Pia vill se modiga spelare mot Danmark

På onsdagen inleder Sverige Algarve Cup mot Danmark. Det har blivit tre blågula turneringssegrar: 1995, 2001 och 2009. Årets svenska upplaga innehåller några nya spelare och om inte Lotta Schelin hinner komma i speldugligt skick ser det tunt ut på forwardssidan.
Men förbundskapten Pia Sundhage ser också goda möjligheter för andra spelare att "ta chansen".
- Jag vill se modiga spelare. Jag vill se spelare som går in i en närkamp eller en nickduell utan att tveka, säger hon.

Pia Sundhage vid tisdagens träning.

Landslagets sista träning inför Danmarks-matchen är avklarad. Sundhages toppluva sitter lite på sniskan, som den brukar på den svenska förbundskaptenen.
Hon är som vanligt engagerad. Hon pekar, visslar, ropar, ger olika direktiv till spelarna.
- Bra träning i dag! Kul att se passningsspelet, det var många goa bollar i dag.

Under två månader har Sundhage bott i USA, i Lindsborg, Kansas. Där har hon bland föreläst på Bethany College i ledarskap. Men det har också funnits tid för eftertanke efter EM och att skriva en rapport om mästerskapet där Sverige åkte ut i semifinalen mot Tyskland.

- Jag behövde den här tiden, det har ju varit full ös sedan jag blev förbundskapten hösten 2012. Nu har jag hunnit med EM-rapporten och funderat över framtiden. Vi kommer att fortsätta med det nya systemet 4-1-3-2. Man måste ha tålamod och testa det nya, drömmen är ju att vi kan ha två system och kunna ändra under match. 4-4-2 kan vi, men vi behöver träna mer på den andra uppställningen och att möta USA, Japan och Danmark är helt perfekt, säger Sundhage.

Flera av de svenska anfallarna har varit skadade eller sjuka på slutet. Emma Lundh (halsfluss), Olivia Schough (knä) och Lotta Schelin (ljumske och förkylning) har inte deltagit för fullt på träning ännu. Schelin börjar närma sig men har inte spelat match på över fem veckor.

- Vi måste ta det försiktigt med Lotta. Jag hoppas att hon kan spela nån match men hon är inte med mot Danmark, säger Sundhage.

Kosovare AsllaniKosovare Asllani var inte med på den första träningen.
- Jag har nog aldrig känt mig så här sliten. Vi har som alltid tränat tufft med laget (Paris SG) och dessutom spelade vi match sent i lördags kväll. Nu leder vi dessutom serien före Lyon. Men det är roliga matcher här nere och det gäller att få igång benen, säger Asllani.

Sundhage har predikat två ledord under dagarna i Portugal: självförtroende och självkänsla.
- Vi ska försöka ge spelarna alla resurser som finns för att få ett bra självförtroende och god självkänsla. Troligen kommer vi att ta hjälp av någon eller några personer för det, men vi har ännu inte riktigt bestämt hur och av vem. Det är så lite som skiljer det här skickliga laget att ta ännu ett par steg. Men spelarna själva har också ett stort ansvar i sin utveckling, säger Sundhage.

Danmark har en hel del nya namn i sin trupp. Tyvärr blev Pernille Harder skadad i lördags och Linköpingsstjärnan blir borta cirka tre månader.

Sverige-Danmark, onsdag, har avspark 19:00 och kan ses direkt i Eurosport.

Sveriges startelva:1 Hedvig Lindahl - 18 Jessica Samuelsson, 5 Nilla Fischer, 2 Charlotte Rohlin, 23 Elin Rubensson - 17 Caroline Seger - 10 Sofia Jakobsson, 7 Lisa Dahlkvist, 15 Therese Sjögran - 11 Antonia Göransson, 9 Kosovare Asllani.

Ersättare: 12 Carola Söberg, 21 Stéphanie Öhrström - 4 Amanda Ilestedt, 16 Lina Nilsson, 3 Linda Sembrant, 6 Sara Thunebro, 20 Emilia Appelqvist, 14 Hanna Folkesson, 13 Emmelie Konradsson, 19 Emma Lundh, 8 Lotta Schelin, 22 Olivia Schough.

Senaste nytt: Damlandslaget

Upplagt av: Stig Lindmark