Revanschsugna fransyskor väntar i Glasgow

Damlandslaget har en tuff kvartsfinal mot Frankrike att vänta på Hampden Park i Glasgow. Fransyskorna kommer revanschsugna efter fjolårets missade VM-brons, men lita på att de svenska spelarna kommer att sälja sig dyrt.
I potten ligger en semifinal mot antingen Brasilien eller Japan på Wembley.
– Alla vet vad som väntar. Frankrike är en tuff motståndare och det lag som har den bästa dagen och vill mest kommer att ta sig vidare till semifinal, säger förbundskapten Thomas Dennerby.

Snabba Elodie Thomis kommer att försöka sätta den svenska backlinjen på prov i fredagens kvartsfinal på Hampden Park i Glasgow.

Damlandslaget tränade på Hampden Park tidigare på torsdagen. Alla spelare deltog utom Johanna Almgren som blivit krasslig och stannade kvar på hotellet.
– Vi har alla spelare utom Johanna tillgängliga för match, som det ser ut nu. Hon har en virusinfektion och vi räknar med att den sitter i ett par dagar, säger landslagsläkaren Mats Börjesson.

Johanna Almgren är sjuk och missar med största sannolikhet mötet med Frankrike.Som de flesta känner till möttes Sverige och Frankrike i bronsmatchen i fjolårets VM i Tyskland. Och mycket är sig likt i den franska truppen i årets turnering, både när det gäller spelare och spelsätt.
– En skillnad är att Elodie Thomis fått mera speltid i år, vilket betyder att de har lite mera speed offensivt. Delie är duktig i straffområdet och en spelare som vi får se upp med. Det som möjligen känns lite oklart är om de väljer att starta med Bussaglia eller Soubeyrand centralt på mittfältet, säger Thomas Dennerby.

Assisterande förbundskaptenen Ann-Helén Grahm slår fast vad som är allra viktigast för svensk del i morgondagens kvartsfinal.
– Att vi fortsätter att vara stabila i vårt försvarsspel. Det kommer att bli en oerhört tajt match mot ett offensivt skickligt Frankrike. Viktigt också att vi kan fortsätta att göra de saker vi gjort bra i tidigare matcher, men lite oftare.

Frankrike, nummer sex på FIFA:s världsranking, fick Sveriges VM-lottning från ifjol till gruppspelet i OS. Fransyskorna har på vägen till kvartsfinal noterats för segrar mot Nordkorea (5-0) och Colombia (1-0), men förlust 2-4 mot USA i en match där man ledde med 2-0 tidigt i första halvlek.

Vinnaren i Sveriges kvartsfinal får bege sig till Wembley och i semifinal möta vinnaren i matchen Brasilien-Japan.
Den svenska startlevan presenteras här på svenskfotboll.se 75 minuter före avspark.

Alla kvartsfinalerna:
(Svensk tid)
13.00 Sverige-Frankrike, Glasgow
15.30 USA-Nya Zeeland, Newcastle
18.00 Brasilien-Japan, Cardiff
20.30 Storbritannien-Kanada, Coventry

Sveriges match direktsänds i SVT1 och SVT Play.

Senaste nytt: Damlandslaget