Mästarna siktar på tredje raka guldet

Meriterade landslagsspelaren Simon Chekroun i lång intervju av magasinet Match.

Den regerande mästaren siktar mot sitt tredje raka SM-guld.
– Det kan inte vara något annat om man heter IFK Göteborg, säger Simon Chekroun.

I fjol blev IFK Göteborg svenska mästare i futsal efter att först ha vunnit SFL Södra och sedan besegrat IFK Uddevalla i finalen med 5–4. Det var klubbens andra raka SM-guld och det första under namnet IFK Göteborg. Tidigare hette mästarlaget Göteborg Futsal Club, men inför förra säsongen införlivades klubben i IFK Göteborgs organisation.

– Vi gjorde en riktigt bra säsong och var stabila över tid. Vi försvarade ett SM-guld, vilket är det svåraste man kan göra. Vi visste att alla ville slå oss. Då brottas man inte bara med motståndarna, utan också med sig själva. Man måste kämpa ännu hårdare och inte tro att man är bättre än vad man är. Efter namnbytet var det så jäkla härligt och viktigt att vi vann det första vi gjorde med Blåvitt på våra bröst, säger Simon Chekroun.

Förut hette ni Göteborg Futsal. Vilka skillnader har det inneburit för er att heta IFK Göteborg?
– Det har varit enorma skillnader. Nu har vi ögonen på oss på ett helt annat sätt. Det blir ett större ansvar som spelare att värna om klubbmärket. Det är mer känslor intryckt i märket än när vi hette GFC. Det är ett stort ansvar att förvalta det på ett bra sätt idrottsmässigt, men också hur man representerar klubben i övrigt.

Fler elitklubbar i fotboll väljer att satsa på futsal. Vad tycker du om det?
– Det är helt rätt väg för futsal. Jag hoppas att det blir en dominoeffekt och att fler stora klubbar tar efter. Jag tror hårt på futsal som publiksport i Sverige. Om fler klubbar hänger på kommer det att bli helt fantastiskt inom några år. Det är jag övertygad om.

På flera sätt ligger IFK Göteborg i framkant när det gäller svensk futsal. Förutom tre SM-guld på fyra år innehåller laget många landslagsspelare som skaffat sig internationell rutin genom åren. En av dem är Simon Chekroun, som även spelat i allsvenskan med Örgryte IS. Han har varit med på hela resan sedan futsallandslaget bildades och nu gör han sin tredje säsong för IFK Göteborg.

– Många av oss i Blåvitt har varit med från starten i landslaget. I och med att Göteborg Futsal Club vann SM-guld fick många upp ögonen för oss. Efter det blev ännu ett par spelare uttagna till landslaget. Vi är kanske sex-sju spelare i IFK Göteborg som fått vara med om olika äventyr i Europa, säger Chekroun och fortsätter:

– Vi har spelat EM- och VM-kval, mött bra lag och spelat tuffa matcher hela tiden. Då utvecklas man. När sedan de sex-sju spelarna kommer hem och spelar SFL har man fått ett försprång. Ett tag var vi ju till och med en Blåvitt-kedja i landslaget. Såna saker bidrar till att vi ligger långt framme.

Nu har även Chekroun och IFK Göteborg samlat på sig internationell rutin med klubblaget. Efter att ha gått vidare från kvalrundan i Uefa Futsal Cup blev Blåvitt första svenska klubblaget någonsin att ta sig till huvudrundan, som spelades i Bulgarien under oktober.

– Vi blir bättre hela tiden. Man får mer press på sig i dessa matcher och skaffar sig en internationell rutin. Även om vi förlorar så kommer vi att vinna på det i slutändan ändå. På nära håll kan man se och känna hur nära vi är. Vi måste fortsätta att jobba mot den nivån. Rutin är extremt viktigt i futsal. Nackdelen med att ha varit ute i Europa kan vara att vi har spelat inför tusentals personer. När vi då ska upp en söndagsmorgon och spela i Borås inför 25 personer gäller det att tända till där också.

SM-guld ifjol. Vad är målet nu?
– Målet är guld. Det är det enda som gäller. Det kan inte vara något annat om man heter IFK Göteborg och har vunnit två år i rad.

Vad är era styrkor?
– Vi har alltid varit försvarsstarka. Vi är stabila och släpper inte in mycket mål. Vi är även mångfacetterade och kan förändra oss under en match. Vi kan variera både ett högt och lågt försvarsspel och har många kombinationer på fasta situationer. Styrkan är själva laget i sig. Vi litar inte bara på några få individualister, utan vi är ett helt lag som jobbar ihop.

Hur ska ni göra för att försvara guldet?
– Fortsätta som vi gjort. Vi vill utveckla sporten och hela tiden gå framåt. Vi måste vara progressiva i vårt sätt att spela. Saker som man lär sig när vi spelar utomlands måste vi integrera i vår futsal så att sporten utvecklas i Sverige. Det kanske kan kosta några poäng, men vi är såpass bra att vi bör kunna sätta den ambitionsnivån och ändå klara av det.

Hur är den känslan – att ha vunnit guld två år i rad och vara jagade av alla andra?
– En bra känsla. Vi triggas av det. Det är många som vill slå oss, men vi jobbar med oss själva för att inte tappa fokus. Vi vet att det kommer bli extremt svårt, men vi är beredda.

Upplagt av: Marcus Heed, magasinet MATCH