Dam: Petra är redo när chansen kommer

Damlandslaget har avverkat två matcher i EM-slutspelet. Många spelare har spelat två gånger 90 minuter medan några andra inte har spelat alls. Till den senare skaran hör Linköpings tuffa mittfältare Petra Larsson.

Petra Larsson
PETRA LARSSON
Född: 1988-09-30 i Borlänge.
Klubb: Linköpings FC.
Moderklubb: Ornäs BK.
Landskamper: 1 A, 7 U21, 26 F19, 9 F17.
Övrigt: Uppväxt i byn Torsång utanför Borlänge.
Studerar till lärare vid Linköpings Universitet "när tiden räcker till". Har läst svenska än så länge och funderar på matte härnäst.

20-åriga Petra har gedigna meriter från flick-, junior- och U21-landslagen, men hade inte gjort någon A-landskamp före EM-genrepet mot Norge i Enköping. Där fick hon hoppa in med tio minuter kvar att spela och hann alltså klara av A-landslagsdebuten, och debutanttalet, före avresan till Åbo.
- Jag blev självklart jätteglad att få beskedet. Det är ju det här man alltid har siktat mot. Samtidigt är jag en lugn person, så jag tänkte mer: okej, nu är jag med, nu får jag försöka ta chansen också.

Om du jämför med dina tidigare landslagserfarenheter, är det nån skillnad att plötsligt vara en del av A-landslaget?
- Det är stor skillnad på tempot på träningarna. Samtidigt tycker jag att jag hänger med bra och inte är så mycket sämre än någon annan.

Hur det vid sidan av planen?
- Det är lätt att komma in i laget, alla är jättetrevliga. Och vi är ju alla är här av samma anledning. Det enda man kanske funderade lite på var väl hur en del av dom man möter i Damallsvenskan kanske skulle tänka om en. Jag kan ju vara lite grisig i min spelstil. Tuff och kanske lite ful ibland, skrattar Petra.
- Men det har inte varit några problem alls, lägger hon till.

Till vardags spelar Petra alltså i Linköpings FC dit hon kom från moderklubben Ornäs BK i Dalarna för fyra år sedan. Hon är balansspelare på innermittfältet och är den som täcker upp ytorna när de mera offensivt orienterade Caroline Seger och Cathrine Paaske Sörensen försvinner iväg framåt i banan.
Frågar man förbundskapten Thomas Dennerby vilka kvaliteter det är som han fastnat för hos Petra betonar han passningsspelet, spelförståelsen och uthålligheten. Och Petra själv håller med.
- Jo, passningsspelet och spelsinnet är starka sidor. Att ligga rätt i banan. Och jag orkar springa ner motståndarna.

Vad siktar du på härnäst, nu när målsättningen att nå A-landslaget är uppfylld?
- Jag har jobbat ett par år för att få en startplats i LFC. Det är samma sak i landslaget, man får jobba hårt och försöka ta en plats.

I de första två EM-matcherna har det inte blivit någon speltid för Petra, men det är tätt mellan matcherna i ett mästerskap och en helt annan belastning att spela i internationellt tempo än det som är vardag i Damallsvenskan. Startspelarna får slita hårt och Nilla Fischer, som precis som Petra är en typisk balansspelare, har haft lite skadebekymmer. Så bli inte förvånade om ni plötsligt får se spelare nummer 16 på planen. Om eller när det händer kommer hon nämligen att vara beredd.
Var så säkra.

Petra Larsson tar för sig ordentligt i mötet med Kopparbergs/Göteborg FC den 28 juni.

Senaste nytt: Damlandslaget

Upplagt av: Staffan Stjernholm