Imbrechts efter landslagsdebuten

Efter fem ungdomslandskamper för Belgien gjorde Joachim Imbrechts i torsdags sin landslagsdebut för Sverige. Nu siktar målvakten på att knipa en plats i truppen till det avgörande EM-kvalet i mars. I framtiden hoppas han nå a-landslaget.

- Mitt hjärta slår lite mer för Sverige än för Belgien. Det hade varit en dröm att få spela i det svenska landslaget i framtiden, säger Joachim Imbrechts.

Joachim Imbrechts föddes i Belgien och har levt i landet hela sitt liv. Till vardags spelar han i RSC Charleroi och har sedan tidigare fem ungdomslandskamper på kontot – för Belgien. I går torsdag kom landslagsdebuten för Sverige. Då Joachims mamma är från Sverige är han även aktuell för blågult.

- Jag är jätteglad över det. Det var mycket känslor i går, det var en dröm som gick i uppfyllelse att få spela för Sverige. Jag var inte alls nervös utan bara jätteglad att få vara ute på plan. Det gick ganska bra också. Både jag och alla andra var glada efteråt, säger Joachim Imbrechts.

Debuten slutade med ett kryss mot Ungern efter att motståndarna slagit in en straff till slutresultatet 1-1. Matchen var den första i La Manga som är genrep inför det avgörande EM-kvalet i mars.

- Målet nu är att jag vill komma med i truppen till EM-kvalet. Jag har varit med på tre landslagsläger tidigare och nu gjort min första landskamp för Sverige. Jag har mina chanser, men det är upp till tränaren att ta ut truppen. Men jag tror att jag har visat att jag klarar av att vara med. Jag vill vara med och gör allting för att komma med, säger Imbrechts.

Hur skulle du beskriva din målvaktsstil?

- Jag är bra med fötterna, på linjen och inne i straffområdet. Sen blir jag aldrig nervös. Jag tror att det är en bra egenskap för en målvakt. Har man en nervös målvakt bakom sig som försvarare blir det mycket svårare, säger Imbrechts.

Just spelet med fötterna har han fått från sin uppväxt i Belgien berättar 16-åringen och jämför de båda länderna på följande vis:

- I Sverige är det mer fysiskt. Här går vi in hårt i duellerna. I Belgien är det mer fokus på att ha bollen. Om du inte har bollen blir de inte glada. Själva målvaktsspelet är ganska likt, vi har lite mer boll vid fötterna i Belgien.

Har du några förebilder som du studerar lite extra?

- Marc-André Ter Stegen i Barcelona och Ederson i Manchester City. De är jättebra med fötterna vilket jag tycker är viktigt för en målvakt. Jag försöker att göra som dem och hoppas att jag en dag kan spela på deras nivå i framtiden. Det hade varit helt otroligt.

Imbrechts själv tillhör klubben RSC Charleroi som för tillfället ligger på en andraplats i den belgiska ligan. Trots sin ringa ålder kritade han redan i höstas på ett kontrakt med klubben och tränar med a-laget dagligen samtidigt som han spelar matcher för klubbens U19- och U21-lag.

- Först vill jag spela i a-laget i Charleroi. Jag har gått på många matcher under uppväxten och har mycket känslor för klubben. Sen är målet att bli en så bra målvakt som möjligt, jag hoppas att jag når landslaget en dag. Mitt hjärta slår lite mer för Sverige än för Belgien. Det hade varit en dröm att få spela i det svenska landslaget i framtiden.

Senaste nytt: P17/01

Upplagt av: Johan Velagic