Damlandslaget klara för EM

Damlandslaget har vunnit sin EM-kvalgruppen.

Damlandslaget spelar EM i Holland nästa sommar. Det stod klart efter 2-1-seger mot Slovakien inför en storpublik på Nationalarenan Gamla Ullevi.
- Det är helt fantastiskt, fantastiskt stöd på läktaren. Vi vinner och vi är i EM-slutspel. Man kan inte klaga, säger Olivia Schough till TV12.

Förutsättningarna var klara för Damlandslaget innan EM-kvalmatchen mot Slovakien på Nationalarenan Gamla Ullevi: en poäng och Sverige skulle vara kvalificerade för EM-slutspelet i Holland nästa sommar – tre poäng och Sverige skulle dessutom redan vara klara gruppsegrare i kvalgruppen.

Så blev det inför storpubliken - 11 460 är den högsta publiksiffran någonsin under EM-kvalspel för Sverige - på Nationalarenan Gamla Ullevi.
- Det är mycket firande, men vi gillar sånt, säger Olivia Scough till TV12.

Även om Sverige var ineffektiva och mötte ett bra Slovakien med en duktig målvakt i Maria Korenčiová.
- Jag tycker vi försöker att spela så som vi planerat med lite små korta passningar och instick, det var godkänt. Vi skapar många lägen men det vill sig inte hela vägen, säger Scough.

Särskilt i den första halvleken märktes ineffektiviteten av. Sverige tog tidigt tag i taktpinnen och skapade målchanser. Den allra hetaste kom från Lisa Dahlkvist redan i den 9:e minuten när hon fick på en fin träff utifrån straffområdet men stolpen var iväg för ett riktigt drömmål.

Det var flera som försökte och i den 23:e minuten gav det resultat. Kosovare Asllani tog sig förbi på högerkanten och lyfte snyggt in bollen till en fri Emilia Appelqvist som nickade bollen i mål. 1-0 såg då ut att bara vara början för Sverige. Men det stod sig halvleken ut och även in en bit in andra halvleken.Och då tog sig även Slovakien in i matchen.

I den 59:e minuten kom också kvitteringen av Patrícia Fischerová efter en hörna. Ett mål som kanske kunde lamslå Pia Sundhages landslag - det var det första insläppta målet på hela EM-kvalet för Sverige. Men de kom självsäkert tillbaka direkt. Bara fem minuter senare hade Asllani en bra målchans när hon gjorde ett lobbförsök strax utanför det slovakiska straffområdet – men målvakten räddade ut till hörna.

Den efterföljande hörnan gav Sverige åter ledningen och även segern. En nickskarv gick till lagkapten Caroline Seger till höger i straffområdet. Seger tog emot och serverade Pauline Hammarlund som bara kunde raka in 2-1-målet. Ett riktigt snyggt fotbollsmål som också blev matchens sista. Efteråt berömde förbundskaptenen anfallsspelet - men var inte riktigt lika glad på positioneringen i försvarsspelet.
- Vi har försökt förändra det vi har sett under OS. Vi hade goda intentioner i anfallsspelet och hade vi gjort fler mål så hade det varit ännu bättre, säger till TV12 och fortsätter med att kommentera försvarsspelet:

- När vi ska kliva ner som i ett 4-4-2 så går det lite långsamt och inte riktigt så som vi vill. Men det kan bli bra.

2-1-segern betyder visserligen att Sverige redan har vunnit EM-kvalgruppen trots att Danmark väntar i grannlandet i den avslutande gruppspelsmatchen på tisdag.

Startelvan: 1 Hedvig Lindahl - 15 Jessica Samuelsson, 5 Nilla Fischer, 4 Emma Berglund, 2 Jonna Andersson - 17 (K) Caroline Seger, 7 Lisa Dahlkvist, 20 Emilia Appelqvist - 22 Olivia Schough, 9 Kosovare Asllani, 19 Pauline Hammarlund.
Ersättare: 12 Hilda Carlén, 14 Amanda Ilestedt, 6 Magdalena Eriksson, 18 Hanne Gråhns, 16 Josefine Johansson, 10 Sofia Jakobsson, 13 Mimmi Larsson.

På läktaren: Lotta Schelin, Elin Rubensson, Stina Blackstenius, Linda Sembrant, Emelie Lundberg.

Senaste nytt: Damlandslaget

- Vi har försökt förändra det vi har sett under OS. Vi hade goda intentioner i anfallsspelet och hade vi gjort fler mål så hade det varit ännu bättre.- Vi har försökt förändra det vi har sett under OS. Vi hade goda intentioner i anfallsspelet och hade vi gjort fler mål så hade det varit ännu bättre.

Damer EM-kval
Arena: Gamla Ullevi
Publik: 11 460
Domare: Anastasia Pustovoitova
2 - 1
Slovakien
 • 59’ Patrícia Fischerová
Avslutad
Starttid: 2016-09-15 18:45
Halvtidsresultat: 1 - 0
Biljetter: svenskfotboll.se
Sändes på TV12

Händelser

Uppställningar

Slovakien

Formation: 4-5-1

 • 12. Maria Korenčiová (MV)
 • 2. Lucie Haršányová
 • 5. Alexandra Bíróová
 • 7. Patrícia Fischerová
 • 8. Dana Fecková
 • 9. Jana Vojteková
 • 11. Patrícia Hmírová
 • 15. Lucia Šušková
 • 16. Diana Bartovičová
 • 18. Dominika Škorvánková (K)
 • 19. Zdenka Horešová
  85’

Ersättare

 • 1. Lucia El-Dahaibiová (MV)
 • 3. Monika Havranová
  85’
 • 6. Valentína Šušolová
 • 13. Kristína Košíková
 • 14. Petra Zdechovanová
 • 17. Alexandra Hollá
 • 20. Andrea Horváthová

Matchinformation

Domare: Anastasia Pustovoitova, Ryssland

Ass. domare 1: Iana Eleferenko, Ryssland

Ass. domare 2: Sabina Valieva, Ryssland

Fjärdedomare: Camilla Stendahl, Sverige

Matchnummer: 900205007