Levenstad med i OS-truppen

Malin Levenstad är en av tre mästerskapsdebutanter i den svenska OS-truppen. De övriga två är Emma Berglund och reserven Susanne Moberg.

Exakt en månad innan OS-invigningen i London presenterade förbundskapten Thomas Dennerby Sveriges OS-trupp, 18 spelare och 4 reserver, inför jublande deltagare från Elitflicklägret i Halmstad. I backbesättningen ingår två mästerskapsdebutanter, Malin Levenstad och Emma Berglund.

Visa bildspel

- Det känns otroligt roligt att få stå just här inför er och presentera den här truppen, sa förbundskaptenen som lite senare konstaterade att det nog rent statistiskt satt två till tre framtida mästerskapsspelare i publiken. Tjejerna i dagens OS-trupp har alla vandrat den långa vägen via Elitflicklägret i Halmstad som i år arrangerades för 32:a året i rad.

Till OS får nationerna bara nominera 18 spelare till truppen, ett antal färre spelare än till andra mästerskap. Dennerby och dennes assisterande Ann-Helén Grahm har givetvis funderat fram och tillbaka innan det slutliga valet av de 18 stod klart.

- Nån gång mitt på dan igår kände vi nog att nu har vi gjort de här vändorna. Man har ändrat, sovit på saken, ändrat igen, men när man ändrat några gånger och kommit tillbaka till samma slutsats så känner man att "nu sitter det".

Sverige har haft mer än sin beskärda del av skador det gångna året. Mästerskapsmeriterade spelare som exempelvis Sjögran, Larsson, Rohlin och Öqvist är några av de namn Dennerby får klara sig utan i OS.

- Vi tänkte väldigt länge över hur vi rent generellt skulle formera spelarna i backlinjen. Vi har blivit av med mycket erfarenhet. Det är i princip ett helt generationsskifte, sa Dennerby och konstaterade att fem ur fjolårets VM-startelva nu är utbytta.

Mittbacksparet från ifjol saknas, Charlotte Rohlin skadad och Sara Larsson på väg tillbaka från skada. En annan meriterad mittback Stina Segerström tog sig inte heller in i truppen men finns med som en av fyra reserver bakom de 18 uttagna.

- Det var ett otroligt svårt val. Vi har ett högt förtroende för Stina. Hon har fått kämpa sig tillbaka från sin hälseneskada ifjol och även haft otur under våren med en axelskada och en sträckt vad. Så på det personliga planet lider man med Stina att hon inte tog sig in här i truppen, säger Dennerby som valde att ta med mästerskapsdebutanten Malin Levenstad istället.

- Det känns givetvis fantastiskt. Jag har varit nära någon gång innan men fallit på målsnöret. Men jag känner att jag hållt en hög nivå detta året och inte dippat, säger Malin som spelat sex A-landskamper tidigare.

De många förändringarna ska inte behöva reducera Sveriges slagstyrka menar lagkaptenen Nilla Fischer.

- Nej, vi har väldigt många bra spelare nu också. Vi har så pass bra bredd med många unga hungriga spelare.

Sverige inleder sin laddning inför OS med läger i Visby 8-13 juli. Till London reser man den 16 juli, förflyttar sig sedan till Leeds. Den 20 juli möter man Storbritanniens OS-lag i Middlesbrough i ett genrep inför turneringen som för svensk del inleds med match mot Sydafrika den 25 juli - två dagar före den officiella OS-invigningen. Därefter väntar Japan och Kanada i gruppspelet den 28:e respektive 31:a juli.

- Det gäller att vi tar det här och nu, en match i taget och inte tittar för långt fram. Det var det vi gjorde så himla bra ifjol, säger Dennerby som tillstår att målsättningen ska vara högt ställd.

- Det är ingen som vill åka till ett nytt mästerskap och göra det sämre än det innan.

Senaste nytt: Damlandslaget