F17/93: Irland snuvade Sverige på EM-biljetten

F17-landslaget missar sommarens EM-slutspel efter en tung 2-1-förlust mot Irland i den sista kvalmatchen.
Sverige, som hade klarat sig med ett oavgjort resultat, fick en drömstart och tog ledningen med 1-0 redan i den andra minuten, men Irland kunde genom två mål i den andra halvleken ta hem gruppsegern.
- Tyvärr kommer vi inte upp i nivå och Irland är bättre än oss idag. Det blir väldigt mycket kamp och vi är inte riktigt där. Det fanns möjligen en tendens till att vi var tagna av stundens allvar också, analyserar förbundskapten Marie Bengtsson någon timme efter matchen.

Sverige fick en drömstart i mötet med Irland. Redan i den andra minuten gav Magdalena Ericsson Sverige ledningen efter en hörna från Jonna Andersson och en plats i EM-slutspelet låg inom räckhåll.
Irland, som inte hade något att förlora i matchen, satsade frejdigt och offensivt och tog hand om taktpinnen i matchen.
- Det blev mycket kamp och fart. De var aggressivare, mer intensiva och tuffare än oss. Vi fick väldigt lite tid på oss när vi hade bollen och kom inte iväg i vårt anfallsspel som vi brukar. Vi har svårt med den brittiska spelstilen, det är bara att konstatera.

Irland gjorde två mål i den andra halvleken. 1-1 kom på straff genom Rianna Jarrett och segermålet 2-1 efter en frispark, måskytt Megan Campbell.
- Det är verkligen tråkigt. Vi släpper inte in något spelmål under de tre matcherna här, en straff och två frisparkar. Jag har visserligen inte sett några bilder efteråt, men i mitt tycke är straffen tveksam. Den irländska spelaren ser ut att falla redan innan det blir kontakt, säger Marie Bengtsson.

Besvikelsen är naturligtvis stor i den svenska truppen efter den missade platsen i slutspelet. Ett slutspel där tre av fyra lag dessutom kvalificerar sig till U17-VM, som spelas på Trinidad-Tobago.
Tjejerna i den här årskullen har spelat sexton landskamper, vunnit fjorton och bara förlorat två, och i gruppen finns flera mycket skickliga spelare, som med största sannolikhet kommer att vara framträdande i svensk damfotboll om några år.
- Det är hårda krav, bara fyra lag i hela Europa som får spela slutspel. Det är en tuff förlust, men vi vinner som ett lag och förlorar som ett lag, spelare och ledare tillsammans, avslutar Marie Bengtsson.

EM-kval 2, Grupp 3

15 april 16.00 (15.00 svensk tid)
Sport KT Arena, Simferopol
Irland-Sverige 2-1 (0-1)
0-1 (2') Magdalena Ericsson, 1-1 (58' str) Rianna Jarrett, 2-1 (66') Megan Campbell.

Sverige: 1 Jessica Höglander - 2 Therese Boström, 4 Amanda Ilestedt, 16 Hanna Glas, 5 Magdalena Ericsson (17 Emma Holmgren 68') - 8 Emmie Johansson, 10 Elin Rubensson [K], 7 Petra Andersson - 11 Jonna Andersson, 9 Madeleine Stegius (13 Nina Jakobsson 73'), 18 Fridolina Rolfö (15 Julia Karlenäs 41').
Ersättare, ej inbytta: 12 Emelie Lundberg - 3 Sarah Bergman,14 Sara Nordin, 6 Malin Diaz.
Varningar SWE: Ericsson (58'), Ilestedt (65')

Irland: 1 Grace Moloney - 3 Megan Campbell, 4 Jessica Gleeson, 5 Ciara O'Brien, 6 Ciara Grant, 8 Dora Gorman, 9 Denise O'Sullivan, 10 Stacie Donnelly (13 Rianna Jarrett 49'), 11 Siobhan Killeen, 14 Aileen Gilroy, 15 Jennifer Byrnes.
Ersättare, ej inbytta: 16 Amanda Budden - 2 Kerry Ann Glynn, 12 Tanya Kennedy, 17 Rebecca Kearney, 18 Clare Shine.

Domare: Giovanna Farinelli, Italien. Assisterande: Vanessa Maruccia, Italien, & Liudmyla Telbukh, Ukraina. Fjärdedomare: Iryna Petrova, Ukraina.

Matchen kan följas via UEFA:s livescore

15 april 16.00
Fiolent, Simferopol
Ukraina-Polen 2-2 (1-1)