Lagerbäck och Andersson satsar mot 2010

Nu är det klart: Svenska Fotbollförbundet, Lars Lagerbäck och Roland Andersson förlänger kontrakten som förbundskapten respektive assisterande förbundskapten för det svenska herrlandslaget till och med 2010.

Lars Lagerbäck och Roland Andersson har förlängt sina kontrakt till och med 2010.Därmed blir Lars Lagerbäck, som var assisterande förbundskapten till Tommy Söderberg redan 1998, den landslagsledare som stannat längst på sin post genom svensk fotbolls landslagshistoria. Han blev också den förste landslagsledaren i Europa att föra sitt lag till fem raka slutspel via höstens avancemang till EM i Schweiz/Österrike 2008.

- Jag är mycket glad att vi nu har förlängt avtalet med Lasse och Roland, eftersom deras resultat är enastående. Det går inte nog att påpeka betydelsen av erfarenheten av mästerskap, av kvalspel och att leda ett så uppmärksammat landslag där kontinuiteten är ovärderlig för fortsatt framgång, säger SvFF:s ordförande Lars-Åke Lagrell.
Lars Lagerbäck och Roland Andersson funderade igenom sitt beslut ordentligt efter det att frågan kom från SvFF, och är nu mycket motiverade inför fortsättningen.

-Det blir en härlig och stor utmaning att försöka ta Sverige till ett sjätte raka slutspel vilket det blir om vi kvalar in till VM i Sydafrika 2010. Vi tycker båda att det är ett fantastiskt roligt jobb som vi får fortsätta att utföra, att arbeta med Sveriges bästa spelare är ett priviliegium. Att försöka ta Sverige till Sydafrika är sannerligen en maximal utmaning att ta sig an direkt efter EM i sommar säger, Lars Lagerbäck och Roland Andersson i en gemensam kommentar.
Båda förbereder sig som bäst för årets första landslagsresa till Costa Rica och USA för landskamper med avresa på tisdag. Men redan på söndag är de på plats i Köpenhamn där DBU håller i spelordningsmötet inför VM-kvalet hösten 2008-2009.

Fakta/förbundskaptener
1962-65: Lennart Nyman
1966-70: Orvar Bergmark
1971-79: Georg Ericson
1980-85: Lars Arnesson
1986-90: Olle Nordin
1990: Nisse Andersson
1991-97: Tommy Svensson
1998-99: Tommy Söderberg
(Ass: Lars Lagerbäck)
2000-04: Tommy Söderberg & Lars Lagerbäck
2004- : Lars Lagerbäck (Ass: Roland Andersson)
Se även: galleri