköping Futsal Klubb 2 - 9 90 Rosengårds Sporthall

Den återstående placeringen var den som betydde en direkt nedflyttning. Tack för den här gången säger vi till Falcao FC (norr) och Skövde United (söder). Två lag som kämpat väl den här säsongen, men det ville sig inte riktigt. På återseende, hoppas vi såklart!

Tillräckligt nu om det som varit. Nu laddar vi stenhårt för det kommande slutspelet, och självklart också kvalspelet vi har framför oss. Säsongen må ha tagit slut för vissa, men nu blir det allvar på riktigt och kniven mot strupen i varje match. Nu gäller det för lagen att vässa till formen ordentligt och se till att få till ett riktigt bra avslut. Då kan det bära långt. Oavsett om det ger en ny SFL-plats eller ett SM-guld går vi nu in i en mycket spännande period.

Vi ses i hallen!

Upplagt av: David Gerd, Futsalmagasinet