Tyskland i EM-premiär

Pia Sundhage

Så var det dags. Efter en veckas förläger i Göteborg och ytterligare sex dagars förberedelser i Holland är det äntligen premiär. Tyskland står på andra sidan i matchen som har avspark 20.45.

- Det är en känsla av att det är dags, att det är dags att göra Tyskland dåliga. Vi har spelat så många gånger mot Tyskland och vill nu verkligen vinna, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Landslaget har förberett sig i Holland sedan i tisdags förra veckan. Humöret och känslan i gruppen har varit på topp under veckan som passerat och efter inledande tuffa träningar är nu landslaget framme vid det första stora testet – premiär mot Tyskland.

- Spelarna mår väldigt bra. Vi har tränat tufft och är förberedda på de taktiska sakerna. Det allra viktigaste är den här spänningen som råder för att man vill vara bäst här och nu, och att den blandas upp av humoristiska inslag. Vi har på ett bra sätt blandat seriositet med humor, det tror jag är ett vinnande koncept, säger Pia Sundhage.

Medalj har sedan tidigt varit den uttalade målsättningen för det svenska laget. För förbundskapten Pia Sundhage är kvartsfinal det första delmålet.

- Vi har tänkt vinna en medalj och då krävs det att vi kvalificerar oss för kvartsfinal. Tar vi oss dit finns alla vägar mot medalj och det finns alla möjligheter att vinna resten.

En av de mest rutinerade i truppen är Lotta Schelin. Forwarden gör sitt elfte mästerskap i den svenska landslagsdressen och betyder mycket för laget.

- Lotta är viktig och en del av laget. Enskilt vinner inte Lotta ett mästerskap men tillsammans med ett lag blir både laget och Lotta bättre. Med den erfarenhet och det spelsätt hon har är hon oerhört viktig för oss, säger Pia Sundhage.

Lotta Schelin själv ser fram emot matchen. Förberedelserna har varit långa sedan EM-platsen säkrades i Göteborg, september 2016.

- Alla ser fram emot att det drar igång nu. Man har väntat så länge och gjort alla förberedelser med det hårda jobbet som krävs. Nu försöker man bara få detaljerna på plats, känna att kroppen peakar. Vi är väldigt förväntansfulla, säger Lotta Schelin och kommenterar Tyskland som premiärmotståndare:

- Vi vill slå Tyskland, det vill vi verkligen. Tyskland är ett av de bästa lagen i världen. Det skulle ge oss bra självförtroende inför fortsättningen och framförallt de tre poängen.

Den svenska startelvan offentliggörs 75 minuter före avspark, 19.30. Matchen sänds i SVT1 och Eurosport1.

Senaste nytt: Damlandslaget