EM: Sverige öppnar mot Tyskland

Foto: UEFA

En repris på OS-finalen väntar i EM:s första match för Sverige. Lottningen gav oss Tyskland, Italien och Ryssland när EM-slutspelet fastställdes i Rotterdam ikväll.
- En tuff grupp. Men jag tycker alla fyra grupperna är rätt tuffa, ärligt talat. Jag gillar det faktum att det blir tre väldigt olika matcher för oss. Det är tre lag som spelar väldigt olika, det uppskattar jag. Och vi får öppna mot Tyskland, världens bästa lag!, säger Pia Sundhage.

2013 stod Sverige värd för EM. Tiden har flugit och det är snart dags för nästa slutspel, det i Holland sommaren 2017 - ett slutspel som för första gången avgörs med 16 nationer. Första matchen spelas 16 juli och finalen i Enschede 6 augusti.

Lottningen gav flera derbymöten. Norge och Danmark öppnar grupp A tillsammans med Holland mot Belgien. Anna Signeuls Skottland startar mot England i gruppen som kompletteras med Spanien-Portugal!

Sverige fick tuffast tänkbara huvudmotståndare med åttafaldiga europamästarinnorna Tyskland i gruppen. Fördelen med det kan dock vara att ett eventuellt avancemang från gruppen gör att man inte kan stöta på tyskorna igen förrän i en final. Men Sverige ska inte se sig slaget på förhand även om semiförlusten i EM senast och i OS-finalen givetvis finns på näthinnan.

- Ja, vi har ju stött på dem ett antal gånger, och förlorat. Nu får vi chansen att möta dem igen och det är bara att njuta och göra vårt bästa. Vi kommer närmare en seger mot dem och förhoppningsvis tar vi chansen nästa år, säger Sundhage som menar att medalj är målet i EM för Sverige.

Sveriges matcher i grupp B

17 juli i Breda - Tyskland-Sverige
21 juli i Deventer - Sverige-Ryssland
25 juli i Doetinchem - Sverige-Italien

De två främsta i gruppen når kvartsfinalerna som i grupp B:s fall blir mot de motsvarande i grupp A (se nedan) den 29 juli i Doetinchem eller Rotterdam.

EM-slutspelets grupper
Grupp A Grupp B Grupp C Grupp D
Holland Tyskland Frankrike England
Norge Sverige Island Skottland
Danmark Italien Österrike Spanien
Belgien Ryssland Schweiz Portugal

Senaste nytt: Damlandslaget