F20/90: Sverige ute ur VM

Sverige är utslaget ur D20-VM. Under tjugotvå mardrömsminuter i den första halvleken kunde Colombia gå fram till 2-0, ett resultat som sedan stod sig till slutsignalen.
- Vi får ingen bra start och kommer inte in i matchen. Det straffar sig den här gången, säger Sveriges förbundskapten Calle Barrling .

Efter den svenska succén i gruppspelet, med segern mot favorittippade Nordkorea som kronan på verket, var förväntningarna höga inför VM-kvartsfinalen mot Colombia. Men tjugotvå mardrömsminuter i den första halvlekens inledning satte stopp för de svenska VM-drömmarna.
- Jag vet inte vad det berodde på. Kanske var vi sega i benen efter Nordkoreamatchen? Det var i alla fall inte anspänning, för vi är vana att hantera press. Hur som helt hamnar vi helt fel i positionerna inledningsvis, berättar Calle Barrling.

Colombias ledningsmål kom i den elfte minuten. Tekniskt begåvade Yoreli Rincon sulfintade bort en svensk försvarare och drog iväg ett långskott som mycket vackert seglade in i det bortre krysset bakom en chanslös Hilda Carlén. En olycka kommer sällan ensam och tio minuter senare lobbade Tatiana Ariza, efter en misstänkt offside, in Colombias andra mål.

Efter mål nummer två slog Sverige om till högpress och lyckade effektivt sätta stopp för det colombianska passningsspelet som skapat oreda i det svenska försvaret under matchinledningen. Dessvärre hade Sverige fortfarande svårt att skapa heta målchanser framåt och närmare än Kristin Karlssons aningen lösa närskott efter ett inlägg kom Sverige inte innan pausvilan.
- Från den 35:e matchminuten spelar vi 4-3-3 med hög press. I ett slutspel kan man inte sitta med armarna i kors, utan måste hitta på något. Men ändå har vi svårt att skapa chanser, förklarar den svenska förbundskaptenen.

I den andra halvleken jämnades matchbilden ut, men Sverige lyckades aldrig etablera något riktigt tryck mot det colombianska målet. Närmast en reducering kom Sofia Jakobsson som lyckades få bollen förbi Paula Forero i Colombias mål, men en försvarare rensade undan på mållinjen.
- Det är bara att gratulera Colombia som gör det riktig bra. Vi är inte vana vid deras sydamerikanska spelstil, vilket vi även märkte i matchen mot Brasilien. Med facit i hand kanske vi hellre skulle mött Tyskland i kvarten, jag tror faktiskt vi hade haft en bättre chans där.

Sammanfattningsvis måste den svenska VM-insatsen, trots lördagens förlust, betraktas som en stor framgång. Det svenska laget lottades i vad som på förhand kallades för dödens grupp och att gå segrande ur den gruppen är naturligtvis mycket starkt. Särskilt med tanke på att det var första gången ett svenskt landslag deltog i D20-VM.
- Det känns väldigt jobbigt att åka ur idag, men egentligen går det inte att vara allt för besviken. Vi har gjort en fantastisk prestation, inte bara nu i VM utan hela den tiden som det här laget varit tillsammans. Vi har samlat många erfarenheter, lärt oss otroligt mycket och haft väldigt roligt tillsammans, summerar Calle Barrling åren som förbundskapten för det svenska F90-landslaget.

Två tjejer, Amanda Ilestedt och Jessica Samuelsson, har fortfarande åldern inne för ungdomslandslagsfotboll. Övriga får sikta in sig på D23- och A-landslagsspel i framtiden. Samt givetvis spel i damallsvenskan.
- Jag vill avsluta med att tacka alla klubbtränare och alla andra som bidragit till tjejernas utveckling. Samarbetet har varit helt perfekt, klubbarna har lagt ned ett fantastiskt jobb och dessutom ställt upp helt och hållet på våra önskemål. Jag hoppas och tror att klubbarna i gengälld nu får tillbaka bättre spelare, avslutar Calle Barrling.

D20-VM 2010 Kvartsfinal

24 juli 11.30
Bielefeld, Tyskland
Sverige-Colombia 0-2 (0-2)
0-1 Yoreli Rincon (11) 0-2 Tatiana Ariza (22)

Sverige: 12 Hilda Carlén - 8 Josefine Alfsson (14 Sarah Storck, 78), 4. Emma Kullberg, 6. Mia Karlsson, 5. Elin Borg (2 Catrine Johansson, 26) - 10 Tilda Heimersson, 7 Emilia Appelquist [K], 13 Amanda Ilestedt, 16 Kristin Karlsson (11 Olivia Schough, 55) - 15 Antonia Göransson 9 Sofia Jakobsson
Ersättare: 1 Susanne Nilsson - 3 Jessica Samuelsson, 17 Jennifer Egelryd, 18 Amanda Wegerman, 19 Emelie Lövgren, 20 Tempest-Marie Norlin, 21 Malin Reuterwall.

Colombia: 1 Paula Forero, 3 Natalia Gaitan [K], 5 Natalia Ariza, 6 Daniela Montoya (20 Melissa Ortiz, 83), 8 Paola Sanchez (18 Ana Maria Martinez, 88), 10 Yoreli Rincon, 11 Liana Salazar, 13 Yulieth Dominguez, 15 Tatiana Ariza, 16 Lady Andrade (7 Ingrid Vidal, 90+3), 17 Carolina Arias.

Domare: Hong Eun Ah (Sydkorea). Assisterande: Allyson Flynn (Australien) och Sarah Ho (Australien). Fjärdedomare:Mercy Tagoe (Ghana).
Publik: 4.735.
Varningar: Sarah Storck (85), Lady Andrade (90).

Övrig matchfakta Sverige-Colombia:
Skott
:4-13 Varav på mål: 2-6 Offsides:2-3 Hörnor:4-4 Frisparkar: 5-18 Bollinnehav:47-53