EM-premiären i sikte för Rolfö

Fridolina Rolfö

Fridolina Rolfö har under de senaste matcherna inför mästerskapet startat i anfallet tillsammans med Lotta Schelin. Nu väntar EM-premiär mot Tyskland om två dagar och Fridolina Rolfö blickar fram med hopp om startplats.

- Jag känner att jag fått stort förtroende från ledarstaben och tid på plan från start. Det är jag jätteglad för och jag hoppas så klart på speltid även här i EM, säger Fridolina Rolfö.

Fridolina Rolfö har ett bra år bakom sig. OS-silver, SM-guld med Linköping, flytt till tyska Bayern München, EM-plats och speltid från start inför mästerskapet. Slutspelet i Holland blir forwardens andra seniormästerskap. Det första var OS förra året.

- Man vill ju givetvis lyckas även nu. Man tänker lite likheter i och med att det är mästerskap igen. För egen del är det även tillfälle för lite revansch, säger Fridolina Rolfö.

Det låter kanske konstigt, revansch efter silver i OS-succén förra året. Men för Rolfö var turneringen upp och ner känslomässigt. Rolfö spelade från start i de fyra första matcherna innan forwarden var tvungen att avbryta turneringen efter en tidig skada i kvartsfinalen mot USA.

- Givetvis var jag väldigt glad för den framgång vi åstadkom som lag under OS. Men jag var samtidigt otroligt ledsen vid skadan. Nu hoppas jag att det bara ska vara glädje under ett helt mästerskap och få känna den där personliga revanschen. Att vi går bra även nu och att man kan vara med och bidra även fortsättningsvis om det skulle bli så.

Något som nämndes som en framgångsfaktor under OS-succén var stämningen i gruppen. Något som är slående även när landslaget nu är samlat för EM.

- Det känns fantastiskt bra i gruppen. Det är många glada miner och vi har väldigt roligt tillsammans både på och utanför fotbollsplanen. Men nu känns det att det närmar sig, att EM-premiären snart är här.

Landslaget har genomfört tre träningspass. Det första lite lugnare, sedan har tempot skruvats upp för att hitta rätt inför Tyskland. I laget börjar det bli mer taktiska saker, fokus på detaljer. Det märks i gruppen från dag till dag att premiären kryper sig på.

- Det börjar bli mer taggat på match. Jag gillar det. Att vi kommer upp i tempo, får känna på matchsituationer och mycket spel. Men nu känner man väl det att kropparna behöver få lite lugnare träning det sista så vi hämtar all den energi vi behöver till måndag.

I genrepet mot Mexiko och de båda matcherna under lägret dessförinnan fanns Fridolina Rolfö med från start. Tillsammans med Lotta Schelin har forwarden bildat anfallspar – något Fridolina gärna gör även framöver.

- Det har känts bra under den senaste tiden. Känner att jag fått stort förtroende från ledarstaben och tid på plan från start. Det är jag jätteglad för och jag hoppas så klart att jag får speltid även här. Att jag kan få förtroende vilket jag tror jag kan växa in i – att jag kan prestera bra även i ett EM, säger Fridolina Rolfö och beskriver anfallsrelationen med Lotta Schelin:

- Vi är ganska olika som fotbollsspelare, vilket jag ser som en styrka. Tillsammans får vi plats att göra det vi är bra på och då tänker jag framförallt på vi söker ganska olika ytor. Lotta är en djupledsorienterad spelare medan jag är en targetspelare. Där kan vi hjälpa varandra på ett jättebra sätt att öppna upp ytor för varandra.

Om två dagar väntar Tyskland i EM-premiär. Det tyska landslaget vann sitt genrep med 3-1 mot Brasilien i en match där tyskorna radade upp målchanser. Tyskland är även ett av de lag som Rolfö pekar ut som utmanare till guldet.

- Det är fler lag med i år (första EM med 16 lag) och man känner att det är fler utmanare till guldet. Kul att damfotbollen växer och blir jämnare och jämnare. Svårt att förutse en vinnare av mästerskapet men Tyskland och Frankrike måste såklart nämnas som de största utmanarna.

Under de sista två dagarna väntar lugnare träning med ytterligare fokus på taktiska detaljer och att hitta rätt i spelet som passar mot Tyskland. Fridolina Rolfö och laget vet vad som behövs för vinst.

- Det är viktigt att vi blir ett kollektiv. Tyskland är ett väldigt anfallsinriktat lag så vårt försvarsspel måste sitta. Vi måste vara organiserade och noggranna i vårt försvarsspel, säger Fridolina Rolfö och fortsätter peka på ytterligare nycklar för seger i premiären:

- Då de är så anfallsinriktade blir även våra omställningar viktiga i matchen. När de anfaller och vi kan bryta finns det ytor, på det sättet kan vi straffa dem.

Om Fridolina Rolfö tar plats i startelvan vet vi först på måndag. Då spelas premiären mot Tyskland 20.45 och startelvan släpps 19.30, 75 minuter före avspark. Matchen sänds i SVT1 och Eurosport1.

Senaste nytt: Damlandslaget