Alva debuterade på födelsedagen

Det finns födelsedagar och så finns det födelsedagar. I går lördag firade Alva Selerud sin 18-årsdag med att landslagsdebutera. Linköpingsspelaren spelade en timme i F19-landslagets vinstmatch mot Island i La Manga.
– Att komma med i landslaget har länge varit ett mål. Att nu få göra en landskamp är jättekul. Speciellt på min födelsedag, säger Alva Selerud.

Efter den inställda matchen mot Skottland väntade istället Island för F19-landslaget nere i spanska La Manga. I Sveriges trupp på 22 spelare var det en enda spelare som fortfarande stod på noll landskamper. Truppens enda SM-segrare: Alva Selerud. Under lördagens vinstmatch mot Island kom däremot den efterlängtade debuten. På hennes 18-årsdag till ära.

– Det kändes jättekul och jättebra att få representera Sverige. Att komma med i landslaget har länge varit ett mål. Att nu få göra en landskamp är jättekul. Speciellt på min födelsedag, säger en glad Alva Selerud.

Hemma i klubblaget Linköping spelar hon som vänsterforward. I F19-landslaget testades födelsedagsbarnet däremot som vänsterback.

– Det var helt nytt och väldigt annorlunda. Första 20 minuter var inte jättebra, men sen kommer jag in i det mer och mer. När du spelar i backlinjen måste man tänka lite mer eftersom man är sista spelaren. Du kan inte göra den där dribblingen eller riskera så mycket. Du måste tänka lite smartare eftersom du bara har målvakten bakom dig, säger Alva Selerud.

Förbundskapten Anders Johansson var nöjd med Seleruds landslagsdebut.

– Vi prövade henne som vänsterback för att hon har fina kvaliteter för det med bra teknik och en snabbhet. Isländskorna stängde av hennes kant så hon blev inte så offensiv som vi hade önskat. Men hon har en vilja att löpa längs kanten och slog ett par jättefina inlägg. Det var en premiär så visst var det lite spänt och nervöst, men hon klarade sig jättebra i sin nya position. Det får vi testa någon mer gång för det var helt klart intressant, säger Anders Johansson.

Landslagsdebuten slutade med en 2-0-seger mot Island. Nu återstår det två matcher i La Manga. Redan i dag söndag väntar Frankrike innan turneringen avslutas med en ny match mot Island på tisdag.

– Jag hoppas att vi vinner de matcherna också. Sen hade det varit kul att få lite speltid, säger Selerud.

Just speltid är något hon strävar efter hemma i klubblaget också. Trots sin ringa ålder antecknades Selerud för åtta matcher i Damallsvenskan i fjol för mästarlaget Linköping.

– Det är jättekul att få ha varit med och tagit ett SM-guld. Något jag är väldigt stolt över. Att jag har fått spela är ett kvitto på att jag gör någonting rätt. Vi hade en jättebra säsong och förtjänade SM-guldet, men nu gäller det att blicka framåt.

Vad ser du när du blickar framåt?

– Jag vill utvecklas ännu mer. Få fler inhopp och fler starter, mer speltid helt enkelt. Man vill alltid spela och utvecklas som fotbollsspelare. Det är väldigt bra spel i Damallsvenskan. Bara på träningarna lär jag mig nya saker hela tiden. Jag vill bara vara med och lära mig och utvecklas så mycket som möjligt.

Just nu ligger däremot allt fokus på F19-landslaget och de två återstående matcherna i La Manga. Matcherna är de sista innan det avgörande EM-kvalet i april där hon hoppas ta en plats i truppen.

– Det är en sjukt hög konkurrens här i landslaget. Det är väldigt bra spelare. Det är jättekul att få vara här nu. Det känns som att man gör någonting bra och att de tror på en. Sen hoppas jag att är tillräckligt bra för att få vara med i EM-kvalet.

Senaste nytt: F19/99

Upplagt av: Johan Velagic